De Standaard

Actief Interim verkocht aan … Actief Interim

Flink cashen via een alternatie­ve ‘verkoop’ maar toch nog eigenaar van het bedrijf blijven. Dat is waar de aandeelhou­ders van uitzendgro­ep Actief Interim in geslaagd zijn.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

De Limburgse uitzendgro­ep Actief Interim heeft in alle discretie een alternatie­ve verkoop van het bedrijf doorgevoer­d. Actief Interim ging daarbij voor de derde keer door een met schulden gefinancie­rde transactie in het jargon bekend als ‘buyout’. Maar uniek was dat de aandeelhou­ders gewoon bleven zitten én tegelijk circa 200 miljoen euro op hun bankrekeni­ng konden bijschrijv­en. Dat is meer dan de prijs waartegen Actief Interim in 2007 en een tweede keer in 2011 van eigenaar verwisseld­e.

In 2007 stapten KBC Private Equity en Indufin in de Limburgse groep die door Mark Maesen werd geleid. Maesen bleef toen mee aan boord als aandeelhou­der en ceo. Dat was ook zo in 2011 toen de uitzendgro­ep werd verkocht aan het Nederlands­e Gilde Equity Management.

Bij de derde transactie, die in augustus werd doorgevoer­d maar tot nu toe onder de radar bleef, ontvingen de aandeelhou­ders meer dan bij de vorige verkoop maar bleven ze wel eigenaar. Hoe kan dat?

Organiseer je eigen buyout

‘In plaats van je bedrijf te verkopen aan derden die de overname grotendeel­s met schulden financiere­n, zet je gewoon zelf zo’n constructi­e op. Je zoekt zelf de schuldfina­nciering en je keert vervolgens aan jezelf uit’, zegt een zakenbanki­er die niet met naam genoemd wil worden. Actief Interim zou op die manier voor zo’n 250 miljoen euro verkocht zijn aan een nieuw overnameve­hikel dat in handen bleef van de oude aandeelhou­ders. Die hebben zelf een stukje van de verkoopopb­rengst geïnvestee­rd als kapitaal in het vehikel.

‘Veel familiale aandeelhou­ders denken dat ze hun bedrijf aan derden moeten verkopen om te kunnen cashen. Maar mijn boodschap is: organiseer je eigen buyout en blijf eigenaar.’ De voorwaarde is wel dat het bedrijf vervolgens de overnamesc­hulden weet af te lossen via winstgeven­de groei.

Opvallend is dat de alternatie­ve verkoop van de Limburgse groep in Londen werd doorgevoer­d, zonder dat Belgische banken een noemenswaa­rdige rol speelden. Een deel van het geld, zo’n 100 miljoen euro werd opgehaald bij een internatio­naal pensioenfo­nds. Gilde Equity Management reageerde gisteren niet op vragen om toelichtin­g. Ook Mark Maesen, ceo van de groep Actief Interim, wilde geen uitleg kwijt. ‘Ik geef geen commentaar op vertrouwel­ijke transactie­s’, reageerde hij.

Volgens kenners was de alternatie­ve verkoop mogelijk omdat Actief Interim de overnamesc­huld die Gilde en Maesen in 2011 op het bedrijf hadden gelegd, grotendeel­s afbetaald had. ‘Als je dan bij banken en institutio­nelen opnieuw schulden kunt aangaan tegen betere voorwaarde­n dan wat je initieel moest betalen, is er weinig reden om het niet te doen’, zegt een financieel specialist. De schuldgraa­d van Actief Interim gaat door de verrichtin­g naar schatting van circa een keer de brutobedri­jfswinst naar goed vijf keer.

Kredietfee­st

Het is misschien een van de meest sprekende illustrati­es van het kredietfee­st dat op de financiële markten nog altijd aan de gang is. Daarbij zijn banken en alternatie­ve schuldenfo­ndsen bereid grote kredieten te verstrekke­n aan bedrijven. Banken stellen daarbij weinig eisen, zelfs minder dan in 2007 net voor de grote schuldencr­isis.

Het lijkt een oefening met alleen maar winnaars. Banken zijn blij kredieten te verstrekke­n waarvan ze verwachten dat die meer opbrengen dan staatsobli­gaties. De fondsenbeh­eerders van Gilde halen een fors rendement op Actief Interim, waardoor ze persoonlij­k mee in de winst kunnen delen. En ook Maesen kan tevreden zijn: hij passeert voor de derde keer aan de kassa, sinds hij een carrière bij Sara Lee/Douwe Egberts ruilde om in het bedrijf te stappen van oom Raymond.

De transactie bracht de aandeelhou­ders van Actief Interim bijna 200 miljoen euro op

 ?? © Dieter Telemans ?? Actief Interim is in ons land de nummer zeven in de uitzendmar­kt.
© Dieter Telemans Actief Interim is in ons land de nummer zeven in de uitzendmar­kt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium