De Standaard

Antwerpse diamanten te koop via Alibaba

Chinezen kunnen binnenkort Antwerpse diamanten bestellen via het internet. De sector sloot een akkoord met gigant Alibaba.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF WILLOCX © Getty Images

De Chinese economie blijft tegen een verschroei­end tempo groeien. Vorig jaar met 7 procent – België bleef toen ruim onder de 2 procent. Door die groei worden Chinezen steeds rijker en kopen ze dus ook meer luxegoeder­en.

Antwerpse diamanten, bijvoorbee­ld. En die kunnen de Chinezen binnenkort rechtstree­ks bestellen via Tmall.com, de website van de Alibaba Group. Tmall.com heeft 500 miljoen actieve klanten per maand en is een van de grootste websites voor ecommerce ter wereld. Over enkele maanden komt daar een zoekterm ‘Shape of Antwerp’. On der het kopje staan geslepen diamanten gesorteerd.

‘De Chinese bezoeker van Tmall.com kan met de Antwerpse diamant dan zelf een juweel ontwerpen’, zegt Karen Rentmeeste­rs, woordvoers­ter van Antwerp World Diamond Centre (AWDC), de belangenor­ganisatie van de diamantair­s.

‘De klant krijgt eerst de geslepen diamant uit Antwerpen op zijn scherm te zien. Daarna kan hij in verschille­nde stappen een juweel ontwerpen. Een oorbel of een ring bijvoorbee­ld, gevat in wit goud of zilver.’

Als de klant het ontwerp ook bestelt, stuurt de Antwerpse diamantair de diamant op naar China. Daar wordt de steen dan verwerkt in een juweel.

Volgen via QRcode

Elke diamant die via Tmall.com wordt verkocht, heeft een certificaa­t van HRD Antwerp, een zusterbedr­ijf van AWDC. Op elke steen die naar China gaat, wordt met een laser een QRcode aangebrach­t. Daarmee kan het traject van de steen De diamanten worden in Antwerpen geslepen en vanuit Antwerpen gevolgd worden.

Het is de eerste keer dat de Antwerpse diamantsec­tor op zo’n grote schaal rechtstree­ks diamanten verkoopt aan de eindklant. ‘China is na de Verenigde Staten de tweede grootste afzetmarkt voor geslepen diamant. Dit akkoord is dus heel belangrijk voor ons’, zegt Rentmeeste­rs.

‘Chinezen mogen niet beleggen in het buitenland. Dus kiezen ze voor goud en diamant’

JONATHAN HOLSLAG Vrije Universite­it Brussel

Jonathan Holslag, Chinakenne­r van de Vrije Universite­it Brussel (VUB), wijst erop dat diamanten populair zijn bij de Chinese middenklas­se. ‘De vastgoedse­ctor in China zit in het slop en Chinezen mogen niet zomaar hun geld in het buitenland beleggen. Daarom kiezen ze voor belegginge­n in goud en diamant.’

 ??  ?? in China verwerkt tot juwelen.
in China verwerkt tot juwelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium