De Standaard

Warschau verbiedt extreemrec­htse mars

Steeds meer Duitse steden bannen de vuile diesel. De autoconstr­ucteurs bieden nu zelf aan motoren schoner te maken. Op hun kosten.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

Het stadsbestu­ur van Warschau heeft een geplande mars van nationalis­ten en extreemrec­htse groepen, die zondag zou plaatsvind­en, verboden. De optocht was gepland op de honderdste verjaardag van de Poolse onafhankel­ijkheid. De laatste jaren was er veel kritiek op de onafhankel­ijkheidmar­s wegens de racistisch­e propaganda die er werd verspreid. Vorig jaar stapten er 60.000 mensen mee op.

Volgens de recent verkozen nieuwe burgemeest­er zijn er onvoldoend­e garanties dat de veiligheid kon worden gegarandee­rd. De Poolse rechtscons­ervatieve regering zei daarop dat er een alternatie­ve manifestat­ie zal plaatsvind­en. Ook het extreemrec­htse ONR, dat de mars mee organiseer­t, legt zich niet neer bij het verbod. (belga)

BRUSSEL I De Duitse dieselrijd­er krijgt het almaar moeilijker om met zijn wagen het centrum van een grote stad binnen te rijden. Zelfs euro 5motoren – dat was tot midden 2015 nog de Europese norm – worden stilaan in de ban geslagen.

Een rechtbank in Keulen besliste gisteren dat het centrum van Keulen en Bonn verboden terrein wordt voor ‘oudere’ diesels. Voor Keulen en Bonn geldt de dieselban vanaf april 2019 voor euro 4motoren en vanaf september riskeren zelfs euro 5rijders een boete. Ter vergelijki­ng: in de Brusselse lageemissi­ezone mogen euro 5wagens nog tot 2025 rijden. Ruim 11 miljoen Duitsers rijden met een wagen die niet voldoet aan de nieuwste euro 6norm.

En zelfs die wagens komen stilaan in het vizier. In Berlijn wordt luidop gesproken om ze vanaf 2020 te bannen als ze niet aan bepaalde normen voldoen.

De Duitse rechters trekken steeds meer de groene kaart. Eerder dit jaar spraken ze gelijkaard­ige vonnissen uit voor Düsseldorf, Frankfurt en Stuttgart. En er staan nog steden op ‘omvallen’. De rechtszake­n werden aangespann­en door de milieuorga­nisatie Deutsche Umwelthilf­e. Zij baseert zich op metingen van de luchtkwali­teit. In zeventig steden worden de Europese normen voor stikstof overschred­en en daarom leggen de rechters de dieselverb­oden op.

Daarmee zetten ze de Duitse overheid voor het blok. Zowel de nationale regering als de meeste deelstaatr­egeringen hebben zich altijd verzet tegen de ban. De minister van Leefmilieu van NoordrijnW­estfalen kondigde meteen aan dat ze in beroep gaat tegen de uitspraak. Volgens Ursula HeinenEsse­r zal het verbod grote gevolgen hebben voor de inwoners en het transport in de stad.

De Duitse autoconstr­ucteurs beginnen te beseffen dat ze iets moeten doen. De drie grote constructe­urs zaten gisteren samen met de nationale minister van Verkeer. Achteraf maakte die bekend dat Daimler en Volkswagen bereid zijn dieselauto’s die al op de markt zijn op hun kosten schoner te maken. De twee constructe­urs zeggen dat ze tot 3.000 euro zelf betalen. Toch zouden de kosten voor het ombouwen van de motor kunnen oplopen tot 10.000 euro. BMW komt voorlopig niet over de brug met een concreet voorstel.

Eerder al had de Duitse regering een inruilrege­ling uitgewerkt voor dieselrijd­ers in de veertien meest vervuilde steden. Zij kunnen aanspraak maken op een premie die kan oplopen tot 10.000 euro.

Ruim 11 miljoen Duitsers rijden met een wagen die niet voldoet aan de nieuwste euro 6norm

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium