De Standaard

DELPHINE BOËL ZET KONING ALBERT VOOR HET BLOK

De rechtbank eist een DNAstaal van koning Albert II. In haar strijd om erkenning haalt Delphine Boël stilaan de bovenhand.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

Niemand gaf haar ook maar een schijn van kans toen ze er vijf jaar geleden aan begon, maar na een lange reeks gerechteli­jke procedures komt Delphine Boël zeer langzaamaa­n dicht bij haar doel: de erkenning dat ze een buitenecht­elijke dochter is van koning Albert II.

In 2013 startte ze een rechtszaak tegen haar wettige vader, de grootindus­trieel Jacques Boël, en de toen regerende Belgische koning Albert II, waarbij ze het vaderschap van de eerste betwistte en dat van de laatste opeiste.

Na een jarenlange jojo van uitspraken voor en tegen haar, staat koning Albert nu voor het blok. Het Brusselse hof van beroep heeft vastgestel­d dat Jacques Boël niet haar biologisch­e vader is. Daar bestaat ook weinig twijfel over, het onderzoek van de DNAstalen die de industriee­l heeft afgestaan, is daarover duidelijk. En, anders dan de rechtbank van eerste aanleg, is het Brusselse hof van mening dat vader Boël ook niet als de wettelijke vader van Delphine beschouwd kan worden. Jacques Boël heeft zich nochtans jarenlang gedragen als haar vader, dat erkent de rechtbank wel. Er is sprake van ‘bezit van staat’, een bekend begrip uit het burgerlijk wetboek dat de wettelijke band tussen een feitelijke vader en zijn dochter beschermt. Maar dat is voor de rechtbank geen reden om de zaak af te wijzen.

DNAtest

Daarmee zijn de voorwaarde­n vervuld voor de volgende stap, de stap die koning Albert al die tijd heeft proberen te vermijden: het hof vraagt aan het voormalige staatshoof­d een DNAtest om na te gaan of hij de vader van Delphine Boël is, iets waaraan intussen nog maar weinigen twijfelen. ‘Delphine Boel zal ten laatste binnen drie maanden niet meer de dochter van Jacques Boël in de registers van de burgerlijk­e stand’ zijn, verzekert haar advocaat Marc Uyttendael­e. ‘En in dezelfde periode zal Albert II zich moeten onderwerpe­n aan een DNAtest.’ Zo sluit het net zich rond koning Albert. Hij heeft zich de voorbije jaren met alle juridische middelen verzet tegen de eis van Delphine. Hij weigerde een vrijwillig­e DNAtest, hij weigerde ook in te gaan op de vraag van de rechtbank om naar de zitting te komen.

Dat betekent nog niet dat koning Albert tot elke prijs verplicht kan worden om een DNAstaal af te staan, het gaat hier niet om een strafzaak. Maar als hij weigert tegen de eis van de rechtbank in, kan de rechter daar volgens de rechtspraa­k uit concludere­n dat hij wel de biologisch­e vader moet zijn.

De brieven, foto’s en overschrij­vingen van de toenmalige prins Albert aan Delphine en haar moeder helpen natuurlijk ook, nog los van de fysieke gelijkenis tussen Delphine en Albert.

De advocaat van Albert bestudeert het arrest nog, maar tot nu toe heeft hij consequent geweigerd Delphine te erkennen. Royaltywat­chers vermoeden daarin de hand van koningin Paola, die elke toenaderin­g in de weg staat.

Koninklijk­e rust

Albert II wordt daarmee behandeld zoals elke andere Belg. Toen Delphine Boël haar rechtszaak begon, was dat nog niet het geval, koning Albert II was toen nog het Belgische staatshoof­d. Maar sinds hij troonsafst­and heeft gedaan, is Albert niet langer onschendba­ar.

Bovendien heeft het Grondwette­lijk Hof de regels in het Burgerlijk Wetboek van ta fel geveegd die zeggen dat Delphine te laat komt met haar vraag. Haar recht om haar afstamming te kennen, primeert volgens het hof op ‘de rust in de koninklijk­e familie’.

Daarmee heeft de zaakDelphi­ne een duidelijke precedents­waarde. De zaak heeft ertoe geleid dat het Belgische gerecht de erkennings­regels opnieuw heeft geïnterpre­teerd. Het belang van het kind krijgt daarin een groter gewicht.

Cassatie

Ook nu kan koning Albert nog proberen om een uitweg te zoeken die een DNAtest vermijdt. Zijn advocaten onderzoeke­n nog of er een reden is om bij het Hof van Cassatie een verbreking van het arrest van het hof van beroep te vragen, maar dat kan hij niet lichtzinni­g doen als hij het verwijt wil vermijden de procedures te misbruiken. ‘Mijn cliënt wacht op het advies over de mogelijkhe­den bij Cassatie alvorens een beslissing te nemen’, zegt Alain Berenboom, de advocaat van koning Albert.

Het vervolg van de procedure is gepland voor februari volgend jaar. Tegen dan zou de DNAtest waarvoor de rechtbank al een laboratori­um heeft aangewezen, al achter de rug moeten zijn.

Als koning Albert de DNAtest weigert, kan de rechter daaruit volgens de rechtspraa­k concludere­n dat hij wel de biologisch­e vader moet zijn

 ?? © François Lenoir/reuters ?? Delphine Boël (hier na een rechtszitt­ing in februari 2017) nadert na vijf jaar haar doel: de erkenning dat ze een buitenecht­elijke dochter is van koning Albert II.
© François Lenoir/reuters Delphine Boël (hier na een rechtszitt­ing in februari 2017) nadert na vijf jaar haar doel: de erkenning dat ze een buitenecht­elijke dochter is van koning Albert II.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium