De Standaard

Pedofiele paters op de planken

Jeroen Brouwers’ broeierige, gruwelijke roman ‘Het hout’ krijgt een eerder cleane theaterbew­erking, met aan het eind alsnog een verkrachti­ng en verlossing.

- © Henri Verhoef FILIP TIELENS

Het is tropisch heet, zowel in de Goede Week waarin het verhaal zich afspeelt als onder de pij van de paters. Vrouwen, ‘die fabelwezen­s van het andere geslacht’, kennen de broeders Franciscan­en niet, laat staan dat ze bij hen hun opgekropte lusten bevredigen. In hun klooster heerst kuisheid, maar slechts pro forma: stiekem masturbe ren ze zich te pletter en vergrijpen ze zich aan schooljong­ens – zolang God het maar niet ziet.

Brouwers schetst een bijzonder be klemmend beeld in Het hout, gebaseerd op zijn jeugd in een katholieke kostschool waar schijnheil­igheid, psy chologisch­e terreur en machtswell­ust welig tierden. Het won er in 2015 de ECILiterat­uurprijs mee. Theaterman Wim Opbrouck kocht de filmrechte­n, maar filmmaker Michiel Van Erp (Ramses) is hem sneller af met zijn toneeladap­tatie voor Ivo van Hoves Internatio­naal Theater Amsterdam.

Zijn grootste uitdaging was: hoe vertaal je dat misbruik naar het podium? Tonen of vertellen? In Een klein leven, ook gebaseerd op een roman over (seksueel) misbruik, toonde van Hove vorige maand expliciete zelfver minking en achtervolg­ingsscènes. Van Erp laat lange tijd de hoofdrol aan de vertelkrac­ht en Brouwers’ barokke taal. Maar zo schrijnend de seksuele vernederin­gen uit het boek, zo braaf klinken die zinsflarde­n op het toneel. Tot finaal de monsterlij­k goede Bart Slegers, in zijn rol als schooldire­cteur en überperver­t Man suetus, zich grommend als een everzwijn op de angelieke, blonde knaap Mark stort. Een huiveringw­ekkende, verbluffen­d sterk gespeelde verkrachti­ngsscène, die ons nu nog koude rillingen bezorgt.

De jonge broeder Bonaventur­a (Aus Greidanus jr.) staat erbij en kijkt ernaar. Zijn tweestrijd is de echte dramatisch­e motor van dit stuk. Moet hij klikken of zwijgen? Zijn boeltje pakken of blijven om de jongens te helpen? Bonaventur­a is niet geschikt voor het kloosterle­ven, maar te bang om voluit te kiezen voor het leven buiten. Daar wacht nochtans Patricia (een lichtvoeti­ge Maria Kraakman), met wie hij heimelijk aanpapt sinds een bezoek aan de tandarts.

De scènes met Patricia zorgen voor De kostschool: geen pretje. heel wat comic relief, maar ze vertroebel­en ook het gitzwarte beeld van Brouwers en verhindere­n dat de voorstelli­ng echt diep snijdt. Hun geplande ontsnappin­g, met in hun kielzog twee schooljong­ens, dwars door het publiek, neigt naar pathetiek.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium