De Standaard

Xi Jinping zingt lof van de vrijhandel

- © afp

Als Donald Trump het protection­isme predikt, profileert Xi Jinping China als kampioen van de globaliser­ing. Maar dat is het nog lang niet.

Een betere gelegenhei­d om de Amerikaans­e president van antwoord te dienen, kon zijn Chinese evenknie Xi Jinping moeilijk vinden: een internatio­nale handelsbeu­rs met meer dan 3.600 deelnemend­e bedrijven en organisati­es uit meer dan 172 landen. Tijdens zijn openingssp­eech voor die China Internatio­nal Import Expo, zijn belangrijk­ste economisch­e toespraak sinds april, haalde Xi fors uit naar Trumps visie –‘America first’– op internatio­nale handel. ‘Alle landen moeten ernaar streven hun ondernemin­gsklimaat te verbeteren en hun eigen problemen op te lossen’, aldus Xi. ‘Ze moeten zichzelf niet witwassen en de schuld op anderen schuiven. Of zich gedragen als een flitslamp die alleen anderen en niet henzelf belicht.’

Wet van de jungle

De Chinese president ging niet zo ver dat hij Trump bij naam noemde. Maar voor goede verstaande­rs was de boodschap duidelijk. Protection­isme bedreigt de wereldwijd­e groei, zei hij onder meer. Tegenover dat Amerikaans­e protection­isme beloofde hij de binnenland­se consumptie in China te stimuleren, intellectu­ele eigendom beter te beschermen en doorgedrev­en handelsges­prekken te voeren met Europa, Japan en Zuid Korea. China wil de komende vijftien jaar voor 30.000 miljard dollar producten invoeren.

Xi wil met andere woorden maar al te graag het gat vullen dat Trump met zijn protection­istische retoriek en zijn handelssan­cties geslagen heeft. Hij probeerde zichzelf te profileren als dé grote verdediger van de globaliser­ing, waardoor ‘de wet van de jungle’ en ‘winner takes all’ geen toekomst meer hebben.

Opwarmertj­e voor G20

‘Landen mogen zich niet gedragen als een flitslamp die alleen anderen en niet henzelf belicht’

Echt inspelen op de kritiek van de Amerikanen deed hij echter niet. Hij herhaalde eerder gedane beloftes, zoals een verdere daling van de Chinese importtari­even, maar zei geen woord over de afbouw van verplichte technologi­etransfers of van steun voor staatsbedr­ijven, wat belangrijk­e eisen van de VS zijn. Ook andere toetreding­sdrempels tot de Chinese markt zijn de Amerikanen –en de Europeanen– een doorn in het oog.

XI JINPING President China

De scherpe uitlatinge­n van Xi zijn allicht een opwarmertj­e voor de ontmoeting met Donald Trump tijdens de G20 –de bijeenkoms­t van de twintig grootste economieën– later deze maand.

 ??  ?? Xi noemde Trump niet bij naam, maar de boodschap was duidelijk.
Xi noemde Trump niet bij naam, maar de boodschap was duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium