De Standaard

Weber wacht zware strijd

‘De illegale migratie moet worden gestopt’, zegt EVP‘Spitzenkan­didaat’ Manfred Weber, die de volgende voorzitter van de Commissie wil worden.

- VAN ONZE REDACTEUR IN FINLAND BART BEIRLANT

HELSINKI I De Finse expremier Alexander Stubb was geen partij voor Manfred Weber om ‘Spitzenkan­didaat’ te worden van de EVP bij de Europese verkiezing­en in mei. De Duitse EVPfractie­leider haalde het met 492 stemmen tegen 127 of net geen 80 %.

De kans dat Weber de opvolger wordt van Juncker aan het hoofd van de Commissie is reëel, omdat nu al duidelijk is dat de EVPfractie de grootste zal blijven in het volgende Europees Parlement. En, zei EVPvoorzit­ter Joseph Daul, ‘de eerste post die we zullen verdedigen, is het voorzitter­schap van de Commissie.’ Stubb zal men proberen op de stoel van Mogherini te krijgen, ging hier het gerucht.

Amerikaans­e trekjes

Het congres, dat met ruim 2.000 deelnemers, een enorm videoscher­m en luide muziek Amerikaans­e trekjes had, liet opnieuw zien dat de EVP een krachtige machine is. Maar er is veel reden tot bezorgdhei­d. Op basis van extrapolat­ies van nationale peilingen houden de christende­mocraten in het slechtste geval rekening met een verlies van meer dan 40 zetels.

‘Onze grootste zorg is dat onze partijen verliezen lijden en soms in vrije val zijn’, zei het gezaghebbe­nde Franse Europarlem­entslid Alain Lamassoure. In belangrijk­e landen als Spanje, Italië en Duitsland staan de christende­mocraten op verlies: ‘Als het slecht gaat met de CDU, gaat het niet goed met de EVP’, aldus Lamassoure.

Geen winnaars meer

De Hongaarse premier Viktor Orban wees erop dat de EVP vandaag in de EU nog maar zes leiders levert – in 2011 waren ze nog met achttien, in 2014 met twaalf. ‘We moeten de verantwoor­delijkheid nemen voor het feit dat we GrootBritt­annië niet in de EU konden houden en de migranten buiten. We moeten opnieuw een partij van winnaars worden.’

Dat Weber de opvolger van Juncker wordt, is zeker geen uitgemaakt­e zaak. ‘Weber is de interne consensusk­andidaat, de man van het establishm­ent en de klassieke EVP’er. Stubb is meer spits, energiek, charismati­sch en zou wellicht veel beter campagne gevoerd hebben’, zegt Steven Van Hecke, professor Europese politiek aan de KU Leuven.

Bovendien vinden onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Nederlands­e premier Rutte het maar niets dat de selectie van de voorzitter van de Commissie voor de tweede keer aan hun controle zou ontsnappen (3de van links) viert zijn verkiezing als ‘Spitzenkan­didaat’ van de EVP.

‘De conservati­even zijn duidelijk geen betrouwbar­e partner meer in de strijd tegen de duistere krachten die de rechtsstaa­t, democratie en solidarite­it in Europa willen ondergrave­n’

 ?? © reuters ?? Manfred Weber
© reuters Manfred Weber

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium