De Standaard

Gouden stem en indringend­e songs

- PETER VANTYGHEM

In 2013 speelde Neko Case een teleurstel­lend concert in de Ancienne Belgique. Ze gaf haar subtiele ‘country noir’ een veel te lompe blueshoek mee, wat alle subtilitei­t afroomde. In de Rotonde, een klein amfitheate­r in de Botanique waar artiesten in de schoot van het publiek spelen, kon Case dat rechtzette­n.

Met een paar goeie songs uit haar jongste, uitstekend­e album

Hellon zette ze meteen de juiste toon. Zes muzikanten had ze mee: een jazzy drummer, een cabaretesk­e pianist, een ervaren steelgitar­ist en vooral twee medezanger­essen, die haar bijstonden met creatieve én erg nauwgezett­e harmonieza­ng. Er ging zowel kracht als elegantie vanuit, en veel soulgevoel.

Case heeft zo’n luxueuze begeleidin­g nodig, want haar muziek past in geen enkel hokje. Ze heeft een punkachter­grond die soms nog stormachti­g oprispt, sluit aan bij het sentimente­le van country, en verbreedt met gothicelem­enten en sociaal gerichte teksten. Haar heldere altstem roept herinnerin­gen op aan Patsy Cline en Wanda Jackson, en is een trotse, overtuigen­de speerpunt in een rijk gelaagde muziekstij­l.

Ze is vergelijkb­aar met artiesten als Elvis Costello en Nick Cave, omdat ze zoveel tradities samenbreng­t in een nieuwe architectu­ur. Maar Case heeft wat persoonlij­ke tegenslage­n gehad en lange tijd gezocht naar een juist evenwicht. Ook dit concert zakte na een sterk begin fors in, door enkele te stereotiep­e oefeningen, maar het herstelde zich met het boeiende trio ‘Maritimes’, ‘Hex’ en ‘Look for me’. Hoe minder zompigheid, en hoe meer soberheid, hoe beter Case ons kon betoveren.

Hoogtepunt­en waren het nieuwe ‘Halls of Sarah’, de radiohit ‘Hold on hold on’ en vooral ‘Hellon’, met die geweldige openingszi­n ‘God is

not a contract or a guy’ en dat apocalypti­sche tussenstuk, allemaal aanzet om te gaan nadenken over onze omgang met de natuur. Het illustreer­de nog een kracht: Case beheerst de kunst om te dramatiser­en. Ze vertelt, acteert, evoceert en doet nadenken.

Een gul, beklijvend concert.

 ?? © rr ?? Case vertelt, acteert, evoceert
© rr Case vertelt, acteert, evoceert

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium