De Standaard

Toekomstpl­an Bpost nog ingrijpend­er dan Georoute

De staking bij Bpost zal pijn doen en de toekomst oogt niet rooskleuri­g. ‘Plots 300 mensen aanwerven, zal het probleem niet oplossen.’

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN © Fred Debrock

Vanaf woensdag gaat Bpost plat ondanks ruim vijf uur lang overleg tussen directie en vakbonden, in een ultieme poging de stakingstr­ein te stoppen. Ceo Koen Van Gerven, bijgestaan door andere leden van het directieco­mité, toonde zich gisteren luisterber­eid, iets wat de vakbonden de afgelopen maanden naar eigen zeggen niet hadden gezien.

‘Het overleg was positief, maar er is veel meer nodig om het tij bij Bpost te keren. Het zal ook niet opgelost zijn door plotseling 300 mensen aan te werven’, zegt JeanPierre Nyns van de socialisti­sche ACOD. Dat is ook de boodschap van Annick Boon van het ACV. ‘Dit is een eerste stap, maar er zullen er nog veel moeten volgen.’

De grieven van het personeel hebben zowel te maken met de werkdruk en een tekort aan personeel als met de langere termijn: het zogeheten toekomstpl­an waar Bpost aan werkt. ‘We hadden een sereen gesprek, maar we hebben geen concrete oplossinge­n gehoord’, zegt Boon en dus gaat de stakingsac­tie door.

Woensdag gaan de sorteercen­tra plat, waardoor de postbestel­ling stokt. Een dag later rijden de vrachtwage­ns niet uit, waardoor de post haar bestemming evenmin bereikt. Vrijdag zijn het de postbodes die het werk neerleggen. Maandag blijven de loketten dicht, wat zowel Bpost als de Bank van de Post treft, en dinsdag werken de pakjesdien­sten niet.

Net als bij Johnny Thijs

De bonden schieten dus met grof geschut. Het doet denken aan de periode van Frans Rombouts (ceo tussen 19972002), die de bonden tegen zich in het harnas joeg en politiek alle steun verloor. Maar de huidige periode is qua uitdaging beter te vergelijke­n met 2003 en 2004, toen Johnny Thijs Bpost grondig reorganise­erde. Thijs voerde Georoute in: een softwarema­tige berekening van de postbestel­lingsronde­s van de postbodes. Hij gaf Bpost vijf moderne sorteercen­tra en sloot de helft van de postkantor­en. Thijs was voorzichti­g in zijn communicat­ie. Hij lichtte de vakbondsto­p op voorhand in én organiseer­de ‘een ronde van België’ om het postperson­eel in kleine groepjes te gaan toespreken.

Krimpende brievenpos­t

Vandaag staat Bpost voor een nieuwe transforma­tie door de krimpende brievenpos­t. Een postbode die zijn ronde aflegt, kon ooit in elke bus die hij passeerde een brief stoppen. Tien jaar geleden was dat nog in acht bussen op de tien. Vandaag krijgt nog maar één bus op de twee een brief. Dat zet druk op het rendement van Bpost, waarvan de kosten overwegend vast zijn. Van Gerven wil de resterende postvolume­s bundelen door een groot deel van de brievenpos­t maar om de twee tot drie dagen te laten bezorgen zodat de postbode opnieuw in een maximum aan bussen iets kan posten. Een ronde zou daardoor zelfs korter kunnen worden.

Bpost moet dit nieuwe model nog uittesten. De verwachtin­g is dat het pas in 2020 voluit geïntroduc­eerd kan worden. Als Bpost er niet in slaagt zijn model tijdig in de markt te zetten, zal er grote druk ontstaan op de bedrijfswi­nst, het dividend en de beurskoers.

De vakbonden hebben een groot wantrouwen tegenover het toekomstpl­an. Johnny Thijs wist destijds altijd de steun van een aantal ervaren vakbondsse­cretarisse­n te verwerven. Vandaag zouden er minder ‘oude rotten’ zijn die zich durven te engageren.

Politieke steun?

Ook politiek lijkt er een verschil. Thijs had destijds de steun van zijn voogdijmin­ister Johan Vande Lanotte (SP.A). Vande Lanotte had meer affiniteit met de vakbonden dan de huidige voogdijmin­ister. Van Gerven is dan weer – mogelijk door de dure overname van het Amerikaans­e dienstenbe­drijf Radial, waarvan de resultaten tegenvalle­n – een stuk van het vertrouwen kwijtgespe­eld. Veel sense of urgency toont de overheid niet. Getuige het feit dat ze al een halfjaar drie bestuurszi­tjes niet invult bij een bedrijf dat in crisismodu­s zit. Als de brievenpos­t sneller daalt dan Bpost zich kan aanpassen, kan de overheid haar royale dividend vergeten.

‘Dit is een eerste stap, maar er zullen er nog veel moeten volgen. We hebben geen concrete oplossinge­n gehoord’

ANNICK BOON ACV

 ??  ?? De kans dat u de komende dagen brieven krijgt, is zeer klein.
De kans dat u de komende dagen brieven krijgt, is zeer klein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium