De Standaard

I’ll tell you what I want, en het is niet: toeren

De Spice Girls treden volgend jaar weer op in hun thuisland. De reünie is bescheiden­er dan verwacht, maar Victoria Beckham doet dan ook niet mee.

- INGE SCHELSTRAE­TE © belgaimage

De Britse krant The Telegraph had het eind augustus al aangekondi­gd: de Spice Girls gaan volgend jaar weer op tournee, maar zonder Victoria Beckham. Dat nieuws werd pas gisteren bevestigd, met een filmpje waarin Geri ‘Ginger’ Halliwel, Melanie ‘Scary’ Brown, Emma ‘Baby’ Bunton en Melanie ‘Sporty’ Chisholm vrolijk zitten te kibbelen tijdens een nieuwsuitz­ending. Van Victoria ‘Posh’ Beckham geen spoor.

De vier gaan volgend jaar op tournee, te beginnen met vijf concerten in Engeland en eentje in het Schotse Edinburgh. Ze trappen af in Manchester op 1 juni 2019 en sluiten af op 15 juni in Wembley. The Telegraph had eerder nog weet van dertien concerten, afsluitend in drie avonden in Wembley Stadium. Dat Beckham niet meedoet, noopt de organisato­ren blijkbaar toch tot een voorzichti­ge aanpak. Als de 321.000 tickets zaterdag vlot de deur uitgaan – de verkoop begint om halftwaalf ’s ochtends onze tijd, als u erbij wilt zijn – kunnen nog altijd optredens toegevoegd worden.

Het is niet de eerste keer dat de Spice Girls met zijn vieren toeren. In mei 1998 stapte Halliwell vlak voor de NoordAmeri­kaanse tournee uit de groep. Hun enige Belgische optreden had twee maanden eerder plaatsgevo­nden in het Sportpalei­s. De groep ging met vier leden door, tot ze in december 2000 aankondigd­en dat ze voor onbeperkte tijd stopten.

Lucratieve reünie

Dit is ook niet de eerste reünie van de groep. In juni 2007 kwamen de vijf, mét Halliwell, weer bijeen voor een tournee, een documentai­re, een single en een greatest hitsplaat. Die ‘wereldtour­nee’ bracht hen twee keer naar NoordAmeri ka, zeventien keer in een uitverkoch­te O2 Arena, en ook nog even in Manchester, Keulen en Madrid. De verkoop van tickets en merchandis­ing bracht 107,2 miljoen dollar op, met sponsoring en reclamecon­tracten erbij 200 miljoen.

De vijf brachten ook een medley van hun grootste hits tijdens de slotceremo­nie van de Olympische Spelen in 2012. Nadien waren ze alleen nog samen in het openbaar te zien om de Spice Girlsmusic­al Viva forever te promoten. Geruchten over een reünie bleven circuleren. Vier van de vijf zagen dat zeker zitten. In februari zette Bunton een nieuwe foto van het vijftal op Twitter met de vermelding ‘The future looks spicy’.

Nostalgie naar nineties

Alleen heeft Beckham geen zin. Waarschijn­lijk tot ongenoegen van de anderen: Brown was voor Halloween verkleed met een masker van Beckham en droeg een bordje ‘nee, ik ga niet op tournee’, terwijl haar vriend Gary Madatyan, in David Beckhams oude voetbalshi­rt, een bordje ophield met de tekst ‘doe het dan please, please, please

voor de fans van de Spice Girls.’

De Spice Girls weer bijeen brengen lijkt commerciee­l een goede zet: de jaren 90 zijn helemaal hip en de fans van toen kunnen nu zelf kaartjes kopen. Maar deze tournee heeft minder urgentie dan die van 2007, toen Halliwell terug bij de familie keerde en veel fans nog op hun honger bleven, omdat de Spice Girls tijdens hun actieve periode maar twee tournees hadden gedaan.

Maar van de vijf leden voelt Victoria Beckham het minst de noodzaak om weer op te treden. Ze was altijd het groepslid dat het minst droomde van een muzikale carrière. De solocarriè­res van de andere vier kenden weinig of kortstondi­g succes. Beckham hoeft niet naar kille stadions te trekken om haar

moment de gloire opnieuw te beleven: dat maakt ze nu mee als modeontwer­pster, de carrière die ze na de groep koos.

Victoria Beckham voelt het minst de noodzaak om weer op te treden. Ze was altijd het groepslid dat het minst droomde van een muzikale carrière

 ??  ?? Boven: Spice Girls op hun hoogtepunt, met Victoria Beckham links. Onder, v.l.n.r.: Geri Halliwell, Melanie Chisholm,Emma Bunton en Melanie Brown.
Boven: Spice Girls op hun hoogtepunt, met Victoria Beckham links. Onder, v.l.n.r.: Geri Halliwell, Melanie Chisholm,Emma Bunton en Melanie Brown.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium