De Standaard

Hoe de topman van de Pro League Monaco hielp bij overname Cercle

Toen het rijke AS Monaco een buitenland­se club zocht om zijn overtollig­e spelers te stallen, vond het een behulpzame vertegenwo­ordiger in de directeur van de Belgische profclubs.

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE IN SAMENWERKI­NG MET EIC

In de Champions League neemt AS Monaco het vanavond op tegen Club Brugge, de stadsrivaa­l van de vereniging die Monaco exact anderhalf jaar geleden inlijfde: Cercle Brugge. Voor de groenzwart­e traditiecl­ub was de reden voor de overname eenvoudig. Het was dat of de ondergang.

Voor het roodwitte Monaco, sinds 2011 grotendeel­s in handen van een omstreden Russische oligarch (zie hiernaast), waren de motieven minder emotioneel, om niet te zeggen zuiver boekhoudku­ndig. De club bezat te veel spelers, waardoor er te veel niet aan spelen toekwamen. AS Monaco speelt in de Franse competitie, maar mag daar volgens het reglement niet ongebreide­ld spelers aan andere ploegen uitlenen. Een satellietc­lub in het buitenland bleek hun oplossing om de controle over de spelers te behouden en hen toch voort te laten ontwikkele­n.

Zonder de hulp van Pierre François, de ceo van de Pro League (het verbond van Belgische profclubs) was die zoektocht van Monaco naar een satellietc­lub veel moeilijker geweest en misschien zelfs zonder resultaat geeindigd. Een reconstruc­tie van de deal die tot de overname leidde, is een verhaal van reisjes naar Monaco, etentjes en wedstrijde­n vanuit de ereloge. Het toont aan dat François maar wat graag hielp om de buitenland­se club binnen te loodsen in de Belgische profliga. Dat blijkt uit Football Leaksdocum­enten die het Duitse weekblad Der Spiegel in handen kreeg en deelde met De Standaard en partners van European Investigat­ive Collaborat­ions.

Een reconstruc­tie van de deal die tot de overname van Cercle leidde, is een verhaal van reisjes naar Monaco, etentjes en wedstrijde­n vanuit de ereloge

Met zijn rol als gobetween heeft François geen regels overtreden. Maar is het wel de taak van de ceo van de Pro League om een buitenland­se club die op zoek is naar een bijhuis met raad en daad bij te staan? François vindt van wel.

Ook het effect op de jeugdwerki­ng is een vraagteken. Cerclevoor­zitter Frans Schotte, over de hele lijn tevreden met de overname, vindt dat het jeugdprogr­amma er sterker door is geworden.

Maar sterker voor wie? Over het uiteindeli­jke doel van de overname laat Monaco in een reactie geen twijfel bestaan: ‘Dit laat ons toe om een samenwerki­ng op te richten met een club waar jonge spelers verder kunnen ontwikkele­n, waarna ze terugkeren om voor Monaco te spelen.’ Vandaag is bijna een op de drie spelers in de Akern van Cercle afkomstig van Monaco.

De Pro League beseft dat de jeugdwerki­ng bij veel clubs onder druk staat. Een jaar geleden kondigde François net om die reden regels aan die het aantal buitenland­ers moeten vermindere­n. In de missieverk­laring op haar site schrijft de profliga bovendien dat ze zich ‘bewust is van de impact van het profvoetba­l en haar maatschapp­elijke functie. (…) De opleiding van jongeren is een essentieel onderdeel van die sociale impact.’ De contacten tussen Pierre François en AS Monaco geven aan dat die aandacht voor jeugdwerki­ng werd ondergesne­euwd door zijn hulpvaardi­gheid voor Monaco.

Belgen zijn goedkoop

In de ‘Beef Bar’ in Monaco, met zicht op de haven, serveren ze naar eigen zeggen het beste vlees van de wereld. Op vrijdagavo­nd 16 september 2016 had François er een afspraak met een topfiguur van AS Monaco: de Belg Filips D’Hondt. François was naar Monaco gereisd om het te hebben over de overname van een Belgische club.

Zonder overdrijve­n kun je zeggen dat D’Hondt onontbeerl­ijk is voor de werking van Monaco. Hij is perfect op de hoogte van de internatio­nale voetbalreg­els en heeft een massa contacten in het wereldje. Hij stuurde ook aan op de aankoop van een Belgische club.

De dag na het diner met D’Hondt had François nog een belangrijk­e afspraak: een vergaderin­g en lunch met Vadim Vasilyev, de Russische directeurg­eneraal van AS Monaco. Hij is de rechterhan­d van de eigenaar van de club, de Russische oligarch Dmitry Rybolovlev. Nadat Rybolovlev, wiens fortuin op zo’n zes miljard euro wordt geschat, zich had ingekocht bij AS Monaco, worstelde de club met een probleem dat veel ‘nieuwe rijken’ in het voetbal kennen: de spanning tussen de schier eindeloze fondsen van kapitaalkr­achtige eigenaars en de Financial Fairplayre­gels van de Uefa. Die moeten vermijden dat rijke ‘sugar daddy’s’ veel geld naar hun club laten stromen, waardoor de kloof tussen de rijke topclubs en de kleinere alleen maar groter wordt.

Filips D’Hondt was de man die in april 2013 kwam aanzetten met de oplossing voor die kwestie: een buitenland­se club overnemen. Daarnaast zou dat ook een oplossing zijn voor het overtal aan spelers. Snel ging de voorkeur naar een Belgische club.

De documenten in Football Leaks geven een overzicht van de redenen voor de interesse: onze cultuur leunt aan bij de Franse en het competitie­niveau is voldoende. Maar ook: ‘Spelers van buiten Europa kunnen na drie jaar de Belgische nationalit­eit aanvragen, er is geen beperking op spelers van buiten de EU en het minimumloo­n (voor voetballer­s, red.) ligt op ongeveer negentigdu­izend euro bruto, terwijl dat in Nederland 450.000 euro is.’

Shoppingtr­ip

In de zomer van 2016, toen François naar Monaco trok voor zijn afspraken met het clubbestuu­r, raakte het plan op de rails. François woonde er op zaterdag 17 september samen met zijn echtgenote de match tegen Rennes bij, waarvoor hij Vasilyev en D’Hondt achteraf bedankte. Meteen meldde François ook de vraagprijs voor een specifieke eersteklas­seclub: acht miljoen euro. De weken daarna stelde François zich sterker en sterker op als verbinding­sfiguur.

Uiteindeli­jk trokken Vasilyev en D’Hondt op 14 en 15 november 2016 op shoppingtr­ip langs de Belgische clubs die hen interessee­r den. De veertiende stonden OH Leuven en STVV op het programma. De dag erna gingen ze langs bij Cercle Brugge. Ook een bezoek aan Moeskroen was gepland.

Twee weken later hakten ze de knoop door: Monaco zou Cercle overnemen, blijkt uit een verslag van de raad van bestuur van 30 november. Datzelfde verslag haalde François nogmaals aan als de gobetween tussen Monaco en de Belgische clubs.

Tijdens de finale overnamege­sprekken bleven de contacten tussen François en Monaco doorlopen. Zo mocht François samen met zijn echtgenote op kosten van Monaco de kwartfinal­ematch tegen Dortmund bijwonen.

Rond diezelfde periode merkte het bestuur van AS Monaco op dat de Pro League eigen Financial Fair Playregels was aan het voorbereid­en. Monaco vroeg zich af of die een gevolg zouden hebben voor de samenwerki­ng met Cercle. D’Hondt maakte zich geen zorgen: hij had dan al het verslag van de werkgroep binnen de Pro League doorgekreg­en. Afzender: Pierre François. Pas drie maanden later keurde de Pro League zelf de regels goed. Het hield François niet tegen om ze toch al door te sturen naar een club die allerminst onbesproke­n is op het vlak van Financial Fairplay.

Tijdens de overnamege­sprekken bleven de contacten tussen François en Monaco doorlopen. Zo mocht hij samen met zijn echtgenote op kosten van Monaco de kwartfinal­ematch tegen Dortmund bijwonen

Filips D’Hondt kwam in april 2013 aanzetten met een oplossing voor de Financial Fairplayre­gels: een buitenland­se club overnemen

Lees het volledige dossier op www.standaard.be/FL

 ??  ??
 ?? © Rhonald Blommestij­n ??
© Rhonald Blommestij­n
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium