De Standaard

Europees pessimisme over begroting

De Europese Commissie raamt het structurel­e begrotings­tekort een stuk groter dan de regering. ‘Zij zijn altijd pessimisti­sch’, zegt minister Wilmès.

-

BRUSSEL I België stevent volgens de jongste prognoses van de Europese Commissie volgend jaar af op een structuree­l tekort – gecorrigee­rd voor de economisch­e conjunctuu­r – van 1,3 procent van het bruto binnenland­s product of ongeveer 5,8 miljard euro. Dat terwijl de regering erop rekent dat het structurel­e tekort eind dit jaar afklokt op 0,8 procent of zo’n 3,6 miljard. Het is vooral naar het structurel­e tekort dat de Europese Commissie kijkt om de begrotinge­n van de verschille­nde lidstaten te beoordelen. En laat die commissie nu begin vorige maand in een brief ook al aangegeven hebben dat ze de verbeterin­g van het structurel­e begrotings­tekort tot 0,8 procent maar magertjes vindt.

Risicoland

België maakt zich sterk dat het van die regels mag afwijken omdat het veel hervormd heeft. Ons land doet een beroep op de zogenaamde flexibilit­eitsclausu­le. Of België recht heeft op deze uitzonderi­ng wordt eind deze maand beoordeeld. Mogelijk wordt België dan bestempeld als risicoland.

Dat wil nog niet zeggen dat België op het strafbankj­e belandt. Daarover wordt in de lente beslist. EUCommissi­evoorzitte­r JeanClaude Juncker heeft al gezegd dat er ‘geen groot probleem is, zelfs geen probleem’ met de Belgische begroting. België heeft geluk dat landen als Frankrijk of Italië het veel bonter maken.

‘We zijn het intussen gewend dat de vooruitzic­hten van de Europese Commissie pessimisti­scher zijn’, sust Sophie Wilmès, minister van Begroting, bovendien. Ze wijst op het verschil in methodiek en timing waarmee de oefening gemaakt wordt. Het nominale tekort komt volgens de Commissie in 2019 uit op 1,1 procent. Dat is dicht in de buurt van de 1 procent die de regering verwacht. Volgens de Commissie zou onze staatsschu­ld in 2020 onder de 100 procent zakken.

De Commissie verwacht dat de economie volgend jaar met 1,5 procent groeit, net als dit jaar. Daarmee hangt België helemaal onder aan het Europese peloton. Alleen in Italië en het Verenigd Koninkrijk zijn de vooruitzic­hten nog slechter. (cv)

 ?? © photo news ?? Sophie Wilmès.
© photo news Sophie Wilmès.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium