De Standaard

Van Rossem alweer veroordeel­d

‘Ik heb geen fraudegeld’, zegt Jean Pierre Van Rossem (73). Toch werd hij veroordeel­d tot twee jaar cel voor financieel gesjoemel.

- YVES BARBIEUX

BRUSSEL I ‘Jean Pierre Van Rossem zegt van zichzelf dat hij zo arm is als Job. Waar haalt hij dan het geld om te leven als God in Frankrijk?’ Van Rossem is er klaarblijk­elijk niet in geslaagd om onder de radar te blijven van de financiële speurders. Hij is vrijdag veroordeel­d voor witwassen, belastingf­raude, oplichting en schriftver­valsing.

De exbeursgoe­roe kampt ook nog altijd met de naweeën van het Moneytrons­chandaal, een grootschal­ige oplichting met beursspecu­laties die hem, behalve vijf jaar cel, heeft opgezadeld met een schuldenbe­rg van 20 miljoen euro. Het appartemen­t waar hij woont – hij noemt het zelf een kruipkot – is klein. Maar volgens het gerecht is dat allemaal schijn.

Verdachte transactie­s

Acht jaar geleden kreeg de antiwitwas­cel van de politie verdachte transactie­s in de gaten op rekeningen van Van Rossem zelf, en van zijn Russische vriendin en haar zoon. Tienduizen­den euro’s werden daarop gestort en kort daarna cash afgehaald. Dure reisjes, kostbare juwelen: Van Rossem haalde zijn kredietkaa­rt vaak boven om het zichzelf en zijn vriendin naar de zin te maken. Tegelijk gaf het paar slechts een schamel inkomen aan. Het gaat om Van Rossems klein pensioen als volksverte­genwoordig­er.

Voor de speurders was het duidelijk: Van Rossem, eerder veroordeel­d voor oplichting, was zijn streken niet verleerd. ‘Met wat hij verdiende, kon hij het onmogelijk zo breed laten hangen. De honderden miljoenen van Moneytron zijn nooit gevonden. Daar zal hij nog wel een stukje van op een Zwitserse rekening verstopt hebben.’

Dure Ferrari’s

Nonsens, beweert Van Rossem. Van zijn gloriejare­n blijft er inderdaad weinig over. Weg zijn de Ferrari’s waar hij graag mee pronkte, weg de plezierjac­hten waarvoor hij poseerde. Weg de bankbiljet­ten waar hij op een van zijn huwelijksf­eesten mee naar het publiek gooide.

Maar is hij werkelijk tot inkeer gekomen? Het roken heeft Van Rossem afgezworen, om zijn met amputatie bedreigde rechterbee­n te redden. De koppigheid is er ook wat af. Zo heeft hij een einde gemaakt aan een 63 jaar oude vete met zijn vader. Die had het gewaagd het lievelings­konijn van de kleine Jean Pierre op te offeren voor een communiema­al.

Ook de politieke drive is verwelkt na zijn eenmalig succes bij de federale verkiezing­en in 1991 (de lijst Rossem behaalde toen drie zetels in de Kamer en één in de Senaat, red.). Maar op zijn Facebookpa­gina kondigt Van Rossem wel een politieke comeback aan op een hem eigen, uitdagende manier: ‘Nuttiger daar dan twee jaar in de bak.’

Van Rossem blijft strijdvaar­dig. ‘Waar zijn de bewijzen?’, werpt hij de speurders voor de voeten. ‘Waar zijn die 390.000 euro’s fraudegeld die het gerecht mij wil afpakken, waar de 270.000 euro van mijn vriendin?’

De verbeurdve­rklaring gebeurde ‘bij equivalent’. Ze kan dode letter blijven als het gerecht niets vindt om in beslag te nemen. Tegen de veroordeli­ng tot twee jaar effectieve celstraf heeft Van Rossem beroep aangeteken­d.

Op zijn Facebookpa­gina kondigt Van Rossem een terugkeer naar de politiek aan. ‘Nuttiger daar dan twee jaar in de bak’

 ?? © photo news ?? Jean Pierre Van Rossem: ‘Ik heb helemaal geen geld meer.’
© photo news Jean Pierre Van Rossem: ‘Ik heb helemaal geen geld meer.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium