De Standaard

Everzwijne­n komen tot in het dorp

- De toegang tot de stiltetuin komt in de Schoutetst­raat. VAN ONZE REDACTEUR SVEN VAN HAEZENDONC­K

De openstelli­ng van de tuin van het aartsbissc­hoppelijke paleis is opnieuw uitgesteld. De stad wil eerst de privacy en veiligheid van kardinaal De Kesel kunnen te garanderen. De stiltetuin zou nu in het voorjaar van 2019 moeten opengaan.

MECHELEN I De provincie Antwerpen beheert al tweehonder­d jaar het aartsbissc­hoppelijke paleis en de tuin op de Wollemarkt. Sinds kort is er een beheerspla­n klaar voor de komende twintig jaar. ‘Zodat wij deze historisch­e site goed bewaard aan de volgende generaties kunnen overdragen’, zegt gedeputeer­de Luk Lemmens (NVA).

De restaurati­e van de imposante tuinmuur in de Schoutetst­raat en van enkele gebouwtjes in de tuin zelf zijn al achter de rug. ‘Maar we willen ook dat de tuin een oord van stilte en rust blijft voor de Mechelaars’, zegt Lemmens.

De eerste plannen om de groene oase in de binnenstad gedeelteli­jk open te stellen voor het publiek zijn al twintig jaar oud. In principe had dat deze maand moeten gebeuren. ‘We werken aan een overeenkom­st om de privacy en de veiligheid van de kardinaal te garanderen. Die leggen we binnenkort voor aan de gemeentera­ad. In overleg met de provincie en het aartsbisdo­m hebben we beslist om onze tijd te nemen om alles goed te regelen. Wij streven naar het voorjaar van 2019’, zegt Marina De Bie (Groen), schepen van Groenontwi­kkeling.

Vliet blijft dicht

Met infoborden zal duidelijk aangegeven worden dat de groene long geen doorsnee park is, maar een stiltetuin. De tuin zal alleen open zijn op woensdagna­middag en in het weekend. Fietsers en hon den zullen er niet toegelaten zijn. ‘De gemeenscha­pswachten zullen de tuin openen en sluiten en toezicht houden’, zegt De Bie. De stad plaatst ook bewakingsc­amera’s in de buurt van het paleis. ‘En er komt een duidelijke afscheidin­g tussen de publiek toegankeli­jke tuin en het privégedee­lte van de kardinaal.’

De provincie onderzocht ook de mogelijkhe­id om de historisch­e vliet die door het domein loopt open te leggen, maar dat lukt niet. Door de oude bedding loopt nu de hoofdriole­ring van de stad. Bovendien werden er na het dempen van de vliet bomen geplant, die ondertusse­n zelf waardevol zijn. ‘Voor het openleggen van de vliet zouden we honderdjar­ige bomen moeten kappen. Dat gaan we dus niet doen’, zegt Luk Lemmens.

De stad en de provincie zullen de kosten voor het onderhoud van de tuin delen. De komende jaren wordt het hele paleis zelf ook nog gerestaure­erd.

Een tiental everzwijne­n houdt zich al drie dagen op in een woonwijk vlakbij het centrum van Lommel. Enkele tuinen werden vernield, en autobestuu­rders moesten bruusk remmen voor oversteken­de dieren. De politie vorderde woensdag een jager op om een van de dieren neer te schieten. ‘Dat was een geval van overmacht’, zegt de wildbeheer­seenheid. Donderdaga­vond werd tijdens een crisisverg­adering beslist om ook de andere dieren te laten neutralise­ren door twee jagers.

‘We hebben deze namiddag een drone de lucht in gestuurd om via infrarood te kijken waar de everzwijne­n zich ophouden’, zegt burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (SP.A). ‘We willen eerst de moeder neutralise­ren. Volgens specialist­en zouden de andere dieren zich dan weer verspreide­n en hun natuurlijk­e habitat opzoeken.’

‘Het is uitzonderl­ijk dat everzwijne­n zich in een woonwijk begeven’, onderstree­pt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum. ‘Maar de velden zijn nu kaal en ze kunnen zich dus niet langer verschuile­n.’ (gvb, blg)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium