De Standaard

Europese steden willen fonds voor schone lucht

-

Europese burgemeest­ers en ngo’s vragen een miljardenf­onds voor de verbeterin­g van de luchtkwali­teit in de steden. Ook moeten er 43 miljoen auto’s aangepast worden.

slechte luchtkwali­teit en de kosten voor de gezondheid­szorg reflecteer­t’, zo klinkt het in de slotverkla­ring van de Europese Dieseltop, een evenement van Eurocities en ngo’s dat vandaag in Brussel plaatsvind­t.

Daarnaast willen de steden ook dat de autoindust­rie 43 miljoen auto’s die vandaag te veel vervuilen terugroept en herstelt, zodat ze de normen niet meer zouden overschrij­den. Softwareaa­npassingen volstaan daarbij niet, ook de hardware moet aangepakt worden, bijvoorbee­ld door het plaatsen van een katalysato­r.

Duitsland als voorbeeld

De steden kijken daarvoor naar wat er in Duitsland gebeurd is. Daar heeft de autoindust­rie, met Volkswagen op kop, de meest verregaand­e toegevinge­n gedaan. Er bestaat nu al een Duits fonds voor schone lucht, waarin de autosector 250 miljoen stortte. Naast Volkswagen riepen ook andere constructe­urs hun wagens terug voor een update.

Het Curieuzene­uzenonderz­oek naar de luchtkwali­teit in Vlaanderen (DS 29 september) toonde aan dat de normen nog op veel plaatsen overschred­en worden. Europees Parlements­lid Kathleen Van Brempt (SP.A), die de parlementa­ire onderzoeks­commissie naar Dieselgate voorzat, wil dat ons land binnen de Europese Raad het voortouw neemt bij het oprichten van een dergelijk fonds. ‘Een stad als Antwerpen zou er zeker van kunnen profiteren’, zegt ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium