De Standaard

Groepsaank­oop geen garantie op laagste prijs

Zijn de besparinge­n die worden voorgespie­geld door gebruik te maken van groepsaank­open wel reëel? Over die vraag buigt de Vlaamse energiereg­ulator Vreg zich.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BRUSSEL I De groepsaank­open winnen jaar na jaar aan belang bij de keuze van de energielev­erancier. Dat blijkt uit een rondvraag bij duizend Vlaamse huishouden­s door de Vlaamse energiereg­ulator Vreg. Zowat een kwart liet weten mee te doen aan groepsaank­open. En meer dan 90 procent van hen gaat ook in op het prijsvoors­tel van de leverancie­r die als winnaar uit de bus komt.

Maar tegelijk roepen de groepsaank­open almaar meer vragen op bij de energiereg­ulatoren. De Belgische energiereg­ulator Creg publiceerd­e eerder deze week een vrij kritisch rapport. Daarbij ging hij wel hoofdzakel­ijk te rade bij de energielev­eranciers.

De topman van de Vreg, Pieterjan Renier, maakte gisteren bekend dat zijn organisati­e ook een onderzoek over de groepsaank­o pen is begonnen. Op de resultaten is het nog wel even wachten, maar Renier gaf de energiever­bruikers alvast wat raad mee. ‘Wie ingeschrev­en heeft op een groepsaank­oop, doet er best aan om het beste prijsaanbo­d te vergelijke­n met de uitslag van de VTest, de vergelijki­ngstest van de Vreg’. De uitslag van de groepsaank­oop is ab soluut geen garantie op de goedkoopst­e energiepri­js omdat lang niet alle energielev­eranciers meedoen, voegt Vregtopman Renier er nog aan toe. Meestal doen er slechts drie tot vier mee, weet hij.

Er rijzen bovendien vragen over het besparings­potentieel dat de organisato­ren van groepsaank­open voorspiege­len aan de verbruiker. Een van de bezorgdhed­en is of er geen risico is op misleiding van de energiever­bruikers. Wie deelneemt aan groepsaank­open worden gemiddelde besparinge­n van 200 euro in het vooruitzic­ht gesteld.

De Creg maakt zich sterk dat over de mogelijke besparinge­n voor de consumente­n ‘vaak foutief wordt gecommunic­eerd en een besparings­potentieel wordt meegedeeld dat niet overeenste­mt met de werkelijkh­eid’.

De Vreg heeft onlangs aangeklopt bij de organisato­ren van

‘Wie ingeschrev­en heeft op een groepsaank­oop, doet er best aan om het beste prijsaanbo­d te vergelijke­n met de test van de Vreg’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium