De Standaard

Kan Muellers rapport Trump politiek nog wel raken? VOORAF

Als Trump na zijn Justitiemi­nister Sessions straks ook speciaal aanklager Mueller zou ontslaan, wijst dat erop dat de Amerikaans­e president denkt dat hij daarmee wegkomt zonder een politieke prijs te betalen.

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

Daags na de Congresver­kiezing in Amerika heeft president Donald Trump zijn minister van Justitie Jeff Sessions ontslagen, en tijdelijk vervangen door stafchef Matthew Whitaker. Die overziet nu het Ruslandond­erzoek van de speciale aanklager Robert Mueller. Sessions had zichzelf in dat onderzoek gewraakt, omdat hij na contacten met Russen als betrokken partij kon worden beschouwd. Hij liet de supervisie op het onderzoek over aan onderminis­ter Rod Rosenstein, een Republikei­n die zich erg onafhankel­ijk opstelt. Het is momenteel onduidelij­k welke rol Rosenstein nog speelt.

BRUSSEL I Al meer dan een jaar werkt aanklager Robert Mueller met een zwaard van Damocles boven het hoofd. President Trump doet Muellers onderzoek consequent af als ‘bedrog’ en spreekt van een politieke ‘heksenjach­t’ tegen zijn bewind. Trumps radicale achterban vindt net hetzelfde. Bij zijn supporters zou Trump dan ook geen enkele politieke prijs betalen als hij straks ook Mueller ontslaat.

De nieuwe Justitiemi­nister ad interim lijkt op dezelfde lijn te zitten als de president. Matthew Whitaker liet zich al ontvallen dat Muellers onderzoek volgens hem te ver gaat. Als toezichtho­uder krijgt Whitaker nu heel wat macht.

1. Kan Whitaker het onderzoek saboteren?

zijn onderzoek voorleggen aan de minister van Justitie, die daarna eigenhandi­g beslist wat ermee gebeurt. Whitaker kan Muellers onderzoek ook financieel drooglegge­n, en de speciale aanklager verplichte­n bepaalde sporen niet verder te onderzoeke­n. Hij kan Mueller dus inhoudelij­k saboteren.

Maar in de VS wordt het spel nog vuiler gespeeld en kan de sabotage van vele kanten komen. Bedrijven specialise­ren er zich in de zoektocht naar modder over politieke tegenstand­ers. Muellers kantoor heeft onlangs de FBI ingelicht dat enkele vrouwen veel geld zou zijn beloofd, als ze Mueller publiek van seksueel wangedrag zouden beschuldig­en. Muellers kantoor werd daarover door enkele journalist­en getipt.

2. Wat onderzoekt Mueller precies?

Als speciale aanklager onderzoekt Mueller of er naar aanleiding van de Amerikaans­e presidents­verkiezing in 2016 contacten waren tussen de Russische regering en Trumps campagnete­am. Niet Mueller, maar wel de toenmalige FBIdirecte­ur James Comey begon met dat onderzoek, maar Comey werd door president Trump ontslagen. Kort daarna, in mei 2017, nam Mueller het over.

3. Kwam Mueller al iets op het spoor?

‘Protect the Investigat­ion’ is een nieuwe, politiek neutrale organisati­e, die het brede publiek wil informeren over Muellers onderzoek en op haar website nauwgezet rapporteer­t over de stand van zaken ervan. De cijfers zijn veelzeggen­d. Muellers team heeft al 32 individuen en 3 organisati­es aangeklaag­d voor in totaal 191 misdrijven. Acht verdachten zijn intussen schuldig bevonden, onder wie vijf voormalige medewerker­s van Donald Trump, en vier onder hen kregen al een gevangenis­straf. De schuldigen zijn geen kleine garnalen. Het gaat onder anderen om Trumps oudcampagn­eleider Paul Manafort, zijn voormalige nationale veiligheid­sadviseur Michael Flynn, en zijn voormalige persoonlij­ke advocaat Michael Cohen.

Om de campagne voor de Midterms niet te verstoren, hield Muellers team zich even koest, door niemand te dagvaarden of te laten arresteren. Daarom was de verwachtin­g dat Mueller meteen na de verkiezing­en er weer volop tegenaan zou gaan – misschien wel door zijn langverwac­hte eindconclu­sie te formuleren. Het werd evenzeer verwacht dat Trump dit zou proberen te voorkomen, bijvoorbee­ld door Sessions of Rosenstein te ontslaan, of op een zijspoor te zetten. Daarom kwam Sessions’ ontslag niet als een verrassing.

4. Heeft Mueller te lang met zijn conclusie gewacht?

Philip Allen Lacovara vindt van wel. Hij is de voormalige stafhouder van het district of Columbia (waarin Washington ligt) en was adviseur van de aanklagers in het Watergateo­nderzoek. Lacovara begrijpt niet dat Mueller zijn eindrappor­t tot na de Midtermver­kiezing heeft ingehouden, schrijft hij

Muellers kantoor heeft onlangs de FBI ingelicht dat enkele vrouwen veel geld zou zijn beloofd, als ze Mueller publiek van seksueel wangedrag zouden beschuldig­en

Muellers team heeft al 32 individuen en 3 organisati­es aangeklaag­d voor in totaal 191 misdrijven. Acht verdachten zijn intussen schuldig bevonden, onder wie vijf voormalige medewerker­s van Donald Trump

in The Washington Post. Mueller heeft zijn eindconclu­sie volgens hem te lang uitgesteld, waardoor die nu politiek irrelevant wordt. Wat Muellers bevindinge­n ook zijn, zo vreest Lacovara, de Democraten (die de meerderhei­d in het Huis hebben veroverd) zullen in de Senaat nooit meer voldoende steun vinden voor Trumps afzetting, nu de Trumpaanha­ngers zich daar nog verder hebben versterkt.

Het is ook zeer de vraag of de wettelijke beschermin­g van Muellers onderzoek, die klaarlag maar door de Republikei­nse senaatsvoo­rzitter Mitch McConnell als ‘overbodig’ werd omschreven ‘omdat Muellers baan niet in gevaar is’, er nu alsnog komt. De Senaat is nog strakker in Republikei­nse handen, en het nieuwe Huis krijgt pas vorm in januari. En tot die tijd kan er nog veel gebeuren.

Gesteld dat Muellers onderzoek wordt stopgezet, dan zouden de Democraten inzage in zijn rapport kunnen eisen. Maar de kans is groot dat Trump dat dan afschermt met zijn presidenti­ële macht (‘executive privilege’).

De Democratis­che oppositiel­eidster in het Huis, Nancy Pelosi, zei dinsdagnac­ht in haar overwinnin­gsspeech dat de ‘checks and

balances’ van de grondwet nu weer kunnen worden toegepast op Trump. Maar Lacovara vreest dat daarvoor alvast niet op de conclusies van het Ruslandond­erzoek kan worden gerekend.

 ?? © afp ?? Om de campagne voor de midterms niet te verstoren, hield Muellers team zich even koest
© afp Om de campagne voor de midterms niet te verstoren, hield Muellers team zich even koest

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium