De Standaard

Hoe makelaar Zahavi aan de touwtjes trok bij Moeskroen (en de Pro League dat wist)

Royal Excel Moeskroen houdt vol dat makelaar Pini Zahavi geen invloed heeft op de club. Maar uit documenten van Football Leaks blijkt dat Zahavi in 2016 er zeker de sterke man was. Officieel was dat echter niet het geval, en dus kreeg de club een licentie

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT IN SAMENWERKI­NG MET EIC

BRUSSEL I ‘Het lijkt me duidelijk dat RE Moeskroen, zoals de structuur van de club er vandaag uitziet, opnieuw problemen zal hebben om een licentie te krijgen. (…) Het lijkt me evident dat het de moeite waard is om over een eventuele verkoop te gaan spreken. Maar ik kan u alleen maar aanraden om die gesprekken direct met P.Z. te voeren in plaats van met tussenpers­onen. U heeft goeie relaties met hem en dat moet u toelaten recht op het doel af te gaan.’

Was getekend Pierre François, ceo van de Belgische Pro League, in een mail van donderdag 29 september 2016 aan Vadim Vasilyev, de vicevoorzi­tter van AS Monaco, en aan diens rechterhan­d de Belg Filips Dhondt. Vasilyev is de vertrouwen­sman van Dmitry Rybolovlev, de miljardair achter AS Monaco.

De email is één van de Football Leaksdocum­enten die het Duitse weekblad Der Spiegel in handen kreeg en deelde met het Europese onderzoeks­netwerk van journalist­en EIC en De Standaard.

Over het schimmige eigenaarsc­hap van Royal Excel Moeskroen en de rol van makelaar Pini Zahavi in de Jupiler League – de hoogste voetbalkla­sse – is sinds 2015 een bitse strijd aan de gang tussen Moeskroen enerzijds en zowat alle Vlaamse clubs die doorheen de jaren met Moeskroen in de degradatie­strijd waren verwikkeld anderzijds. OH Leuven, KVC Westerlo, SintTruide­n, SK Lommel en last but not least, in het vorige voetbalsei­zoen, KV Mechelen.

Centraal discussiep­unt: volgens de regels van de Fifa en de Belgische licentieco­mmissie mogen makelaars geen club bezitten.

Waarom P.Z.?

François zijn mail naar Vasilyev schreef, was AS Monaco al een paar maanden op zoek naar een Belgische satellietc­lub om spelers te stallen. Uiteindeli­jk zou die zoektocht naar Cercle Brugge leiden (DS 6 november). Maar op 29 september 2016, de dag dat François zijn mail aan Vasilyev en Dhondt verstuurde, lagen alle opties nog open. Ook de piste Moeskroen.

Het is een vreemde mail. François geeft Vasilyev en Monaco namelijk expliciet de raad om te onderhande­len met P.Z., de man die volgens François aan de touwtjes trekt bij Moeskroen. Die P.Z is niemand minder dan de Israëlisch­e supermakel­aar Pini Zahavi. Maar waarom zegt de ceo van de Pro League dat AS Monaco moet onderhande­len met Zahavi?

Want op 29 september 2016 had Zahavi officieel niets meer te zeggen bij Moeskroen. Hij verkocht de club al in januari van dat jaar. En net omdat Zahavi er officieel niets meer te zeggen had, kreeg Moeskroen in de lente van 2016 een licentie voor het seizoen 20162017.

Makelaarsc­lub

De discussie over de rol van Zahavi in Moeskroen woedt sinds de club in augustus 2015 in de handen kwam van Gol Football Malta Ltd, de Maltese makelaarsv­ennootscha­p van Pini Zahavi en zijn collega makelaar Fali Ramadani. Grote, rijke makelaars als Zahavi

Pierre François, de ceo van de Pro League, wist op 29 september 2016 blijkbaar dat Zahavi de echte eigenaar van Moeskroen was

kochten in die tijd clubs waardoor ze het Fifaverbod op Third Party Ownership (TPO) konden omzeilen.

TPO kwam erop neer dat een speler geen eigendom was van de club, maar wel van een investerin­gsfonds dat de speler dan weer via een makelaar aan de club verhuurde. Op die manier konden de clubs voor weinig geld toch spelers aantrekken die ze anders niet konden betalen.

Maar op die manier werden die (vaak) noodlijden­de clubs te afhankelij­k van makelaars en werd ook het risico op matchfixin­g te groot. Om over de schimmige financiële structuren achter het systeem nog maar te zwijgen. De Fifa greep daarom in mei 2015 in en verbood TPO.

Daarom kochten makelaars à la Zahavi zelf een club. Moeskroen werd in augustus 2015 via Gol Football Malta Ltd de eerste makelaarsc­lub in België. Maar het sprookje duurde niet lang.

De licentieco­mmissie – die met argwaan naar Moeskroen en Zahavi keek – verstrengd­e in december 2015 de voorwaarde­n om een licentie te kunnen krijgen. Clubs mogen sinds die dag geen aantoonbar­e links meer hebben met makelaars. De constructi­e die Zahavi en Ramadani in 2015 hadden opgezet met Moeskroen, kon dus niet meer.

In januari 2016 droegen Zahavi en co. de aandelen van Gol voor in totaal tien euro over aan Latimer Limited, een Maltese vennootsch­ap waar Adar Zahavi, de neef

van Pini, de eigenaar van was.

Een cosmetisch­e ingreep, voerden de andere clubs aan, maar Moeskroen ontkende. Met succes, want de Henegouwse club kreeg in de lente van 2016 een licentie. De licentieco­mmissie en de beroepsins­tantie BAS (Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport) zagen geen bewijzen dat Pini Zahavi de echte eigenaar was.

Maar Pierre François, de ceo van de Pro League, wist op 29 september 2016 blijkbaar beter. Hij raadde de kandidaatk­opers van Moeskroen aan om rechtstree­ks met Zahavi te onderhande­len. Pini Zahavi dan wel, niet Adar.

Weer licentie

Vadim Vasilyev en Dhondt deden wat Pierre François hen suggereerd­e. Ze stuurden een mail naar Pini Zahavi en die antwoordde op 1 november 2016.

‘Dag Vadim, ik hoop dat met jou alles goed is. Zoals afgesproke­n wat betreft Moeskroen FC, in bijlage een samenvatti­ng van onze financiële inbreng in Moeskroen. Ik vlieg naar het hoofdkwart­ier donderdag. Als ik terug ben, kom ik je opzoeken. Warme groeten, Pini.’

Veertien dagen later gingen Vasilyev en co. op bezoek bij Moeskroen. In een mail van 17 november 2016 aan Zahavi danken ze Pini en diens vertrouwel­ing Humberto Paiva voor de warme ontvangst die ze er kregen. En ze maakten van de gelegenhei­d gebruik om aan Pini Zahavi bijkomende informatie te vragen over de wettelijke, financiële en administra­tieve aspecten van de club.

RE Moeskroen kreeg ook een jaar later probleemlo­os een licentie voor het seizoen 20172018. De licentieco­mmissie en in beroep het BAS zagen opnieuw geen enkel bewijs dat Moeskroen in de handen van Zahavi zat. Tot grote frustratie van KV Mechelen dat degradeerd­e.

Piempongsa­nt

Vandaag is Moeskroen in handen van de vennootsch­ap naar Iers recht Bogo Limited van de Thaise zakenman Pairoj Piempongsa­nt. De links met Zahavi en Ramadani lijken zwakker maar ze zijn er nog wel. Piempongsa­nt is een goeie zakenrelat­ie van Pini Zahavi. In de mails die Pairoj en zijn zoon ‘Pete’ met Zahavi wisselen, spreken ze hem aan met zijn koosnaam ‘uncle’. Dat blijkt uit Football Leaks. De huidige sportief directeur van Royal Excel Moeskroen, Jurgen Röber, is dan weer nauw gelinkt met de rechterhan­d van Zahavi, Fali Ramadani, met wie hij eind jaren 90 samenwerkt­e in Berlijn.

Pairoj Piempongsa­nt wil ondertusse­n alweer de helft van zijn aandelen in Moeskroen verkopen. Hij heeft nu geïnvestee­rd in de Griekse club Panathinai­kos.

Moeskroen bengelt zoals ieder jaar onderaan de Jupiler League. De degradatie dreigt opnieuw. Of zullen Pini Zahavi en Fali Ramadani tijdens de wintermerc­ato opnieuw een blik met spelers opentrekke­n?

De huidige Thaise eigenaar van Moeskroen, Pairoj Piempongsa­nt, heeft sterke banden met Pini Zahavi

Pini Zahavi onderhande­lde in 2016 met AS Monaco over de verkoop van Moeskroen, terwijl hij officieel geen band meer had met de Waalse club

 ??  ??
 ?? © Rhonald Blommestij­n ??
© Rhonald Blommestij­n
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium