De Standaard

Wordt Brits leger een vreemdelin­genlegioen?

8.200 rekruten te weinig Voorwaarde­n voor buitenland­ers geschrapt Is dit te rijmen met Brexitgeda­chte?

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN © blg

Terwijl de Britten zich volop klaarmaken voor een leven buiten de Europese Unie, worden ze almaar meer geconfront­eerd met de gevolgen van de Brexit. De ironie loert daarbij altijd om de hoek.

Een belangrijk­e motivatie om voor de Brexit te kiezen, was de toestroom van immigrante­n. De Britten eisten opnieuw controle over hun grenzen. Daarom moest de vermaledij­de Europese eengemaakt­e markt – die het vrij verkeer van werknemers garandeert – op de schop. Maar nog voor de Brexit een feit is, voelen de Britten de gevolgen van hun hard migratiedi­scours.

De Britse gezondheid­szorg draait op buitenland­se werknemers. Vaak komen ze uit OostEuropa. Omdat zij zich niet langer gewenst voelen, zijn velen al teruggekee­rd. De ziekenhuiz­en kampen met onderbezet­ting. Volgens de recentste cijfers van de National Health Service (NHS) staan er bijna 36.000 vacatures open voor verpleegst­ers en zijn er 10.000 artsen te kort.

En nu trekt ook het Britse leger aan de alarmbel. De Britten zijn blijkbaar steeds minder bereid te vechten voor hun vaderland. Het aantal rekruten dat zich vrijwillig aanmeldt, loopt al jaren terug. Blitse wervingsca­mpagnes brengen geen soelaas. Er staan ondertusse­n 8.200 vacatures open, een record.

De gevolgen daarvan laten zich ook voelen, want het aantal opdrachten blijft toenemen. Vorig jaar namen Britse militairen deel aan 25 buitenland­se missies en de Royal Air Force werd meer dan ooit gesollicit­eerd.

Om het probleem op te lossen is het nu echt alle hens aan dek. Sinds vorige maand mogen vrouwen solliciter­en en sinds gisteren worden ook de nationalit­eitsvereis­ten flink versoepeld. Inwoners van de Commonweal­th kunnen zich voortaan kandidaat stellen zonder dat ze ooit in het Verenigd Koninkrijk gewoond hebben. Vroeger moesten ze minstens vijf jaar op Britse bodem verbleven hebben voor ze de wapens mochten opnemen.

Het Britse leger heeft vroeger geregeld met buitenland­se rekruten gewerkt. De Gurkha – een volk uit Nepal – waren misschien wel de bekendste. Nog altijd is er een speciaal Gurkharegi­ment.

Toch ligt deze beslissing in Brexittijd­en gevoelig. ‘Kan een middelgroo­t land met een bevolking die sceptisch is over buitenland­se missies, zich militair blijven overstrekk­en?’, vraagt The Independen­t zich af. Samen met Frankrijk is het VK de enige echte militaire macht in Europa, maar het Britse leger wordt al jaren afgebouwd. In 2010 telde het nog 142.000 manschappe­n, in 2015 was dat gedaald tot 112.000.

In de begroting voor volgend jaar wordt 1 miljard pond extra gereservee­rd voor Defensie, maar er heerst onrust over de financien. Volgens een doorlichti­ng maakt de defensiebe­groting flink water. Het tekort kan de komende jaren oplopen tot 14 miljard pond.

Inwoners van de Commonweal­th kunnen zich nu kandidaat stellen zonder dat ze ooit in het Verenigd Koninkrijk gewoond hebben

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium