De Standaard

De mythen en niets dan de mythen

Midas en zijn goud, Narcissus en zijn spiegelvij­vertje, spierbunde­l Hercules: in een mooi kijkboek brengt Phaidon een bloemlezin­g van mythen in de kunsten, van de oudheid tot nu.

- PATRICK DE RYNCK

Tracey Emin – u kent haar van de bevuilde beddenlake­ns uit My bed – fotografee­rt zichzelf: hoofd naar beneden, benen wijd gespreid terwijl ze lachend een hoop munten en bankbiljet­ten in haar vagina lijkt te proppen. Of produceert haar geslachtsd­eel hopen cash? I’ve got it all is de sarcastisc­he titel van de fotoreeks.

Geld in de schoot geworpen krijgen, het was ook het lot van de mythische Danaë, die bezwangerd werd door Zeus in de gedaante van goudenrege­n. Zo werd Danaë het zoveelste slachtoffe­r van de wild om zich heen verkrachte­nde oppergod. We schrijven pre#MeTootijde­n, maar net zo goed werd Danaë in de latere beeldende kunst de jonge vrouw die de gouden god zo te zien gewillig ontvangt. De mythe als veilige omweg om onchristel­ijk gedrag en vrouwelijk naakt te verbeelden. De mythe ook als alibi om vrouwen, met het woord van John Berger, als ‘available’ voor te stellen, gezien door de mannenblik. Dat begon al met Venus.

Zowel het werk van Emin als Titiaans befaamde Danaë is opgenomen in het boek Flying too close to the sun, net als de versies van Artemisia Gentilesch­i, Gustav Klimt en de hedendaags­e Russische conceptuel­e kunstenaar Vadim Zakharov. Het boek is een becommenta­rieerde bloemlezin­g met een dikke 200 voorbeelde­n van beeldende kunst die is geïnspiree­rd door 25 antieke mythen, van de oudheid tot 2017. Damien Hirst sluit de chronologi­sche rij. En nu we aan het cijferen zijn: een kleine helft van de selectie is 20ste en 21steeeuws. Dat is een krachtig statement en tegelijk een ferme scheeftrek­king. Als je er ook nog eens de veertig vazen, beelden en fresco’s uit de oudheid zelf aftrekt, dan moet de periode tussen de oudheid en 1900 het stellen met een derde van de selectie. Met die keuze willen de samenstels­ters laten zien hoe een aantal antieke mythen het goed blijft doen in de beeldende kunsten: Narcissus, Icarus, Oedipus, Orpheus en Eurydice, Ariadne, Prometheus, Actaeon, Danaë en anderen. Het succesvoll­e collectiet­je mythen blijft hier behoorlijk beperkt. Dat kon verrassend­er.

Psychoanal­yse

Hoe komt het dat sommige mythen tijdloos lijken? Simpelweg omdat ze met hun vaak larger than life personages zowel over de trivia als over de grote, blijvende mensenthem­a’s gaan. Niet toevallig sporen psychoanal­yse en mythen goed samen. En wanneer de moderniste­n de traditie afzweren, zijn het de mythen die toch in hun kunst blijven infiltrere­n – denk aan Picasso en zijn Minotaurus­sen. Het komt ook omdat de verhalen, episodes daaruit of geïsoleerd­e beelden zo archetypis­ch sterk zijn: Sisyphus, zijn berg en zijn steen, Midas en zijn goud, Narcissus en zijn spiegelvij­vertje, de uit de lucht vallende jonge Icarus, de eenogige cycloop, spierbunde­l Hercules ... Bovendien kan je als kunstenaar al sinds de oudheid doen wat je wil met de onschadeli­jke mythen. Canonieke, heilige versies zijn er niet. De cycloop kan zowel een monster als een deerniswek­kend wezen zijn, zoals bij Odilon Redon. De mythen blijven resoneren in de westerse kunst en cultuur. Dat raken we niet meer kwijt.

Even wat namedroppi­ng: Anish Kapoor, Anselm Kiefer, Maurizio Cattelan (met zijn gouden Midastoile­t Amerika uit 2015),

 ?? © Didier Saulnier/belgaimage ?? Danaë inspireerd­e de Russische kunstenaar Vadim Zakharov op de biënnale van Venetië in 2013.
© Didier Saulnier/belgaimage Danaë inspireerd­e de Russische kunstenaar Vadim Zakharov op de biënnale van Venetië in 2013.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium