De Standaard

Koken als een Fransman in Anderlecht

De belangrijk­ste bekroning door Gault&Millau, de Chef van het Jaar, gaat naar de Fransman David Martin.

- VAN ONZE MEDEWERKER BRUNO VANSPAUWEN ONLINE • De beste restaurant­s in uw buurt? www.standaard.be/ GaultMilla­u

Bij Gault&Millau valt het doorgaans minder op welke restaurant­s stijgen of dalen door het verwarrend­e systeem van punten en halve punten enerzijds en koksmutsen anderzijds. Bij Michelin zijn het sterren die voor duidelijkh­eid en impact zorgen. Vandaar dat Gault&Millau de laatste jaren zelf meer de nadruk legt op de bekroninge­n in diverse categorieë­n, waarmee het verschil met Michelin gemaakt wordt.

Dé winnaar in de nieuwe restaurant­gids is de Fransman David Martin. ‘David Martin is een topchef, maar dat volstaat niet om Chef van het Jaar te worden’, zei Marc Declerck, directeur van Gault&Millau, gisteren bij de voorstelli­ng. ‘Er moet iets extra’s zijn en bij Martin is dat zijn constante vernieuwin­gsdrang. Hoe hij de volkse brasserie La Paix in Brussel heeft omgevormd tot een gastronomi­sch restaurant met originele JapansFran­se gerechten is opmerkelij­k.’

Anderlecht

David Martin, afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk, werd opgeleid in de topgastron­omie, onder meer bij Bruneau in Brussel. Toen hij 35 werd, verliet hij deze sterrentem­pel om chef te worden in La Paix, een oertraditi­onele brasserie rechtover de slachthuiz­en van Anderlecht. Hij trouwde met Nathalie, de dochter van Roland en Jeannine Obbiet, die al meer dan 20 jaar met groot succes La Paix uitbaatten.

‘Martin had ervoor kunnen kiezen om deze succesform­ule voort te zetten’, aldus Declerck, ‘Maar hij tilde het culinaire niveau stapje voor stapje hoger, onder meer door eigen creatieve gerechten aan de brasseriek­lassiekers toe te voegen.’ Vervolgens verdiepte hij zich in de Japanse keuken en begon hij originele FransJapan­se gerechten te creëren. Het aantal zitplaatse­n in La Paix verminderd­e hij met de helft.

Ondernemer­szin

Vandaag is de populaire brasserie van vroeger helemaal veranderd in een top bestemming voor gastronome­n. ‘Daarnaast is Martin een ondernemer’, zei Declerck, ‘En dat talent, zo belangrijk voor een chef, mag ook wel eens erkend worden.’

Martin is actief betrokken bij verschille­nde nieuwe eetconcept­en: Les Ateliers de la Mer, een restaurant­traiteur rond vis en zeevruchte­n (in Neufchâtea­u en Bastogne), de krokettenk­raam Classic Croquettes (voorlopig alleen op de Heizel), de zeevruchte­nbar Black Pearls (op de luchthaven in Zaventem) en het restaurant met kunstgaler­ij Le Lieu (in BaisyThy).

Het is merkwaardi­g dat de Chef van het Jaar niet het hoogste aantal punten krijgt of op z’n minst in de rangorde stijgt: Martin blijft met La Paix staan op zijn score van vorig jaar (17/20). De eerste plaats wordt – ook zoals vorig jaar – ingenomen door Hof van Cleve en BonBon (beide 19,5). Stijgers aan de top zijn L’Air du Temps van Sanghoon Degeimbre (19), Sea Grill van Yves Mattagne (18,5), The Jane van Nick Bril en Chambre Séparée van Kobe Desramault­s (beide 18). Geen groot nieuws onder de zon dus. ‘Maar er staan wel 240 nieuwe restaurant­s in de gids’, benadrukt Marc Declerck.

Als Jonge Chef van Het Jaar wordt zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel een chef bekroond die de Franse keuken – weliswaar in een geactualis­eerde versie – opnieuw omarmd heeft, een trend die aan belangstel­ling wint: Thijs Vervloet met zijn restaurant Colette in Westerlo, Maxime Zimmer van Un Max de Goût in Comblainau­Pont en Maxime Maziers, die de bekende gastronomi­sche tempel Bruneau overnam.

Merkwaardi­g is dat de Chef van het Jaar niet het hoogste aantal punten krijgt. De eerste plaats is opnieuw voor Hof van Cleve en BonBon

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium