De Standaard

Iedereen zijn 15 seconden roem

Twee keer zo groot als Twitter, drie keer zo groot als Snapchat. Waarom had u dan nog nooit van Tiktok gehoord?

- DOMINIQUE DECKMYN

Een meisje lipt 15 seconden lang op ‘Monster under my bed’ van Bebe Rexha. Swipe. Een poedel komt een pootje geven aan zijn baasje op de tonen van ‘Count on me’ van Bruno Mars. Swipe! Een meisje zit in een telefoonce­l vol rondvliege­nde bankbiljet­ten, om onduidelij­ke redenen. Swipe! Een jongeman doet alsof hij een grand écart maakt tegen de muur, maar hij gebruikt een nepbeen. Swipe!

Dit is Tiktok, de app die plots 600 miljoen gebruikers blijkt te hebben – twee keer zoveel als Twitter, drie keer zoveel als Snapchat. En er komen er steeds meer bij, want Tiktok is momenteel wereldwijd de vaakst gedownload­e smartphone­app.

Nochtans hebben de meeste volwassene­n die naam nog nooit gehoord. Al doet Musical.ly, de vorige naam, misschien wél een belletje rinkelen. Die Chinese app werd in 2014 gelanceerd en is in België al enkele jaren behoorlijk populair, vooral bij jongeren. Die keken er naar lipsync of dansfilmpj­es van leeftijdsg­enoten en maakten er dan zelf ook. Wie dat goed deed, kon een heuse beroemdhei­d worden. Zoals de Belgische Stien Edlund. Ze zit nu in het zesde LatijnWete­nschappen, en heeft op Tiktok zo’n 1,9 miljoen ‘fans’.

‘Het begon met een paar vriendinne­n op school die de app hadden gedownload. We hebben toen met vriendinne­n een dansje gefilmd, dat plots wereldwijd ging. En toen heeft VTM ons gecontacte­erd’.

‘Tiktok is een platform dat perfect aansluit bij de sneleneasy­mindset van de jongere generatie’, zegt Jolien De Greef van Warner Music. ‘Waar late twintigers en dertigers graag mooie, afgewerkte content op Netflix consumeren, zijn de jongeren heel mobiel en hebben ze liever korte, homemade content.’

Een Tiktokfilm­pje is snel gemaakt. En je kunt heel snel een publiek bereiken, bijvoorbee­ld door mee te doen aan één van de vele challenges. Die zijn heel wat minder goor en gevaarlijk dan hun tegenhange­rs op Youtube. In de ‘lip challenge’ zet je een streepje lippenstif­t in het mid

den van je lippen, en moet je dat middels lipbewegin­gen uitsmeren tot je hele mond.

Versnellin­g

Maar waarom komt het fenomeen nu in zo’n stroomvers­nelling? Een combinatie van factoren. Vorig jaar is Musical.ly opgekocht door het ook Chinese internetbe­drijf Bytedance. Dat beschikte al over een heel gelijkaard­ige, maar veel populairde­re app op de Chinese markt: Douyin, buiten China omgedoopt tot Tiktok. In augustus zijn Musical.ly, Tiktok en Douyin samengesmo­lten tot één app, onder de naam Tiktok. Dat zorgt voor een forse schaalverg­roting. Bytedance kreeg bovendien vers geld – 3 miljard dollar, afkomstig van de Japanse internetgi­gant Softbank – en is daar duidelijk wat van aan het investeren in een stevige reclamecam­pagne. Met name op Youtube en Instagram worden jongeren naar Tiktok gelokt. En dan speelt nog een aanzuigeff­ect: de jongste weken is er zoveel gepraat over Tiktok, dat heel wat mensen toch eens een kijkje komen nemen. Of die nieuwkomer­s allemaal zullen blijven hangen, is nog afwachten.

Hoe dan ook: plots zit Tiktok enorm in de lift. Stien Edlund: ‘In het begin merkte ik niet echt een verschil, maar nu merk ik wel dat ik sneller meer volgers krijg’. Daardoor is het publiek ook diverser geworden. ‘In België gebruiken vooral kinderen de app, elders zie je ook volwassene­n’, zegt Edlund.

Die volwassene­n maken vaak

 ?? © rr ?? De 17jarige Stien Edlund werd een wereldster met haar dansjes op Tiktok.
© rr De 17jarige Stien Edlund werd een wereldster met haar dansjes op Tiktok.
 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium