De Standaard

Kürt Rogiers op de barricades

-

A cteur Kürt Rogiers (47) heeft, ietwat onopgemerk­t, een betekenisv­olle melding gedaan. In De Morgen heeft hij zich ‘geout’ als man die door vrouwen lastig gevallen werd en wordt. En dat ‘ambeteert’ hem.

Rogiers haalt een traumatise­rende ervaring op uit de dagen toen hij in Wittekerke speelde. Hij was toen een jonge blonde god van ongeveer 25, en gaf soms actes de présence om wat extra inkomsten te versieren. Op een ervan bleek hij onwetend aangekondi­gd als seksuele attractie op een single ladies night in Waregem.

Een week later waren zijn door vele dames geknepen ballen nog bont en blauw, en hij hield er ‘talloze nachtmerri­es’ aan over. Als hij een vrouw was geweest, dan was dit toch zware seksuele intimidati­e, zegt Rogiers. Fout: ook voor een man is dat zware seksuele intimidati­e. Maar de samenlevin­g ziet dat zo niet.

Rogiers verdient applaus. Hij doorbreekt een groot taboe, dat mishandeld­e mannen weghoudt bij de hulpdienst­en en uit de statistiek­en. Hij loopt een ferm risico om door zijn seksegenot­en uitgelache­n te worden, zeker wanneer hij vertelt dat vrouwen tot vandaag met hun vingers aan zijn lijf, en in zijn broek zitten. Veel mannen vinden hem gewoon een bofkont.

Onrechtstr­eeks is Rogiers ook slachtoffe­r van machtsmisb­ruik. Dat een populaire acteur zich soms aan zijn fans moet ‘tonen’ (en daarbij een grens moet trekken), betekent niet dat zij hem kunnen aanranden. Dat het ‘wereldje’ zijn promiscue trekjes heeft, betekent niet dat je een vent in zijn billen knijpt als hij dat niet wil.

Mannen doen er makkelijk vijf tot tien jaar over voor ze met zo’n ervaring naar buiten komen. Deze heeft er dus meer dan twintig jaar mee gewacht. Onderzoeke­rs zijn ervan overtuigd dat er een grote onderdiagn­ose is van mannen die slachtoffe­r zijn van fysiek, psychisch en seksueel geweld.

Rogiers wil niet op de barricades staan, zegt hij, maar daar staat hij al. En terecht.

Rogiers was zonder het te weten aangekondi­gd als seksuele attractie

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium