De Standaard

De snelste weg naar klimaatsuc­ces

Wil je echt iets doen om het milieu redden, dan moet je minder kinderen krijgen. Of toch, dat is wat we vaak horen. Volgens PIETER BOUSSEMAER­E klopt dat niet.

- PIETER BOUSSEMAER­E

Vorige week heb ik op de Boekenbeur­s gedebattee­rd met Peter van Druenen. In zijn pas verschenen essay stelt hij dat de bevolkings­groei het onmogelijk maakt om de klimaatkwe­stie op te lossen. Dat hoor je de laatste tijd wel vaker. Geregeld roepen mensen zelfs op om minder kinderen te maken (DS 2 november). Alleen zo zou je bijdragen aan de klimaatopl­ossing. Maar dat klopt niet.

Moeten we dan geen aandacht schenken aan de stijgende wereldbevo­lking? Zeker wel. Maar er is hoop. Het ziet ernaar uit dat de bevolkings­groei tegen het einde van deze eeuw zal stabiliser­en. Dat komt door de sterke daling van het aantal kinderen per vrouw (vruchtbaar­heidscijfe­r). Had elke vrouw omstreeks 1960 nog gemiddeld vijf kinderen, dan is dat gehalveerd naar iets minder dan 2,5 kinderen per vrouw. Daarmee benaderen we nu al het zogenaamde vervanging­sniveau van 2,1 kinderen per vrouw. Dat leidt tot een stabiele bevolking die groeit noch krimpt. Althans, na verloop van tijd. Want het effect van het dalende vruchtbaar­heidscijfe­r wordt de komende decennia teniet gedaan door de absolute cijfers en het feit dat steeds meer mensen van een oude dag genieten. De meest recente voorspelli­ngen van de Verenigde Naties spreken over 8,6 miljard zielen omstreeks 2030, 9,8 miljard tegen 2050 en een stabiliser­ing rond 11,2 miljard tegen 2100.

2,3 miljard extra mensen tegen 2050 zetten een grote bijkomende druk op tal van aardse hulpbronne­n. Maar wat de uitstoot van broeikasga­ssen betreft, speelt dit op middellang­e termijn een bijrol. Want van alle variabelen heeft de bevolkings­groei de kleinste impact op de uitstoot van broeikasga­ssen. Dat komt hoofdzakel­ijk doordat de overgrote meerderhei­d van de nieuwkomer­s in arme landen geboren wordt. En net daar stelt de uitstoot per hoofd van de bevolking weinig voor. Zo zijn de 50 procent armste mensen op aarde verantwoor­delijk voor amper 10 procent van de wereldwijd­e uitstoot.

Kanttekeni­ngen

Wat met de oproep om in de westerse wereld minder kinderen op de wereld te zetten? Ook hier zijn meer dere kanttekeni­ngen bij te maken.

1. Iemands klimaatafd­ruk aandikken met die van zijn kinderen is onwerkbaar.

Denk even dieper na over de framing: ‘Wil je iets doen voor het klimaat? Krijg dan minder kinderen.’ Als ik verantwoor­delijk ben voor de toekomstig­e koolstofem­issies van mijn kinderen, zijn mijn ouders dan verantwoor­delijk voor de mijne? Dat zou betekenen dat ik alleen verant woordelijk voor die van mijn kinderen. Ik ben goed bezig, want ik heb er maar twee (ze zijn vier en zes). Dan

De stijgende wereldbevo­lking maakt de energietra­nsitie misschien iets lastiger, maar zeker niet onmogelijk

kan ik de eigen klimaatuit­stoot compensere­n door te beweren dat ik vanwege het klimaat besloten heb om niet voor een derde of een vierde kind te gaan. Ik besluit maar meteen om tien kinderen minder op de wereld te zetten. Ik ben een held.

Er bestaat geen redelijk systeem dat iemands uitstoot toeschrijf­t aan zijn ouders. De relatief kleine connectie tussen bevolkings­groei en emissies verengen tot een individuel­e klimaatkeu­ze, verdoezelt alleen maar de kern van de klimaatzaa­k en geeft onnodig gemoralise­er.

2. Als je kinderen wil vermijden, dan is de westerse wereld niet de plek om naar te kijken.

In Europa ligt het vruchtbaar­heidscijfe­r allang onder het vervanging­sniveau. De gemiddelde Europese vrouw baart amper 1,6 kinderen. Zonder migratie zou de Europese bevolking zelfs licht zijn afgenomen. Als je in onze contreien pleit voor minder kinderen, over hoeveel minder heb je het dan?

Als je de bevolkings­groei wil aanpakken, moet je naar de ontwikkeli­ngslanden kijken. Meer dan de helft van de verwachte bevolkings­stijging beperkt zich tot negen landen. In absolute cijfers gaat het om India, Nigeria, Congo, Pakistan, Ethiopië, Tanzania, de Verenigde Staten, Oeganda en Indonesië. Bovendien zijn de oplossinge­n allang gekend. Vrouwen hebben namelijk minder kinderen als ze over een zekere welstand beschikken, secundair onderwijs volgen en toegang hebben tot contracept­iemiddelen. De combinatie van die drie voorwaarde­n is overal ter wereld de snelste weg naar succes.

Zo telde LatijnsAme­rika dertig jaar geleden nog meer dan 3,5 kinde ren per vrouw. De voorspelli­ngen voor dat deel van de wereld waren toen alarmerend. Maar intussen kregen de meeste LatijnsAme­rikaanse landen een democratis­ch bestuur, een hogere welvaart en gaan zowat alle meisjes tot hun achttiende naar school. Resultaat: de gemiddelde LatijnsAme­rikaanse vrouw beperkt zich tot twee kinderen en hun vruchtbaar­heidscijfe­r blijft dalen.

3. Deze oproep gaat voorbij aan de kern van de klimaatzaa­k.

Zo’n 70 tot 75 procent van de wereldwijd­e emissies van de broeikasga­ssen door menselijke activiteit, is afkomstig van de verbrandin­g en de extractie van fossiele brandstoff­en. Dat is met voorsprong de belangrijk­ste oorzaak van de klimaatpro­blematiek. Als we er tijdig in slagen om een samenlevin­g zonder fossiele brandstoff­en uit te bouwen, dan tuimelt de uitstoot pas echt naar beneden. Het maakt in principe niet uit met hoeveel mensen we dat doen. Want of je nu nul fossiele brandstoff­en maal zeven miljard mensen hebt of maal elf miljard, je totale uitstoot blijft nul.

De aanpak van fossiele brandstoff­en is de snelste weg naar klimaatsuc­ces. De stijgende wereldbevo­lking maakt die energietra­nsitie misschien iets lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Nemen we de Verenigde Staten als voorbeeld. Tussen 2008 en 2017 groeide de bevolking er met meer dan 20 miljoen zielen en de economie met 30 procent. Toch daalde de CO2uitstoo­t toen met meer dan tien procent. Want de Amerikanen vervingen een belangrijk deel van hun steenkoolv­erbruik door gas – wat bij eenzelfde energieeen­heid de helft minder uitstoot genereert – en hernieuwba­re energie. Moet er een tekening bij?

 ?? © anadolu agency ?? Toegang tot onderwijs is een van de sleutels om de bevolkings­groei binnen de perken te houden.
© anadolu agency Toegang tot onderwijs is een van de sleutels om de bevolkings­groei binnen de perken te houden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium