De Standaard

BPOST KRIJGT PANDOERING OP DE BEURS: AANDEEL VERLIEST ELF PROCENT

Niet alleen het personeel, maar ook beleggers hebben Bpost de wacht aangezegd. Het bedrijf verloor gisteren 11 procent van zijn waarde.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Na de slechte kwartaalre­sultaten die woensdag nabeurs waren bekendgema­akt, heeft Bpost gisteren een heuse pandoering gekregen. Bij de slotbel stond het aandeel 10,82 procent in de min. De uitleg van ceo Koen Van Gerven kon analisten en beleggers niet overtuigen. Door de inzakkende winst en de krimpende marge namen veel aandeelhou­ders afscheid van het bedrijf.

De druk van de markt komt nog boven op de sociale crisis die het bedrijf doormaakt. Vandaag begint de derde van vijf stakingsda­gen. Het is de beurt aan de postbodes om het werk neer te leggen. De hinder veroorzaak­t almaar meer wrevel bij de klanten. Van Gerven en zijn team zaten gisteren opnieuw samen met de vakbonden. Maar ook voogdijmin­ister Alexander De Croo (Open VLD) mengde zich in het debat en zat aan tafel met directie en bonden.

De Croo zei dat zo snel mogelijk ‘actie nodig is om de werkdruk haalbaar te maken en het chronische personeels­tekort op te lossen’. ‘Er is op de vloer een probleem en dat moet zo snel mogelijk aangepakt worden.’ Hij voegde eraan toe dat de situatie niet op de spits gedreven mag worden omdat (pakjes)klanten beginnen af te haken. ‘Pakjes zijn de levenslijn van Bpost. Dat in gevaar brengen is het bedrijf in gevaar brengen.’

Eindejaars­periode

Van Gerven had ’s ochtends in zijn toelichtin­g bij de resultaten gezegd naar een oplossing te zoeken. ‘Dit is niet goed voor Bpost, niet voor de werknemers en niet voor de klanten.’ Hij hoopte zo snel mogelijk zicht te krijgen op wat nu de exacte vragen van de bonden zijn. Werkdruk en welzijn zijn veelgehoor­de termen. Daarnaast is er de uitdaging op lange termijn: een nieuw model vinden voor Bpost, dat minder brieven verwerkt, maar meer pakjes.

Eerdere uitlatinge­n van de socialisti­sche vakbond dat de staking ook tien en zelfs vijftien da gen kan duren als er geen resultaten geboekt worden, jagen klanten de gordijnen in. De drukke eindejaars­periode is aangebroke­n en het vierde kwartaal maakt of kraakt de resultaten van zowel de klanten van Bpost als van Bpost zelf.

Van Gerven had ’s ochtends analisten nog verzekerd dat de jaarprogno­se van een minimale brutobedri­jfswinst van 560 miljoen haalbaar is. Dat betekent dat Bpost in het vierde kwartaal een substantie­el beter resultaat moet halen dan vorig jaar.

Dat zou theoretisc­h kunnen, omdat er vorig jaar allerlei extra kosten waren om pakjes bij klanten te krijgen wegens problemen in het nieuwe pakjessort­eercentrum.

Cijfers opgesmukt

Gisteren moest Van Gerven opbiechten dat hij vorig jaar zijn derdekwart­aalcijfers met eenmalige meevallers van 22,2 miljoen euro opgesmukt had, en dat hij dat had verzwegen. Bijzonder bizar. Zulke

‘Pakjes zijn de levenslijn van Bpost. Dat in gevaar brengen is het bedrijf in gevaar brengen’ ALEXANDER DE CROO Minister van Post (Open VLD)

eenmalige cijfers horen niet thuis in de courante winststroo­m.

Het ging volgens Bpost om een terugname van eerder aangelegde provisies. Deze boekhoudku­ndige kronkel verklaarde waarom alle analisten er flink naast zaten in hun prognose van het afgelopen kwartaal. Dat is duidelijk niet voor herhaling vatbaar.

Lange weg te gaan

De basistrend bij Bpost blijft dezelfde: een dalend postvolume, groei in de pakjes maar tegen slechte marges en oplopende kosten. ‘Het is een lange weg naar winstherst­el’, zegt Tom Simonts van KBC Securities. Beleggers twijfelen er steeds meer aan of Bpost zijn dividend wel kan handhaven. ‘Misschien kan het nog twee jaar. Maar wie een dividend en groei zoekt, heeft andere mogelijkhe­den op de beurs’, zegt Simonts.

Het vertrouwen van de beleggers is duidelijk aangetast. Bpost is daardoor dit jaar de slechtste presteerde­r in de Bel20.

 ?? Fred Debrock © ?? groei in de pakjes, maar daar is de winstmarge kleiner en lopen de kosten op.
Fred Debrock © groei in de pakjes, maar daar is de winstmarge kleiner en lopen de kosten op.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium