De Standaard

VOORTKNOKK­EN OP RECHTS OF NAAR CENTRUM?

- BART STURTEWAGE­N

De voorbereid­selen voor de volgende verkiezing­scampagne zijn in volle gang. Dat blijkt onder meer uit de benoeming van Sander Loones tot opvolger van Steven Vandeput als minister van Defensie. De NVA deed het op te veel plaatsen in WestVlaand­eren niet goed. De lancering van de talentvoll­e, loyale en door de voorzitter nu rechtstree­ks met gezag beklede stamboekna­tionalist moet snel beterschap brengen.

Als straks Bart Tommelein tot burgemeest­er van Oostende wordt benoemd, krijgt Open VLD de kans om een nieuwkomer in stelling te brengen via een kortstondi­g ministersc­hap. Vicepremie­r Alexander De Croo liet al weten dat het best een vrouw wordt. Ook de niet geheel van hypocrisie gespeende rel over de benoeming van Steven Vanackere bij de exclusieve mannenclub die Nationale Bank heet, past in de electorale voorbereid­ing. Hoe langer de gêne bij CD&V kan worden gerekt, hoe liever de concurrent­ie het heeft.

Maar ook inhoudelij­k moet er met bekwame spoed worden bijgestuur­d, want 26 mei is niet ver meer weg. Daarover zei Kamervoorz­itter Siegfried Bracke gisteren intrigeren­de dingen in De Ochtend. Hij zag drie punten in de positioner­ing van de NVA die beter kunnen: een meer ‘gestuurd’ migratiebe­leid, dat niet de foute indruk wekt dat een migratiest­op een realistisc­he optie is; een begroting die nu echt op orde wordt gesteld en een sociaal beleid dat niet alleen zorg draagt voor de allerzwaks­ten, maar ook voor de groep daar net boven, die vreest in de financiële problemen te komen.

Dat klinkt niet spectacula­ir of vernieuwen­d, maar het is wel een programma dat, zeker wat toonzettin­g betreft, verschilt van de voorbije campagne voor de lokale verkiezing­en. Het is het programma van een verantwoor­delijke, brede centrumpar­tij, niet van een radicale identitair­e formatie.

In de interne pikorde staat Bracke, 65 intussen, niet meer waar hij zich ooit bevond. Zijn rol in de mislukte Gentse campagne wordt hem ongetwijfe­ld aangereken­d. Die situatie werkt bij hem kennelijk bevrijdend op een moment dat de meeste partijlede­n stil en een beetje ontregeld afwachten welke kant het uitgaat. Verder knokken op rechts, of toch afslaan naar het centrum?

Toen hij in 2013 de communauta­ire bocht van de NVA richting confederal­isme aankondigd­e, was hij, ietwat vervroegd, de boodschapp­er van een door de top gemaakte keuze. Vandaag spreekt hij, naar eigen zeggen, slechts in eigen naam. De koers moet nog worden uitgezet. Maar Brackes voorzet maakt duidelijk dat het voor de NVA om een fundamente­el debat gaat.

Siegfried Bracke spreekt, terwijl partijlede­n een beetje ontregeld afwachten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium