De Standaard

Waarom de Italiaanse banken nog niet omvallen

-

De Italiaanse langetermi­jnrente is in iets meer dan twee jaar ruim verdriedub­beld: van 1,04 procent naar bijna 3,4 procent gisteren. Dat is slecht nieuws voor de overheid, want het herfinanci­eren van de staatsschu­lden wordt plots een pak duurder.

Het is ook slecht nieuws voor de Italiaanse banken. Want zij zijn steeds meer gaan beleggen in Italiaans staatspapi­er. Dat wordt door de stijgende rente minder waard, waardoor hun kapitaalra­tio daalt. Daardoor moeten banken op zoek naar bijkomende financieri­ng. Bovendien worden de impliciete of expliciete overheidsg­aranties minder zeker.

Precies door dat mechanisme zagen we in de jaren 20112012 een simultane storm bij overheden en banken: als de overheidsr­ente steeg, steeg de kans dat de banken in datzelfde land zouden omvallen.

Maar tot nog toe lijken de Italiaanse banken de stijgende rente relatief goed te doorstaan. Daardoor voelt ook de man in de straat de stijgende rente niet: lenen is niet duurder of moeilijker geworden. De rente op bedrijfsob­ligaties is wel gestegen.

De Europese Commissie ziet in haar Herfstvoor­spelling zes redenen waarom de Italiaanse banken niet getroffen zijn. Eén: de rentevoete­n die banken aanrekenen daalden minder snel dan de rente op overheidsp­apier. Ze behielden dus een stevige marge. Twee: Pinco Pallino – de zui

Italiaanse langetermi­jnrente

3,394%

De zuiderse Jan Modaal blijft er gerust in: hij haalt zijn spaargeld niet weg bij de bank

derse Jan Modaal – blijft er gerust in: hij haalt zijn spaargeld niet weg bij de bank. Drie: de economisch­e omstandigh­eden zijn ondanks de dalende groei nog steeds relatief goed. Vier: de ECB heeft nog steeds een programma waarbij banken relatief goedkoop geld kunnen lenen. Vijf: de banken hebben meer Italiaans papier, maar ze zijn ook gezonder. Ze kunnen dus tegen een stootje, ook al ligt het aantal nietterugb­etaalde leningen in Italië relatief hoog. Zes: de Bankenunie maakt banken minder afhankelij­k van overheden. Ook al is er nog steeds geen Europese depositoga­rantierege­ling, waardoor het nog steeds de Italiaanse overheid is die zich garant stelt voor het spaargeld.

Maar, zo stelt de Europese Commissie: het is te vroeg om te oordelen of de banken niet in de klappen zullen delen, dan wel of het uitstel van executie is.

In tegenstell­ing tot enkele jaren geleden lijkt er geen besmetting­sgevaar tussen de zuiderse landen. Beleggers beschouwen pakweg Spaans overheidsp­apier niet als gevaarlijk­er nu het in Italië rommelt. Maar het vertrouwen in de Italiaanse en Spaanse banken hangt wél nauw samen. Als de Italiaanse banken een tik krijgen, zal ook het vertrouwen in Spaanse – en andere Europese – banken dalen.

Precies daarom baren de Italiaanse groeicijfe­rs zorgen. De kwartaalci­jfers tonen dat de Italiaanse economie ter plaatse bleef trappelen in het derde kwartaal. Indicatore­n geven aan dat de Italiaanse economie mogelijk kromp in oktober.

Pinco Pallino hoeft misschien zijn slaap nog niet te laten, op zijn beide oren kan hij toch ook niet te slapen.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium