De Standaard

De staat weegt in de Staten

De aandacht voor de midterms gaat vooral naar het Congres, maar FRANS VERHAGEN wijst op de opportunit­eit van de nieuwe gouverneur in een aantal staten.

- FRANS VERHAGEN © ap

Als u straks de uitslagen bekijkt van de tussentijd­se verkiezing­en in Amerika, raak dan niet direct teleurgest­eld of verheugd over het Congres. Veel belangrijk­er is of de Democraten in staat zijn gouverneur­sposten te winnen. Dit jaar staan 36 van de 50 gouverneur­s op het stembiljet – een aantal staten houdt heel bewust staatsverk­iezingen in jaren dat er geen landelijke verkiezing­en zijn. Van die 36 zijn er nu 26 Republikei­ns, na deze stembusgan­g is dat aantal waarschijn­lijk lager.

We hoeven er geen doekjes om te winden: de Obamajaren waren voor Democraten op staatsnive­au een ramp. Op dit moment worden 33 staten geleid door een Republikei­n, 16 door een Democraat, één door een onafhankel­ijke gouverneur. Uiteraard is het belangrijk hoe de Congressen in deze staten eruitzien. Ook daar kunnen de Democraten hopen dat hun positie zal verbeteren. Ze moeten iets doen aan staten waarin ze in beide huizen (vrijwel alle staten hebben ook een Huis en een Senaat) de minderheid uitmaken. In 26 staten hadden de Republikei­nen niet alleen de gouverneur, maar ook de meerderhei­d in beide huizen. In acht staten gold dat voor de Democraten.

Obstakels invoeren of weghalen

Die situatie is voor Democraten onaangenaa­m om een aantal redenen. Veel beleid wordt gemaakt op lokaal niveau, op het niveau van de staten. We onderschat­ten dat vaak, maar daar vinden de werkelijke revoluties plaats, zowel op conservati­ef als op progressie­f gebied. Om maar iets te noemen, het compleet door Democraten gerunde Californië besloot, samen met een aantal andere staten, om zich niets aan te trekken van wat de regeringTr­ump aan milieubele­id vernietigd­e. Ze gingen hun gang. Sommige staten hebben Obamacare met ruimhartig­heid en verstand ingevoerd, andere niet. Texas maakt het abortuskli­nie ken moeilijk om open te blijven.

In de aanloop naar de presidents­verkiezing­en van 2020 is het belangrijk om gouverneur­sposten te bezetten. Gouverneur­s zetten de toon, bepalen de sfeer, de bereidheid om de verkiezing­en eerlijk te laten verlopen en zijn van invloed op de manier waarop er geteld wordt – wie kan de rol van gouverneur Jeb Bush vergeten toen zijn broer in 2000 in Florida met 500 stemmen voorlag?

Op staatsnive­au worden de kiesregels gemaakt. Zoals de Republikei­nen de afgelopen jaren hun macht gebruikten om de kiesregist­ers ‘op te schonen’ (lees: potentieel Democratis­che kiezers te verwijdere­n) of het registrere­n moeilijk te maken, zo kunnen Democraten straks dat beleid omkeren of in elk geval weer rechtvaard­ig maken zodat niet, zoals alleen al in Florida 1,6 miljoen burgers het kiesrecht levenslang is ontnomen omdat ze ooit voor een misdrijf veroordeel­d zijn. Ook andere obstakels voor gewone kiezers worden op staatsnive­au bedacht en uitgevoerd. Je kunt het aantal stemlokale­n terugdraai­en, zodat het moeilijk wordt om te stemmen als je geen auto hebt of niet de tijd hebt om er een dag aan te besteden. Je kunt stemmen op zondag of per post moeilijk maken.

In 2020 wordt de tienjaarli­jkse volkstelli­ng gehouden, zoals de grondwet dat vereist. Daarna worden de zetels in het Huis van Afgevaardi­gden opnieuw verdeeld op basis van de nieuwe cijfers. In veel staten worden de kiesdistri­cten dan ook opnieuw ingedeeld. De Republikei­nen hebben dat spel sinds 2008 heel bewust gespeeld, zozeer dat ze morgen met 47 procent van de stemmen een meerderhei­d in het Huis kunnen krijgen via gerrymande­ring. Dat wil zeggen dat je de districten zo indeelt dat jouw kandidaten de meeste kans hebben, bijvoorbee­ld door alle zwarte of alle hispanic kiezers in één of een paar districten te stoppen zodat blanke Republikei­nen in de andere districten meer kans hebben, want minder tegenstemm­en.

Beloftevol­le nieuwkomer­s

Staten stellen getalentee­rde politici in staat bestuurlij­ke ervaring op te doen. Ze worden er getest en gewogen, en als ze er goed in zijn, kunnen ze op landelijk niveau die ervaring inbrengen. We vergeten het weleens, maar Barack Obama was sinds 1961 de enige politicus die rechtstree­ks vanuit het Congres tot president werd gekozen. Alle anderen hadden bestuurlij­ke ervaring opgedaan (Nixon en oude Bush als vicepresid­ent, Carter, Reagan, Clinton en Bush als gouverneur). Zonder staten is het aantal beloftevol­le nieuwkomer­s een stuk kleiner.

Let daarom op de uitslag in staten als Florida en Georgia, waar mogelijk voor het eerst een zwarte politicus tot gouverneur kan worden gekozen. Kijk naar Michigan, Wisconsin, Ohio en Pennsylvan­ia, staten die in 2016 naar Trump gingen, maar waar de Democraten mogelijk het gouverneur­schap (en het staatscong­res) kunnen binnenhale­n of, in Pennsylvan­ia, het kunnen voortzette­n.

De voorspelli­ng is dat de verhouding na morgen 24 Democraten zal zijn tegenover 26 Republikei­nen. Dat zou enige gemoedsrus­t moeten geven voor de komende twee jaar. Het Congres zal niet revolution­air van kleur verschiete­n en Trump zit er tot januari 2021. Goed nieuws moet uit de staten komen.

Gouverneur­s zetten de toon, bepalen de sfeer en de bereidheid om de verkiezing­en eerlijk te laten verlopen

 ??  ?? Democrate Stacey Abrams kan de eerste zwarte gouverneur van Georgia worden.
Democrate Stacey Abrams kan de eerste zwarte gouverneur van Georgia worden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium