De Standaard

Met minder dan duizend euro is het wel heel moeilijk om echt gelukkig te zijn

-

2.

Hoe werkt die normaliser­ing? In plaats van het gezinsinko­men te delen door het aantal gezinslede­n, worden volwassene­n (behalve de respondent zelf) als een half gezinslid geteld en kinderen als 0,3 gezinslid. In een gezin van twee ouders en twee kinderen dat maandelijk­s vierduizen­d euro verdient, is het genormalis­eerde in komen per persoon niet duizend euro, maar 1.905 euro.

3.

Dus zelfs na die correctie is een vijfde van de Belgen te arm om gelukkig te zijn?

De cijfers van Annemans komen uit een enquête onder 3.770 Belgen. Uit die groep werd een steekproef geselectee­rd van respondent­en die samen representa­tief zijn voor de Belgische samenlevin­g. Toevallig heeft een groep onderzoeke­rs onder leiding van professor Frederic Vermeulen (KU Leuven) een gelijkaard­ige enquête gehouden over hetzelfde onderwerp, waarvan de resultaten recent gepu bliceerd zijn in het boek ‘Wat heet gelukkig zijn?’ (DS 27 oktober). Dit onderzoek komt tot dezelfde conclusie: twintig procent van de Belgen heeft een genormalis­eerd inko men van minder dan duizend euro.

4.

Stemt dat overeen met de statistisc­he gegevens die daarover bestaan?

Harde gegevens hierover zijn er niet, omdat inkomens niet centraal worden bijgehoude­n. Het dichtste in de buurt komen de inkomensge­gevens op basis van de fiscale aan giftes, die worden gepublicee­rd door Statbel. Die tonen dat de 20 procent laagste aangiftes een jaarinkome­n van 13.612 euro of minder vermelden. Dat komt goed overeen met de gegevens van Annemans en Vermeulen. Deze fiscale gegevens houden geen rekening met kinderbijs­lag of leeflonen. Dat vertekent het beeld enigszins. Ten slotte is er nog de Europese SILC enquête. Die letters staan voor Survey on Income and Living Conditions. Het Antwerpse Centrum voor Sociaal Beleid heeft die gegevens in een handige onlinetool gegoten, waaruit blijkt dat de 20 procent minst verdienend­en een genormalis­eerd inkomen van 1.150 euro of minder hebben. Dat geldt zowel voor alleenstaa­nden als voor tweeverdie­ners, met of zonder kinderen.

5.

De gelukkigst­en hebben een genormalis­eerd inkomen van 4.000 à 4.500 euro. Hoeveel zijn er dat?

Annemans zegt dat dit bedrag slechts voor een kleine groep is weggelegd. Uit zijn enquête blijkt dat 14,3 procent van de ondervraag­den een genormalis­eerd inkomen van meer dan 2.500 euro heeft. Het onderzoek van Vermeulen komt tot eenzelfde cijfer. Volgens de SILCenquêt­e heeft maar 3 procent van de Belgen genormalis­eerde inkomens van 4.000 euro en meer.

6.

Wat moeten we hier uit afleiden?

Dat een op de vijf Belgen een te laag inkomen heeft voor een aanvaardba­ar welbevinde­n. En dat maar 3 procent een echt optimaal inkomensni­veau heeft. Tenminste, voor de financiële dimensie van het levensgelu­k. Het betekent niet dat wie minder dan 4.000 euro verdient, per se ongelukkig is. Omgekeerd is het met minder dan duizend euro wel heel moeilijk om echt gelukkig te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium