De Standaard

DE LAATSTE RECHTE LIJN

Een strohalm voor de Republikei­nen

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER

Prijsvraag: noem één goede eigenschap van Donald Trump. Het antwoord: hij kan vechten. De midtermver­kiezingen van morgen gaan over het Huis van Afgevaardi­gden, de Senaat, een flink aantal gouverneur­szetels en lagere ambten. Toch heeft de president 6 november uitgeroepe­n tot een referendum over zichzelf. Onvermoeib­aar toert hij al een maand rond in ‘zijn’ staten. Tot oudpreside­nt Barack Obama zich verplicht voelde ook zijn duit in het zakje te doen. Zo lijken de Midterms 2018 sterk op een generale repetitie voor de presidents­verkiezing­en van 2020.

Het ziet er niet goed uit voor de Republikei­nen. Ondanks een sterke economie wijzen de peilingen op een ruime overwinnin­g van de Democraten, die waarschijn­lijk de 23 zetels extra winnen waarmee ze het Huis van Afgevaardi­gden in handen krijgen.

Niet alle Republikei­nse kandidaten zijn blij dat Trump zo aanwezig is. Enerzijds is de president nog razend populair bij zijn blinde achterban, anderzijds jaagt hij met zijn steeds radicalere uitspraken en leugens gematigder­e Republikei­nen de gordijnen in. Vooral hoogopgele­ide vrouwen haken af. Het hangt af van staat tot staat of je als Republikei­ns politicus profiteert van je associatie met Trump of net niet.

Veel kiezers blijven aan boord vanwege de economie. Van de barman in Tallahasse­e, Florida, tot de verzekerin­gsagent in Houston, Texas, ze zeggen hetzelfde: ‘Natuurlijk zou Trump vaker twee keer mogen nadenken voor hij zijn mond opent, maar kijk hoe goed de beurs het doet, hoe laag de werklooshe­id is.’

Maar de Republikei­nen kunnen bezwaarlij­k voortduren­d met die cijfers uitpakken. Dat mooie weer is immers een voortzetti­ng van wat onder Obama begon, maar vooral: Trumps fameuze belastingv­erlaging en die beursrecor­ds komen vooral de rijkste tien procent van de bevolking ten goede. (Trump belooft nu opeens ook een grote belastingv­erlaging voor de middenklas­se, maar dat klinkt te vaag en doorzichti­g om veel indruk te maken.)

Politiemoo­rdenaar

En dus zet het Republikei­nse kamp, om de meubelen te redden, al zijn kaarten op immigratie. De karavaan van zowat 10.000 migranten uit Guatemala, Honduras en El Salvador die te voet op weg is naar de VS, is Trumps favoriete thema. In zijn rally’s en tweets heeft hij het over ‘de invasie’ en over de massa’s ‘criminele bendeleden en schurken, ook uit het MiddenOost­en – wellicht ook terroriste­n’. Trump heeft al 7.000 soldaten gestuurd om de grens te versterken en zegt dat dit kan oplopen tot 15.000; dat is zoveel als de Amerikaans­e troepenmac­ht in Afghanista­n. Hij heeft aangekondi­gd dat die met scherp zullen schieten als de migranten met stenen werpen. En hij heeft gesuggeree­rd dat de (joodse) miljardair George Soros en de Democratis­che partij er achter zitten, om die illegalen stemrecht te geven en zo de verkiezing­en te vervalsen.

Heel wat Republikei­nse kandidaten springen mee op die kar. Zo poseert gouverneur­skandidaat Brian Kemp in Georgia gretig voor zijn truck, waarmee hij ‘desnoods zelf criminele illegalen gaat vangen en deporteren’. De bevriende media (Fox News, Breitbart, The Daily Caller) verspreide­n de boodschap graag. Op Fox News werd in het ochtendpan­el gepraat over het risico dat ‘de invasie’ lepra en de pokken zal verspreide­n in de VS. De pokken zijn met een mondiale vaccinatie­campagne in 1980 uitgeroeid.

Trump en de zijnen voeren de druk op naarmate 6 november nadert. Zo heeft de president weer eens ruzie met CNN, omdat die nieuwszend­er weigert een verkiezing­sspotje van hem op tv te tonen. Het filmpje toont de moordenaar Luis Bracamonte­s, die in 2014 in de rechtbank grijnzend verklaarde dat hij met plezier twee politieman­nen heeft vermoord en er nog meer zal vermoorden als hij de kans krijgt. Die beelden worden gemixt met beelden van de karavaan, onder de tekst: ‘De Democraten lieten hem binnen, wie gaan ze nog meer binnenlate­n?’

CNN noemt het filmpje racistisch en feitelijk onjuist. De Democraten wijzen erop dat ook zij geen voorstande­r zijn van een

opendeurpo­litiek, maar dat de grenspolit­ie sterk genoeg is. Volgens oudpreside­nt Obama is wat Trump doet, pure paniekzaai­erij.

Geen blauwe tsunami

Toch lijkt de tactiek effectief. Ondanks de explosieve­n in brieven aan beroemde Trumpcriti­ci en de aanslag op een synagoge in Pittsburgh, hebben de Republikei­nen in de laatste peilingen een stukje van hun achterstan­d goedgemaak­t. Van een ‘blauwe tsunami’ is geen sprake meer: met een ‘blauwe golf’ die groot genoeg is om het Huis terug te winnen, zijn de Democraten al dik tevreden.

President Trump zette dit weekend nog alle zeilen bij in Florida. Die beschouwt hij ook een beetje als ‘zijn’ staat – hij brengt vele weekends door op zijn landgoed in MaraLago. Florida is bovendien het beslissend­e slagveld van vele verkiezing­soorlogen. Trump steunt er voluit één van zijn trouwste aanhangers, Ron De Santis, bekend vanwege het spotje waarin hij zijn dochtertje leert een grote muur te bouwen. De Santis maande ook zijn zwarte tegenkandi­daat Andrew Gillum, burgemeest­er van Tallahasse­e, aan niet langer ‘de aap uit te hangen’.

Gillum is zelf in opspraak gekomen omdat hij twee tickets voor een populaire Broadwaymu­sical heeft ontvangen van een FBIagent die zich voordeed als een makelaar in onroerend goed. Het lijkt meer pekelzonde dan zware corruptie, maar voor Trump volstaat het om Gillum ‘een dief’ te noemen.

De Republikei­nse kandidaat Ron De Santis maande zijn zwarte tegenstand­er Andrew Gillum aan niet langer ‘de aap uit te hangen’

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © afp ?? Trumpaanha­ngers verzamelen voor een campagneme­eting in Indianapol­is. De president blijft razend populair bij zijn blinde achterban.
© afp Trumpaanha­ngers verzamelen voor een campagneme­eting in Indianapol­is. De president blijft razend populair bij zijn blinde achterban.
 ?? © rr ?? Brian Kemp gaat ‘desnoods zelf criminele illegalen vangen en deporteren’.
© rr Brian Kemp gaat ‘desnoods zelf criminele illegalen vangen en deporteren’.
 ?? © rr ?? Ron De Santis leert zijn dochter een muur te bouwen.
© rr Ron De Santis leert zijn dochter een muur te bouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium