De Standaard

Vlaamse luis in de Brusselse pels

Johan Van den Driessche (NVA) zegt adieu aan de Brusselse politiek. In het Eurostadio­ndossier toonde hij zich van meet af Manneken Scepsis.

-

Ooit schreef CD&Vparlement­slid Paul Delva een boekje met de titel ‘Een Brusselse luis in de Vlaamse pels’, voor Johan Van den Driessche geldt het omgekeerde. Vriend en vijand noemen hem een sterk parlements­lid, het jasje van oppositiel­eider zat hem als gegoten. Het verzet tegen het Eurostadio­n is wellicht zijn grootste wapenfeit.

Toen de ‘ket’ in 2012 bezweek voor de lokroep van de NVA, had hij er al een carrière opzitten als (mede)stichter en/of bestuurder van zowat alle invloedrij­ke raden en organen in de Vlaamse (economisch­e) kringen in Brussel. Denk aan De Warande, het Vlaams Komitee voor Brussel, Voka of de vzw Pro Vives die de Vlaamsgezi­nde denktank Vives financiert.

Na lange jaren bij consultanc­yreus KPMG werd Van den Driessche ‘onafhankel­ijk beheerder van vennootsch­appen’.

Boven op zijn zitjes in de raden van bestuur van de Gimv en Vyncke vulde hij zijn dagen ook met lesgeven en voordracht­en. Vandaag is hij nog bestuurder bij Odisee, het Huis van het Nederlands en Vyncke. ‘Ik heb verder geen aanbod, ik ga kijken aan welke interessan­te bedrijven ik mijn reputatie wil verbinden.’ Zijn Vlaamse netwerk zal ongetwijfe­ld van pas komen.

Slechte uitslag?

Het vertrek van Van den Driessche is een aderlating voor de partij – net nu ze in Brussel alle mankracht kan gebruiken. De teleurstel­lende uitslag op 14 oktober toont aan dat er in 2019 nog werk aan de winkel is.

Van den Driessche stopt straks als parlements én gemeentera­adslid: hij wil meer tijd in zijn gezinsleve­n steken. ‘Maar mijn lidkaart houd ik’, garandeert hij.

Op stadsnivea­u is het wellicht eerste opvolgster Els Butenaers die straks de eed aflegt, op gewestnive­au heeft nationaal ondervoorz­itster Cieltje Van Achter nu helemaal vrije baan om de leading lady van Brussel te worden.

‘Ik ga kijken aan welke interessan­te bedrijven ik mijn reputatie wil verbinden’

JOHAN VAN DEN DRIESSCHE

NVA politicus

 ?? © photo news ?? Het jasje van oppositiel­eider zat Johan Van den Driessche als gegoten.
© photo news Het jasje van oppositiel­eider zat Johan Van den Driessche als gegoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium