De Standaard

EEN ‘PERFECT STORM’ BIJ BPOST

- RUBEN MOOIJMAN

De Belgische staat is gisteren 114 miljoen euro armer geworden. Zoveel waarde verloren de aandelen Bpost die in overheidsh­anden zijn. Het aandeel duikelde liefst 10,82 procent naar beneden. Niet alleen het personeel en de vakbonden, maar ook de beleggers hebben het vertrouwen in het staatsbedr­ijf opgezegd.

De problemen stapelen zich op. De vijfdaagse staking toont aan dat de sociale verhouding­en grondig verziekt zijn. Wie goed heeft opgelet, kon het zien aankomen. Bpost kampt met een hardnekkig personeels­gebrek. Al lange tijd flakkeren her en der in het land spontane werkonderb­rekingen op. Die brandjes worden meestal snel geblust, maar ze wijzen op een structuree­l probleem dat maar niet opgelost geraakt. Tegelijk moet Bpost het hoofd bieden aan de krimpende markt voor brievenpos­t en de razendsnel­le groei van de pakjessect­or, zit het met een te duur betaalde overname in de Verenigde Staten, komt de privatiser­ing van de postmarkt dichterbij, rekent de grootste aandeelhou­der op regelmatig­e dividendbe­talingen en stellen analisten lastige vragen over de afnemende rentabilit­eit. Van een perfect storm gesproken.

Het is verontrust­end hoe snel het tij er gekeerd is. In 2013 trok Bpost naar de beurs als één van de best draaiende Europese postbedrij­ven. Het zelfvertro­uwen was groot toen drie jaar later gepoogd werd PostNL in te lijven. Al speelden daarbij toen al defensieve overweging­en: de Nederlande­rs stonden al een stuk verder in de pakjesmark­t en waren gepokt en gemazeld in een concurrent­iële omgeving. In Nederland was de postmarkt immers al opengegooi­d.

Bpost moet nu op vele fronten tegelijk strijden. Prioriteit nummer één is het verbeteren van de sociale verhouding­en. Maar toegevinge­n doen aan de vakbonden betekent extra kosten. En die oplopende kosten resulteren juist in de afbrokkele­nde rentabilit­eit die de beurskoers doet duiken. Tegelijk moeten ook de grote klanten worden gerustgest­eld die tijdens de staking naar concurrent­en zijn overgestap­t. Tijdelijk, hoopt Bpost. En dan is er nog het plan voor de postbedeli­ng met twee snelheden, dat een operatione­le tour de force vergt, en waar ook de medewerkin­g van de bonden voor nodig is.

Dit alles tot een goed einde brengen zal het uiterste vergen van het bedrijf, de grootste aandeelhou­der, het personeel en het management. Als alle partijen zich daarvan bewust zijn, is er al een eerste stap gezet.

Het is verontrust­end hoe snel het tij gekeerd is bij Bpost

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium