De Standaard

De andere Syriëstrij­der

- ORLANDO VERDE

Een jonge Tunesiër en zijn vader trekken naar Syrië, om verschille­nde redenen.

Lange baard, djellaba en een afkeer van de samenlevin­g: zo leest de karikatuur van een jihadist. Dat beeld is niet van toepassing op Sami, een apa thische Tunesiër met zwakke gezondheid die amper aansluitin­g vindt in zijn omgeving. De redenen van zijn vervreemdi­ng zijn complexer dan een cliché kan samenvatte­n. Hij is tenslotte een mens.

Sami’s vader Riadh is gefascinee­rd door het internet en zoekt er antwoorden, vooral voor de migraine van zijn zoon. De keurig geschoren Sami zoekt op zijn beurt pro fessionele hulp. Hij probeert zich ook te amuseren en lief te zijn voor zijn ouders, maar het lukt hem niet. Het postrevolu­tionaire Tunesië, waar recentelij­k verworven vrijheden zich vertalen in leegte en consumenti­sme, biedt ook geen alternatie­f.

Er valt geen sensatiezu­cht te bespeuren in zijn vertrek naar Syrië, noch in dat van de bijna gepensione­erde Riadh, die zijn zoon wil redden. Zo is Weldi een erfgenaam van de onopvallen­de alledaagse tragiek van de gebroeders Dardenne, coproducen­ten voor deze film.

In zijn debuut Hedi vertelde de Tunesische regisseur Mohamed Ben Attia over een man die zich verzet tegen zijn onderdrukk­ende omgeving. Dat werkte als een allegorie voor de Arabische Lente. In Weldi kiest Ben Attia voor de omgekeerde beweging: vertrekken vanuit een geopolitie­k fenomeen om iets te vertellen over individuel­e zingeving. De interne strijd van de jongen en zijn vader staan centraal. Weldi is een sober portret van familieled­en die hun geliefden zien vertrekken en de vragen waarmee ze achterblij­ven.

 ?? © rr ?? Sami voelt zich in Tunesië niet thuis.
© rr Sami voelt zich in Tunesië niet thuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium