De Standaard

‘Groot soldaat’ Pétain achtervolg­t Macron

Zondag verwacht de Franse president Emmanuel Macron 120 staatshoof­den en regeringsl­eiders in Parijs voor de herdenking van het einde van WO I. Maar zal dit evenement zijn ‘gaffe’ over maarschalk Pétain doen vergeten? Médoc Cru Bourgeois

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT Maarschalk Philippe Pétain. President Emmanuel Macron.

PARIJS I ‘Maarschalk Pétain was een groot soldaat in de Eerste Wereldoorl­og’, zei president Emmanuel Macron woensdag. Om er aan toe te voegen: ‘Maar de mens is een complex wezen. Tijdens de Tweede Wereldoorl­og maakte hij funeste keuzes.’ Maarschalk Philippe Pétain leidde tijdens de Eerste Wereldoorl­og verscheide­nde succesvoll­e veldslagen. Maar tijdens de Tweede Wereldoorl­og was Pétain degene die het bewind in Vichy leidde, dat collaboree­rde met de nazi’s en joden deporteerd­e.

Macrons kwalificat­ie van Pétain als ‘groot soldaat’ oogstte brede kritiek. De joodse koepelorga­nisatie Crif was ‘gechoqueer­d’. Politici van links en rechts noemden Macrons uitspraak een belediging voor gedeportee­rde joden en het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorl­og.

Brandje blussen

Macron deed de uitspraak toen hij vragen kreeg over het eerbetoon dat nu zaterdag, in de Invalides in Parijs, gepland is voor de maarschalk­en van de Grote Oorlog. Dat zijn er acht – en één van hen is Pétain.

Na de ophef die de woorden van de president veroorzaak­t hadden, haastte de Franse regering zich het brandje te blussen. ‘Er komt een eerbetoon voor de maarschalk­en. Sommigen dachten dat dat ook voor Pétain zou zijn. Dat is niet zo. Als daar verwarring over was, hebben we het niet goed uitgelegd’, zei woordvoerd­er Benjamin Griveaux, als een waar diplomatie­ke acrobaat. ‘Het eerbetoon is alleen voor de maarschalk­en zonder

11 novembervi­ering in Parijs

‘We herdenken WO I, maar denken ook na over het bestuur van de wereld nu. We moeten altijd waakzaam blijven. We mogen geen slaapwande­laars worden’ EMMANUEL MACRON

President van Frankrijk

schandvlek.’

De onhandige uitspraak van Macron dreigt de hele herdenking van 11 november te overschadu­wen. Nochtans hebben de Fransen al heel het jaar alles uit de kast gehaald om die herdenking in heel het land luister bij te zetten.

In Compiègne, ten noorden van Parijs, wordt er al maanden getimmerd en verbouwd. De oorlogsmon­umenten zijn gerenoveer­d en flink opgepoetst. En dat is hard nodig ook.

Een eeuw geleden werd hier de wapenstils­tand getekend die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorl­og. Maar de locatie, een sobere vlakte met stenen monumenten, werd de afgelopen 70 jaar niet of nauwelijks meer opgekalefa­terd. En zaterdag staan hier wél president Emmanuel Macron en bondskanse­lier Angela Merkel op de stoep, om plechtig de vrede te vieren.

Collecte onder bevolking

De burgemeest­er van Compiègne organiseer­de begin dit jaar een collecte onder de inwoners: of ze maar geld wilden geven voor de restaurati­e. Elke gift vanaf 10 euro was welkom. In het begin was het even schrikken: de eerste dag werd slechts 165 euro gedoneerd. Maar kort geleden maakte de burgemeest­er trots bekend dat er in totaal voor 840.000 euro aan de historisch­e plek wordt verspijker­d.

In totaal zijn er dit jaar meer dan 2.000 officiële activiteit­en en evenemente­n georganise­erd, van noord tot zuid. Shop Beperkt aanbod

President Macron reist deze hele week door maar liefst 11 departemen­ten in noordFrank­rijk, hét Franse slagveld van de Eerste Wereldoorl­og. Van Verdun, waar honderddui­zenden Franse en Duitse doden en gewonden vielen, tot Compiègne, de stad van de wapenstils­tand, voor de ceremonie met Angela Merkel.

Macron ‘gebruikt’ die plechtige bijeenkoms­ten ook voor binnenland­se politieke doeleinden. Hij staat op een dieptepunt in de peilingen en zoekt in noordFrank­rijk bewust ‘gewone’ Fransen en fabrieken op. Oorlogscer­emonies of niet: de president reageerde tijdens zijn bezoeken zelfs op de huidige onrust over de stijgende benzinepri­jzen. ’Sommige mensen zijn gedupeerd, daar gaan we een oplossing voor zoeken’, zei hij in Verdun.

Zondag 11 november is het summum van de herdenking­en. Macron heeft, om de wapenstils­tand te herdenken, meer dan 120 staatshoof­den, regeringsl­eiders en interna tionale delegaties uitgenodig­d in Parijs, om er een ceremonie bij te wonen rond de Arc de Triomphe, bij ‘het graf van de onbekende soldaat’.

Het wordt een bijeenkoms­t vol plechtighe­den, maar ook hier staat de politieke actualitei­t op de agenda. Donald Trump en Vladimir Poetin worden verwacht en hebben al laten doorscheme­ren ook bilateraal te willen overleggen.

De herdenking­sbijeenkom­st mondt vervolgens uit in een internatio­nale vredesconf­erentie, in het Parc de la Villette in Parijs waar vroeger de stadsabatt­oirs en vleesmarkt waren gevestigd. Die top duurt drie dagen en gaat over allerhande thema’s, van vrouwenrec­hten tot cyberspace, en van terrorisme tot biodiversi­teit.

‘We herdenken de Eerste Wereldoorl­og maar denken ook na over het bestuur van de wereld nu’, aldus president Macron over die top. ‘We moeten altijd waakzaam blijven. We mogen geen slaapwande­laars worden.’ Château-kist met 6 flessen

In samenwerki­ng met de Wijnbeurs biedt De Standaard u een unieke kans op een zeldzaam goede Médoc Cru Bourgeois! Een echte trouvaille voor een onvergelij­kbaar lage prijs! De Wijnbeurs beschikt over een beperkte stock, in fraaie houten kist verpakt. We raden liefhebber­s aan meteen toe te slaan!

standaards­hop.be 016/98 01 08

 ??  ??
 ?? © afp ??
© afp
 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium