De Standaard

Hoe de Brexit onze relaties met Zwitserlan­d gijzelt

-

In het hart van Europa broeit grote frustratie over de Europese Unie. De kans dat die uit de hand loopt, is niet gering. Ja, dit gaat over Zwitserlan­d. Het land wil geen lid worden van de EU. Maar omdat het wordt omsingeld door EUlanden, begon het in de loop der jaren aan veel EUzaken mee te doen. Zwitserlan­d is actief op grote delen van de Europese interne markt en is lid van Schengen. Het is actiever in de EU dan sommige lidstaten.

Net als de Britten werken de Zwitsers nu aan hun relatie met de EU. De Britten vertrekken, terwijl de Zwitsers juist naar de EU toe bewegen. Ze willen meedoen aan de interne markt voor elektricit­eit, financiële diensten en energie, en aan de roamingreg­eling. Maar al bewegen ze in de omgekeerde richting, Bern en Londen stuiten op hetzelfde Brusselse probleem: als ‘derde land’ moet je meer concessies doen dan de tegenparti­j. Als het om de interne markt gaat, kunnen de 27 nauwelijks ‘bewegen’. De markt functionee­rt dankzij regels die voor alle lidstaten gelden. Brussel is streng voor hen, en kan niet soepeler zijn voor nietlidsta­ten. Dat maakt de Britten, die allerlei uitzonderi­ngen willen, razend. Elke dag lees je erover in de pers. Wat je minder vaak leest: ook de Zwitsers raken mateloos gefrustree­rd.

De Brexit maakt de EUonderhan­delingen met Zwitserlan­d extra gecomplice­erd: als de Zwitsers wat krijgen, willen de Britten het ook, en omgekeerd. Daardoor is Brussel voor iedereen streng. Strenger dan menigeen had verwacht.

Guillotine­clausule

De band tussen Zwitserlan­d en de EU is nooit makkelijk geweest. Over elk EUprogramm­a waaraan Zwitserlan­d meedoet, hebben beide partijen een apart bilateraal akkoord gesloten. Er zijn nu ruim 120 akkoorden. Als een van beide partijen één akkoord opzegt, komen ze volgens een ‘guillotine­clausule’ allemaal te vervallen. Dat maakt de relatie kwetsbaar. Er is altijd frictie tussen Brussel en Bern.

Nu loopt iedereen helemaal op eieren. Zwitserlan­d is een directe democratie. ’s Lands grootste partij is de radicaalre­chtse, euroscepti­sche SVP. Hoe inniger de Zwitserse banden met de EU, hoe meer referenda de SVP organiseer­t. Ook worden debatten over EUbesluite­n die Zwitserlan­d moet overnemen, in het Zwitserse parlement steeds feller. Daarmee staat niet steeds één issue ter discussie, maar – vanwege de ‘guillotine’ – alle 120 akkoorden. Elke paar maanden is het bijna raak.

Toen de SVP in 2014 het referendum over immigratie­quota won – wat strijdig is met het vrije personenve­rkeer waaraan Zwitserlan­d zich moet houden, en dus nooit echt is doorgevoer­d – was in Brussel de maat vol. Bern kreeg te horen dat het systeem van bilaterale akkoorden niet meer te managen was. En dat het hun relatie in een stabielere vorm moest gieten. Sindsdien onderhande­len ze over een ‘raamakkoor­d’, waarin alle bilaterale akkoorden worden inge bed. Pas als dat raamakkoor­d er ligt, wil Brussel praten over Zwitserse deelname aan roaming of de energiemar­kt.

Met een raamakkoor­d zal de relatie met Zwitserlan­d meer lijken op die met nietEUland­en als Noorwegen of IJsland. Die twee doen ook aan veel mee in de EU. Oslo en Reykjavik zetten elk Brussels besluit automatisc­h om in een nationale wet of verordenin­g. De bedoeling is dat de Zwitsers dit automatism­e ook zullen hanteren.

Strafmaatr­egelen

Zwitserse euroscepti­ci protestere­n. Waar dient directe democratie voor, zeggen zij, als je over een deel van je beleid niets te zeggen hebt? In september 2019 zijn er verkiezing­en, en de SVP voert hier al keihard campagne over. Eind november organiseer­t ze bovendien een referendum over de vraag of de Zwitserse grondwet moet buigen voor internatio­nale verdragen, onder andere met de EU – een ‘ja’ kan de hele Zwitserse buitenland­politiek op losse schroeven zetten. De onderhande­lingen over het raamakkoor­d met Brussel zijn bijna afgerond. Maar door deze geladen po litieke sfeer durft de Zwitserse regering de twee laatste stapjes niet te zetten.

Probleem één is dat bedrijven in de EU die klussen doen in Zwitserlan­d, dit acht dagen van tevoren moeten melden om fraude en loondumpin­g tegen te gaan. Zwitserse bedrijven hoeven dat in de EU niet te doen. Dit is discrimina­tie op de interne markt, zegt Brussel. Oostenrijk en Luxemburg hebben die meldplicht geschrapt – waarom zou een derde land een uitzonderi­ng krijgen? Probleem twee is dat EUburgers na vijf jaar werken (en sociale lasten afdragen) in een ander EUland, recht hebben op een uitkering daar. In Zwitserlan­d kan dat pas na vijftien jaar. Brussel wil geen stiefkinde­ren maken en eist dat dit omlaag gaat naar vijf jaar.

Tot tien tellen

Sociale kwesties zijn explosief, dezer dagen. De Europese Commissie wil stappen zetten tegen Oostenrijk, dat OostEurope­se werknemers minder kinderbijs­lag gaat geven, al dragen ze evenveel af als Oostenrijk­ers. Waarom zou Brussel Wenen aanpakken en Bern tegemoetko­men? En als de EU Zwitserlan­d tegemoet komt, eisen de Britten ook coulantie. Zo houdt iedereen iedereen in gijzeling.

Als Bern niet beweegt, kan Brussel strafmaatr­egelen afkondigen. Vorig jaar wilde het de Zwitserse effectenbe­urs maar voor één jaar als gelijkwaar­dig erkennen. De Zwitsers, die op permanente erkenning hadden gerekend, namen dit hoog op – ze leven van de haute finance. Als zoiets dit jaar weer gebeurt, willen ze beurzen in de EU verbieden om in Zwitserse aandelen te handelen of hun contributi­e aan EUcohesief­ondsen opschorten.

Zo slaapwande­lt Europa in de richting van een nieuw conflict waar niemand bij gebaat is. Hopelijk tellen ze in Bern en Brussel tot tien voor ze dit laten escaleren.

Waar dient directe democratie voor, zeggen Zwitserse euroscepti­ci, als je over een deel van je beleid niets te zeggen hebt?

CAROLINE DE GRUYTER

standplaat­s Oslo. In 'Boeiende tijden' reflecteer­t zij over de actualitei­t van de voorbije week. Illustrati­e R.L. Oppenheime­r

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium