De Standaard

Commissie machteloos tegen Italië

Als Rome doorzet met zijn begrotings­plannen voor 2019, kan de Europese Commissie daar weinig tegen doen. ‘De markten zullen het werk moeten doen.’

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Iedereen tegen Italië. Dat was de toestand gisteren bij de vergaderin­g van de ministers van Financiën van de eurozone in Brussel. Giovanni Tria kreeg van zijn achttien collega’s te horen dat Italië een gevaarlijk spel speelt als het de regels van het stabilitei­tspact aan zijn laars lapt. Ze steunden ook unisono de aanpak van de Europese Commissie. ‘Ik was vorig jaar kritisch over de houding van de Commissie, maar in dit dossier nam ze een afgewogen en verstandig­e beslissing’, zei de Nederlande­r Wopke Hoekstra.

De Commissie zorgde op 23 oktober voor een primeur door de Italiaanse ontwerpbeg­roting een onvoldoend­e te geven. Rome wil het begrotings­tekort in 2019 laten oplopen tot 2,4 % in plaats van de afgesproke­n 0,8 %. Maar dat zal volgens Brussel de staatsschu­ld van Italië, die nu al 131 % bedraagt, verder doen toenemen. Italië heeft tot 13 november om een nieuwe ontwerpbeg­roting in te dienen.

Maar de coalitiere­gering van premier Gi useppe Conte is dat niet van plan. De Vijfsterre­nbeweging en de Lega zijn vastbeslot­en werk te maken van een verlaging van de pensioenle­eftijd, de invoering van een basisinkom­en voor de armsten en investerin­gen in infrastruc­tuur.

Boete

Als Italië niet luistert naar de Commissie, kan ‘Brussel’ vrij snel de procedure wegens een buitenspor­ig begrotings­tekort opstarten. In dat geval komt de Italiaanse begroting onder verstrengd toezicht en ligt het in de bedoeling dat de regering in Rome hervorming­en doorvoert om haar begrotings­tekort terug te dringen. Houdt ze ook dan het been stijf, dan kan Italië na vier tot vijf maanden een boete opgelegd krijgen van maximum 0,2 % van zijn bruto binnenland­s product – goed voor 3 à 4 miljard euro.

Het zou de Vijfsterre­nbeweging en de Lega politiek gezien niet slecht uitkomen: de twee partijen blinken uit in ‘Brussels bashing’. Binnen de Lega gaan zelfs al stemmen op die beweren dat er geen juridische basis voor die boetes bestaat in het Verdrag.

‘Er moet een manier zijn om die boete af te dwingen, eventueel via het Europees Hof van Justitie’, zo reageert een Europese bron daarop. ‘Maar het gaat sowieso niet om een som die zo groot is dat dit de Italianen van gedacht zal doen veranderen.’ ‘De Commissie staat niet zo sterk’, geeft ook een andere bron toe.

Banken onder druk

‘De spreads zullen het werk moeten doen’, is steeds vaker te horen bij diplomaten. Ze verwijzen naar het verschil in rente dat Italië moet betalen op schuldpapi­er in vergelijki­ng met Duitsland. Premier Giuseppe Conte gaf al toe dat Italië in de problemen komt als die spread stijgt of nog lang op het huidige niveau blijft.

De Italiaanse banken hebben veel Italiaanse staatsobli­gaties in hun portefeuil­le en kunnen in moeilijkhe­den komen als die afgewaarde­erd moeten worden. Ze kampen sowieso al met massa’s leningen waarvan de terugbetal­ing zeer onzeker is. ‘Die banken krijgen het steeds moeilijker om leningen toe te kennen aan bedrijven in NoordItali­ë’, klinkt het. Die ondernemer­s behoren tot het kiespublie­k van de Lega.

Trump achterna

Maar vicepremie­r Luigi Di Maio, leider van de Vijfsterre­n, is niet onder de indruk. Hij schuift de Italiaanse regeringsp­lannen zelfs naar voren als een nieuw recept voor Europa: ‘Als dit recept hier werkt, zal men op Europees niveau zeggen: ‘‘We moeten het Italiaanse recept toepassen op heel Europa’’’, verklaarde hij in een interview met The Financial Times.

Volgens Di Maio moet de EU komaf maken met het besparings­beleid (‘een gefaalde economisch­e theorie’) en het voorbeeld van de Amerikaans­e president Donald Trump volgen, die ‘het begrotings­tekort laat oplo pen, belastinge­n verlaagt en in infrastruc­tuur investeert’. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we de regels kunnen veranderen en de EU en de eurozone kunnen versterken om de sociale rechten te verbeteren’, aldus Di Maio.

Dat klinkt dan weer zeer ambitieus. ‘Het verleden heeft aangetoond dat het heel moeilijk is om de regels aan te passen’, merkt een Europese bron op. ‘Je kan geen meerderhei­d vinden om ze aan te passen, noch in de ene noch in de andere richting. Bovendien heeft Italië alle bestaande flexibilit­eitsregels van het stabilitei­tspact al uitgeput.’

 ?? © photopqr/nice matin ?? De Italiaanse regering wil fors investeren in infrastruc­tuur, ondanks het begrotings­tekort. Foto: de ingestorte snelwegbru­g in Genua.
© photopqr/nice matin De Italiaanse regering wil fors investeren in infrastruc­tuur, ondanks het begrotings­tekort. Foto: de ingestorte snelwegbru­g in Genua.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium