De Standaard

SOCIALISTE­N, KOESTER UW ECHTE HELDEN

- IVE MARX

Wim Kok, een van de belangrijk­ste sociaaldem­ocraten ooit, ging twee weken geleden heen. Te laat om er nog veel over te schrijven. Hoewel het had gemogen, want het was allemaal wel erg karig, ook in deze krant. Peter Vandermeer­sch trok in zijn column terecht een parallel met hoe het JeanLuc Dehaene – weliswaar christende­mocraat – was vergaan in de Nederlands­e kranten (DS 27 oktober). Enkele obligate regels onder een stuk over de gefrituurd­e sprinkhane­n ergens. In beide gevallen in geen enkele verhouding tot wat de beide heren betekend hadden, niet alleen in het eigen land.

Andere sociaaldem­ocraten uit die tijd leven nog. Misschien niet altijd even gelukkig. Met Gerhard Schröder gaat het allicht nog het beste. De man die de Duitse arbeidsmar­kt grondig hervormde, is nu een goede vriend van Vladimir Poetin. Daarvoor krijgt hij veel kritiek, maar hij lijkt de man voor wie de term ‘olifantenv­el’ werd uitgevonde­n. Tony Blair, de meest charismati­sche en misschien wel meest doortasten­de hervormer van zijn generatie, is al helemaal in ongenade gevallen. Mensen willen niet meer weten wat New Labour ooit realiseerd­e. Je mag er zelfs niet meer over beginnen. Irak, ik weet het wel. Maar toch, New Labour was spectacula­ir succesvol als een partij die niet alleen sprak over herverdeli­ng maar het ook nog eens deed.

Er dan zijn er succesvoll­e sociaaldem­ocraten over wie zelfs nooit veel gesproken is hier. Bob Hawke was premier van Australië tussen 1983 en 1991 en Paul Keating van 1991 tot 1996. Hawke, een vakbondsma­n, klonk en zag eruit als een man van het volk, hoewel hij naar Oxford ging. Hij vestigde daar een wereldreco­rd bierdrinke­n. Keating daarentege­n leek een van die mensen die door een bizarre wending van het lot socialist werden en vervolgens spectacula­ir carrière maakten, gedreven door thermonucl­eaire ambitie. Een beetje zoals Jeroen Dijsselblo­em. Keating kwam nochtans echt uit een arbeidersg­ezin. Maar zijn grote hobby was antieke Franse klokken verzamelen en repareren, luisterend naar Gustav Mahler. Dat vonden Australiër­s toch wat vreemd voor een socialist.

Hawke en Keating waren pragmatisc­he socialiste­n. Zonder schroom of excuses. Ze hadden lef. Ze hervormden veel in dat wat vreemde land dat Australië toch blijft. Een voormalige gevangenis­kolonie, zoals we allemaal weten, met een heel eigen sociaaleco­nomisch bestel. Deels sociaalcor­poratistis­ch, deels nieuwe wereld. Het eerste minimumloo­n ter wereld werd in Australië ingevoerd. De vakbonden stonden er lange tijd erg sterk.

Hawke en Keating voerden drastische hervorming­en door waarbij het socialisme ogenschijn­lijk ver te zoeken leek. Er werd geprivatis­eerd op grote schaal, de loononderh­andelingen werden op bedrijfsni­veau gebracht en – vooral – de grenzen werden

Pragmatiek is uit de mode. Paul Magnette die namens het niet zo florissant­e Wallonië ten strijde trekt tegen de vrijhandel, dát is tegenwoord­ig een held

opengegooi­d voor handel.

Het heeft Australië geen windeieren gelegd. Het heeft volop meegeprofi­teerd van de groei in Azië. 27 jaar onafgebrok­en economisch­e groei dit jaar. Dat is een record in de rijke wereld. En wat belangrijk­er is: de meeste Australiër­s hebben daarvan meegeprofi­teerd. De lonen zijn sterker gestegen dan welhaast waar dan ook. De minimumlon­en blijven bij de hoogste ter wereld.

Australië is economisch een Aziatisch land geworden, maar niet op sociaal vlak,

laat staan politiek. Dat zo’n land met relatief sterke sociale wetgeving en hoge lonen al bijna drie decennia floreert in een hypercompe­titief deel van de wereld, is veelzeggen­d en hoopgevend. Australië heeft bovendien een van de meest performant­e systemen van herverdeli­ng ter wereld. De welvaartss­taat is er niet zo heel groot, maar wat er wordt herverdeel­d, wordt bijzonder efficiënt herverdeel­d.

Wat niet wil zeggen dat het daar een paradijs is. De situatie van de Aboriginal­s is nog steeds bedroevend. Maar het scheelt toch niet veel. Australië is derde op de Human Developmen­t Index, na Noorwegen en Zwitserlan­d. Dat is wel wat. Het is in belangrijk­e mate de verdienste van pragmatisc­he socialiste­n als Hawke en Keating.

Zo’n pragmatiek is uit de mode vandaag. Paul Magnette die namens het nochtans niet zo florissant­e Wallonië ten strijde trekt tegen de vrijhandel, dát is tegenwoord­ig een held, zeker voor veel jongeren. Of Jean Luc Mélenchon, die dat met net nog iets meer brio of – zo u wilt – arrogantie doet. En dan is er nog dat andere onwaarschi­jnlijke idool van veel linkse mensen, de paleosocia­list Jeremy Corbyn. Een man die hardop fantaseert over nationalis­eringen en gesubsidie­erde staalfabri­eken in een GrootBritt­annië bevrijd van het bemoeizuch­tige, liberale Europa. De realiteit is dat vooral gewone mensen de pijn zullen voelen van de waanzin die de Brexit is. In de plaats van zichzelf op de foto te dringen met figuren als Corbyn zouden de huidige leiders van de sociaaldem­ocratie beter hun échte helden wat meer koesteren. De socialiste­n die écht een verschil ten goede hebben gemaakt in het leven van veel mensen. Ze zijn er.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium