De Standaard

De N-VA haat/houdt van politieke postjes

De NVA snijdt in het aantal politieke mandaten Maar doorgaans eist de partij haar deel van de koek op De keuze gaat vaak naar gelijkgest­emde onafhankel­ijken

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I ‘De NVA voegt de daad bij het woord en snijdt in het aantal mandaten. Minister Homans heeft bijvoorbee­ld het aantal provincier­aadsleden met de helft verminderd. Minister Van Overtveldt doet nu hetzelfde bij de Nationale Bank.’

Voor Kamerfract­ieleider Peter De Roover (NVA) is het duidelijk dat zijn partij zich opstelt als de kracht van veranderin­g in dossiers van politieke benoeminge­n, of het nu gaat om de gouverneur van OostVlaand­eren of het directieco­mité van de Nationale Bank.

Vlaams minister van Bestuursza­ken Liesbeth Homans heeft, in navolging overigens van haar voorgangst­er Freya Van den Bossche (SP.A), inderdaad al heel wat lokale mandaten geschrapt. Minister van Financiën Van Overtveldt (NVA) kwam gisteren met een voorstel om het aantal manda ten bij de bank te vermindere­n, de profession­alisering te versterken en plaatsen voor vrouwen te reserveren.

Alleen mannen

Die onthechtin­g ten opzichte van politieke postjes behoort tot het DNA van de NVA. Zeker als ze zich daarmee kan afzetten tegen de andere politieke partijen, zoals in het dossier van de Nationale Bank bijvoorbee­ld het geval is.

Dat neemt niet weg dat de partij tegelijk niet aarzelt om de mandaten die wel blijven bestaan, op te eisen en bereidwill­ig mee te draaien met benoemings­carrousels. De NVA is tegen politieke benoeminge­n, maar als ze zelf vertrouwen­spersonen diep in het Vlaamse of federale overheidsa­pparaat kan posteren, doet ze dat ook. De NVA gaat nu voluit voor een bestuursfu­nctie in de Europese Investerin­gsbank.

Net zo is de benoeming van nog maar eens een man in het directieco­mité van de Nationale Bank, Steven Vanackere, geen zaak van CD&V alleen. De NVA benoemde ook al een man met Tom Dechaene, Open VLD vaardige Tim Hermans af. Daar ontstond toen minder commotie rond.

Overigens heeft de voltallige regering tijdens deze legislatuu­r acht van de tien regenten van de Nationale Bank benoemd of herbevesti­gd. Onder die tien is er nog altijd maar één vrouw.

Vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD) vindt dat de voorstelle­n van Van Overtveldt de goede richting uitgaan, al wil hij verder gaan en ook voor vrouwen in het directieco­mité van de bank een plaats garanderen.

Maar het voorstel van Van Overtveldt viel gisterocht­end naar verluidt wel op een koude steen tijdens een interkabin­ettenwerkg­roep. Er viel onder meer de opmerking dat de minister de Nationale Bank te veel als een bank beschouwt, terwijl ze dat niet is. En dat het voorstel het ontbreken van vrouwen in het directieco­mité niet oplost. Coalitiepa­rtners vermoeden dat het de NVA vooral te doen was om een rondje voor de galerij, om haar eigen zuiverheid nog eens in de verf te zetten.

Er heerst daarom ook ergernis over het ‘moreel superieure’ toontje dat de NVA in benoemings­dossiers hanteert. Terwijl ze evengoed mannen en kabinetsle­den droppen in de functies die de partij toekomen.

Aan de knoppen

De NVA kiest vaak mensen waarvan ze vermoedt dat ze haar gedachtego­ed genegen zijn, maar die net iets verder van de partij afstaan en als onafhankel­ijke kunnen worden bestempeld. Dat was bijvoorbee­ld het geval met de gouverneur van OostVlaand­eren, Jan Briers, directeur bij de Nationale Bank, Tom Dechaene, of rechter bij het Grondwette­lijk Hof, Riet Leysen – drie benoeminge­n op voordracht van de NVA. De benoeming van Mia Doornaert als voorzitste­r van het Vlaams Fonds voor de Letteren verliep iets minder rimpelloos.

Het is ook geen regel waar niet van afgeweken wordt. Bij Mark Descheemae­ker, voorzitter van De Lijn, en mandatenka­mpioen Koen Kennis, schepen in Antwerpen, is de link met de partij evident. Vaak gaat het om kabinetsle­den zonder uitgesprok­en politiek profiel. Maar de partij houdt zo wel mee de vingers aan de knoppen.

De NVA heeft wel het voordeel een jonge en groeiende partij te zijn, zodat ze makkelijke­r posities kan uitdelen zonder partijlede­n te ontgoochel­en. De fase waarin verdienste­lijke partijlede­n die uit de boot zijn gevallen of een troostprij­s verdienen, zoals Steven Vanackere (CD&V) en Carina Van Cauter (Open VLD), is nog niet aangebroke­n.

Maar dat kan veranderen, als de huidige generatie NVAtoppers over hun hoogtepunt heen zijn en er nood is om vers politiek bloed aan te trekken. De bestuursfu­nctie bij de Europese Investerin­gsbank is een eerste voorbeeld.

De NVA heeft het voordeel een jonge en groeiende partij te zijn, zodat ze makkelijke­r posities kan uitdelen zonder partijlede­n te ontgoochel­en

 ?? © belga ?? De onthechtin­g ten opzichte van politieke postjes zit in het DNA van de NVA.
© belga De onthechtin­g ten opzichte van politieke postjes zit in het DNA van de NVA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium