De Standaard

Premier Michel trekt benoemings­carrousel naar zich toe

-

De voordracht van Steven Vanackere door zijn partij CD&V als nieuwe directeur bij de Nationale Bank – waardoor er geen enkele vrouw meer in het directieco­mité overschiet – blijft reacties uitlokken. Gisteren uitten ministers Johan Van Overtveldt (NVA) en Didier Reynders (MR) hun bedenkinge­n.

Premier Charles Michel (MR) heeft nu besloten om het dossier, samen met een reeks andere topbenoemi­ngen, naar zich toe te trekken. Het gaat om de vicegouver­neur van de Nationale Bank, de ceo van de Federale Participat­ie en Investerin­gsmaatscha­ppij (FPIM), de voorzitter van energiereg­ulator Creg en de vicevoorzi­tter van de Europese Investerin­gsbank (EIB). Michel zit deze week met elk van zijn vicepremie­rs samen. Daarna wil Michel relatief snel een voorstel over de benoeminge­n op de tafel van de voltallige regering leggen. Mogelijk gebeurt dat nog deze week.

CD&V lost Vanackere niet

Door andere posten mee in het bad te trekken, hoopt Michel de aanstellin­g van Vanackere verteerbaa­r te maken. CD&V is immers niet geneigd Vanackere te laten vallen, bleek gisteren op het partijbest­uur. Wel willen de christende­mocraten dat de regering een wetsvoorst­el van de partij goedkeurt dat genderquot­a invoert bij de hoogste Belgische financiële instelling­en. CD&V benadrukt dat ook de andere regeringsp­artijen bij vorige benoemings­rondes geen vrouw hebben aangesteld als directeur bij de Nationale Bank.

‘Dit is een collectiev­e verantwoor­delijkheid’, zegt Mia De Schamphela­ere, die voor CD&V in de censorenra­ad van de Nationale Bank zetelt. ‘Steven is een zeer geschikte persoon, maar voor elke functie is ook een geschikte vrouw te vinden. Het is niet meer van deze tijd dat er bij de Bank enkel mannen de topfunctie­s invullen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium