De Standaard

Dat heb ik nooit gezegd!

-

‘H ad ik dat maar niet gezegd!’ Hoe vaak hebt u dat niet gezucht? Bijvoorbee­ld na een deugddoend­e maar strategisc­h onverstand­ige repliek aan het adres van uw (huis)baas of levenspart­ner. U wenste dan dat u die uitspraak ongedaan kon maken. Wel, binnenkort kan dat. Tenminste als u die pittige oneliner via Facebook Messenger stuurde. En als u binnen de tien minuten tot betere inzichten kwam. Want Facebook wil u tien minuten geven om verstuurde berichten weer in te trekken.

‘Unsend’ kan niet alles oplossen. Maar het doet wel dromen

Het idee is niet helemaal nieuw. Google biedt al jaren de optie om mails die je met Gmail verstuurt, weer in te trekken. Maar bij Gmail heb je die gelegenhei­d maar gedurende enkele seconden nadat je op ‘send’ hebt geklikt. Wat Google eigenlijk doet, is het sturen van je emails uitstellen tot na die wachttijd. Facebook pakt het anders aan: je bericht wordt meteen uitgestuur­d, maar je kunt het weer intrekken. Daar is natuurlijk één probleem mee: wat als de geadressee­rde het bericht inmiddels al heeft gezien, en al stomend zijn/haar repliek aan het tikken is? Tja, dan val je terug op de traditione­le aanpak in dit soort situaties: kruipen en smeken, voor je job of je leven. Of je kunt een ‘Trumpje’ proberen: staalhard ontkennen. ‘Bewijs maar eens dat ik dat gezegd heb!’ Succes daarmee, trouwens.

Dus nee, ‘unsend’ kan niet alles oplossen. Maar het doet wel dromen. Van een wereld waarin ook voor andere blunders een ‘undo’knop bestaat. Voor je blunders in de slaapkamer, bij de burgerlijk­e stand of in het stemhokje, ik zeg maar wat. Idealiter met een iets langere looptijd, misschien een maand of zes? Mark Zuckerberg, als je dat voor ons regelt, dan is Cambridge Analytica je vergeven.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium