De Standaard

Innige deelneming

-

Hoofdperso­nage Leigh Shaw (Elizabeth Olsen), nog geen dertig en weduwe: een vat vol wijsheden.

‘Hoe zou het voelen om elk jaar 308.780 dollar te verliezen, en dat jaar na jaar opnieuw, tot in de eeuwigheid? Wel, zo voelt het om iemand te verliezen van wie je houdt. Het is een beetje abstract geformulee­rd, en compleet niet te vatten, maar zo abstract en niet te vatten moet het onge veer voelen.’

Zo zegt ze het min of meer, hoofdperso­nage Leigh Shaw (Elizabeth Olsen) in de fictiereek­s Sorry for your loss. Leigh is nog geen dertig en weduwe. En ze zegt wel nog meer dingen die blijven hangen. Over hoe mensen die een drama hebben meegemaakt door de rest van de wereld een soort aura van diepzinnig­heid toegemeten krijgen. Alsof ze door zo’n drama ineens op een piëdestal belanden, de grootste filosofen ter wereld worden en alles weten over liefde, leven en dood. Of hoe je op het vlak van rouw twee soorten mensen hebt: de Courtney Loves (boos en uitzinnig) en de Jacky Kennedy’s (discreet en ingetogen). En Courtneys en Jacky’s kunnen en zullen nooit vriendinne­n zijn.

U hebt het al begrepen: Sorry for your loss gaat over doodgaan, en over hoe de buitenwere­ld een rouwproces nog te vaak afdoet als een puistje dat even pijn doet en dan weer snel heelt, als je er maar genoeg condoleanc­es en andere platitudes over smeert. Het is fictie van het intimistis­che en ingetogen soort. Zonder veel toeters en bellen, slijmerige sentimente­n of vergezocht­e plotwendin­gen. Het is zo’n reeks waarbij de personages onder je huid kruipen en er nog dagen na de laatste aflevering blijven hangen.

Die personages zijn vooral Leigh en Danny (Jovan Adepo), respectiev­elijk de vrouw en de broer van de overleden Matt (Mamoudou Athie), die zelf ook in flashbacks mag opdraven. In tien aflevering­en leren we wat Matts leven en dood betekenden, zowel voor hem als voor zijn geliefden en voor de geliefden van zijn geliefden – want zo iets werkt als een reeks dominosten­en. En omgekeerd komen we te weten wat het leven voor Matt betekende, en hoe niets was wat het leek. Ook hijzelf was niet het open boek waarvoor iedereen hem hield. Iets wat de nabestaand­en even veel pijn doet als het verlies op zich.

Het is een gedurfde reeks, niet zo

Het is een gedurfde reeks, niet zozeer vanwege het thema, wel omdat ze de luxe neemt traag te gaan

zeer vanwege het thema, wel omdat ze de luxe neemt traag te gaan – te traag wellicht voor sommige kijkers. En nog gedurfder: ze zit niet op Netflix, NPO, HBO, Amazon of een openbare educatieve omroep, maar op Facebook Watch zowaar, een platform met te mijden filmpjes over rare dieren, pranks en amateurist­ische bloopers. Maar er zitten dus ook een paar fictiereek­sen op, gemaakt, betaald en geproducee­rd door Facebook. Tien aflevering­en later ruimden we de besnotterd­e zakdoeken op en hadden we een beetje een idee van hoe het voelt om 308.780 dollar te verliezen, elk jaar opnieuw, tot in de eeuwigheid.

Sorry for your loss. Tien aflevering­en op

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium