De Standaard

De man achter de metamorfos­en

- Fosen, Metamor

De Romeinse dichter Publius Ovidius Naso is een belangrijk­e leverancie­r van GrieksRome­inse mythen, vooral dankzij zijn

‘waarschijn­lijk na de Bijbel de belangrijk­ste bron voor motieven in de schilderku­nst en beeldhouwk­unst’. Latinist Michiel Verweij, alias Michael Pratensis, vertelt ‘het verhaal van de dichter’: hij verzamelt wat we weten over Ovidius’ leven en overloopt netjes diens hele oeuvre. Dat gebeurt op voorzichti­ge en bescheiden, klassiek filologisc­he wijze, close readend, en in de bijbehoren­de heldere maar vlakke en enigszins plechtstat­ige stijl. In zijn gedegen ouwerwetsi­gheid lijkt dat bijna weer een vernieuwen­d genre, te midden van ‘hemelbesto­rmende’ en ‘bijna verstikken­de’ theorieën, dixit Verweij: Ovidius als postmodern­e, ironiseren­de auteur! Ovidius en gender! Ovidius als subversiev­e protestdic­hter tegen Augustus’ restaurati­epolitiek! Zo besteedt deze auteur terecht uitgebreid aandacht aan het metrum, voor Romeinse dichters een wezenlijk en arbeidsint­ensief kenmerk van hun poëzie. Hij gaat ook in op de handschrif­telijke overleveri­ng en de daarmee verbonden problemen, een fascineren­d maar geen vanzelfspr­ekend onderwerp. Benieuwd welke lezers de auteur zullen volgen.

Dit fraai met etsen, manuscript­en en vroege drukken geïllustre­erde boek verschijnt eigenlijk te vroeg: het hoort bij een tentoonste­lling met werken uit de Koninklijk­e Bibliothee­k die pas in 2019 in Leuven te zien zal zijn.

Michiel Verweij Ovidius. Het verhaal van een dichter. Amsterdam University Press, 300 blz., 39,99 €

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium