De Standaard

‘Je kan ook groen zijn zonder met de Groenen te reageren’

-

steld. ‘De mensen hebben voor veranderin­g gestemd, maar er komt een Weiter so (gewoon verdergaan)’, tweette Katharina Schulze, de Beierse lijsttreks­ter van Die Grünen. Ze verwijst naar het gemeenscha­ppelijk DNA van de CSU en de Freie Wähler en merkt op dat de macht in Beieren gewoon in de familie blijft. Söder laat in interviews uitschijne­n dat hij de boodschap van de kiezer begrepen heeft, en dat er groene accenten in het beleid van zijn coalitiere­gering zullen zitten. Je kan ook groen zijn zonder met de Groenen te reageren, is zijn stelling.

Behoudsgez­inde lijn

De meeste commentato­ren vrezen dat de nieuwe coalitie geen vernieuwin­g zal brengen, maar op dezelfde behoudsgez­inde lijn zal blijven die de christelij­ke volksparti­j in Beieren al jarenlang volgt. Nochtans tonen statistiek­en van de samenstell­ing van de Beierse bevolking en haar stemgedrag dat het rijk van de CSU er ten einde loopt. Met deze nieuwe regering die Söder snel op de been heeft gebracht, mist hij de kans om een nieuwe wind door Beieren te laten waaien.

Maar Söder wilde snel handelen. Hij wou vermijden dat de coalitiege­sprekken maandenlan­g doorzeurde­n, zoals bij de vorming van de Duitse nationale regering. En wat is er dan gemakkelij­ker dan te overleggen met een kleine partij, met hetzelfde DNA, die stond te springen om in de regering te stappen? Op minder dan

MARKUS SÖDER CSUleider Beieren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium