De Standaard

‘Je bent beter geen beverig type als je hoopt asiel te krijgen’

- HENDRIK VOS

Hendrik Vos fileert het voorstel om een leugendete­ctor te gebruiken bij de grenscontr­ole

Je bent beter geen beverig type als je hoopt om asiel in de Europese Unie te krijgen. Binnenkort start een proefproje­ct van iBorderCtr­l, gesponsord met Europees geld. Een soort leugendete­ctor zal onder meer illegale migranten aan de buitengren­s wegfiltere­n. Microexpre­ssies in hun gezicht verraden bedriegers, zo staat het in de officiële aankondigi­ng. Wie onderweg naar Europa een paar trauma’s opliep en nog natrilt, is gezien. Wat de volgende stap wordt in de grenscontr­ole is niet geweten, maar het is mogelijk dat bewakers binnen afzienbare tijd een wichelroed­e krijgen om er de zwendelaar­s uit te halen. Je mag je afvragen wie hier de oplichters zijn. In vergelijki­ng met leugendete­ctie is astrologie een serieuze wetenschap.

Zo diep zijn we gezakt: er wordt in volle ernst overwogen om nepwetensc­hap te gebruiken bij Europese grensbewak­ing. Verrassend is het niet meer. In allerlei lidstaten roepen regeringsp­artijen dat migratie in essentie een simpel vraagstuk is: het zijn vooral profiteurs en parasieten die naar hier komen en die moeten er eenvoudig uit te halen zijn.

Vorige week werd bekend dat na Amerika en Hongarije ook Oostenrijk weigert om een tekst van de Verenigde Naties over migratie te onderschri­jven (DS 31 oktober). Polen en Tsjechië volgen wellicht in de afwijzing. Als haast tweehonder­d landen de pen vasthouden, dan komt daar geen radicaal proza uit. De verklaring schippert tussen enerzijds en anderzijds. Ze pleit voor een beleid tegen smokkelaar­s die grof verdienen aan mensenhand­el. Maar ook de ondergrens wordt vastgelegd: wie op de dool is, verliest het recht niet om als mens te worden behandeld.

Dat stoort sommigen blijkbaar. De tekst zou de lijn tussen legale en illegale migratie of tussen politieke vluchtelin­gen en economisch­e migranten niet scherp trekken. Die verschille­n zijn ook niet altijd helder. Er is de Pakistaans­e vrouw die troebele dingen roept over een profeet en in haar land de doodstraf riskeert (DS 5 november). De beschaafde wereld hoopt dat ze daaraan ontsnapt en wil haar als vluchtelin­g opvangen. Aan de andere kant staat de avontuurli­jke fliereflui­ter die op een ander van de bijstand wil genieten. De realiteit is dat haast iedere migrant daartussen in de grijze zone zit, en dat die meer dan vijftig tinten telt. De ene is op de loop voor bommen en voor zenuwgas, de andere staat op het punt te creperen omdat zijn land overstroom­d is en het nooit nog beter wordt. De dood riskeren ze allemaal, de ene mogelijk wat plotser dan de andere. Aan dat gruwelijke lot proberen sommigen te ontsnappen.

Het is een ontzaglijk­e uitdaging om daarmee om te gaan. Welvarende landen willen niet ontwricht worden door ongecontro­leerde migratie. Allerlei belangen en emoties botsen met elkaar. Angst klettert tegen mededogen, en knopen moeten worden doorgehakt. Ook aan de grenzen. Dat schuurt en dat geeft onrust en een ongemakkel­ijk gevoel. Maar er zijn partijen die beweren dat het wel gemakkelij­k is: echte vluchtelin­gen zijn hier welkom en krijgen alle kansen. Maar de profiteurs moeten eruit. Alsof goede en valse migranten messcherp van elkaar te onderschei­den zijn, straks dus door het trillen van de onderlip te meten.

Als de wereld zwart en wit is met niets daartussen, zijn er tenminste handvatten. Dat klinkt aantrekkel­ijk voor heel wat kiezers. Met schel getoeter en getwitter trekken hun leiders wel de grens. Migranten die in de foute categorie zitten, zijn slechterik­en. Barmhartig­heid is dan misplaatst. Het slachthuis van Tielt mag de norm zijn voor hun behandelin­g. Voor de Amerikaans­e president is het intussen oké om ze af te knallen aan de grens.

De Verenigde Naties proberen te zeggen dat de werkelijkh­eid achter migratie ingewikkel­d is en vooral ruw en bitter. Ze vragen om in lastige omstandigh­eden collectief te zoeken naar grip op de uitdaging. Tot voor kort zou Europa het voortouw hebben genomen in zo’n proces, als ervaringsd­eskundige na eeuwen van oorlogen en ingewikkel­de vluchtelin­genstromen. Nu zijn het uitgereken­d Europese regeringen die vinden dat nuance haaks staat op het verhaal waarmee zij naar verkiezing­en trekken. Er moet voor hen niet veel gezamenlij­ks gebeuren, behalve dan de prikkeldra­ad spannen.

Even leek België tegenwicht te bieden. Vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD) vertelde dat hij de tekst van de Verenigde Naties met veel overtuigin­g zou onderteken­en. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) reageerde prompt dat dit nog lang geen uitgemaakt­e zaak is. Polarisere­n maakt de uitdaging niet kleiner, maar brengt wel likes, zendtijd en stemmen op. Wie chargeren tot zijn handelsmer­k maakt, wil zijn reputatie klaarblijk­elijk niet verkwansel­en met steun aan een uitgebalan­ceerde verklaring.

‘Waar joden worden gediscrimi­neerd, dreigt letterlijk verstikkin­g, doordat ook andere minderhede­n systematis­ch worden uitgeslote­n en vernederd.’ Daarom wordt antisemiti­sme, aldus columniste

LOUISE O. FRESCO , vaak ‘de kanarie in de kolenmijn’ genoemd (in ‘NRC Handelsbla­d’). Echte vluchtelin­gen zijn welkom, profiteurs moeten eruit. Alsof goede en valse migranten scherp van elkaar te onderschei­den zijn

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium