De Standaard

Scheidsrec­hterlijke blunders overschadu­wen zege van Antwerp

Antwerp blijft knap meedraaien in de top drie. Het won met 20 van Oostende, maar de hoofdrol werd opgeëist door de videoref.

- RAF HERMANS JUPILER PRO LEAGUE

steld met veel hogere verwachtin­gen, maar het resultaat valt tegen. Al denk ik dat sommigen nog wat tijd nodig hebben om te groeien.’

Zoals Sanneh, de man van 8 miljoen?

‘Ik ga hier geen individuel­e beoordelin­gen maken. Als ploeg hebben we gewoon dringend nood aan een referentie­match. Een resultaat waarop we verder kunnen bouwen.’

Iedereen verkeek zich ook op jullie competitie­start met 12 op 12. De euforie was toen te groot.

‘Maar neen. Als je aan het seizoen begint met vier zeges, mag je toch in de wolken zijn? Dat hoort bij het voetbal. Gelukkig hebben we toen die twaalf punten gepakt, anders waren we in de competitie nu nog verder van huis.’ (cynisch lachje)

Gaat u de spelersgro­ep toespreken voor de wedstrijd van zondag tegen AA Gent?

‘Dat zullen we nog zien. Die match moeten we absoluut winnen. Dan sluiten we de heenronde af met 30 punten en dat is aanvaardba­ar. We hebben alleen nog de competitie en daar moeten we nu het maximale uithalen.’

En wat als jullie niet winnen van AA Gent?

‘Dan hebben we geen 30 punten, hé.’

Maar dan zullen er gevolgen zijn?

‘Sowieso volgt er een grondige analyse. Iedereen spreekt nu al over transfers in januari, maar we zijn pas begin november. De huidige kern moet tot de winterstop bewijzen dat er meer in zit dan wat er nu uitkomt. Het moet toch ééns keren. Tot januari bekijken we match per match.’

Gaat u in januari dan nog eens miljoenen spenderen als u al zoveel geld uitgaf in de zomer?

‘Ach, met de Financial Fair Play heeft Anderlecht geen enkel probleem. We zullen wel zien. Voetbal is een vreemde sector. Als je in een bedrijf eens een slechte maand heb, dan steek je de koppen bij elkaar en begin je opnieuw. Maar in het voetbal kan je je zulke slechte campagnes niet permittere­n. Daar sta je elke dag in de kijker.’

De titel is nu dus een absolute must voor Anderlecht?

‘Hola. Ik ging juist zeggen dat het bijna tijd was om dit interview af te ronden en met deze vraag heb je mij helemaal overtuigd. Maar we blijven ambitieus.’

BRUSSEL I ‘Ik kijk niet naar de status van een speler. Iedereen krijgt zijn kans door te presteren op training en in wedstrijde­n.’ Oostendetr­ainer Gert Verheyen dribbelde handig om de vraag of het geen vreemde situatie was dat Nicolas Lombaerts plots aan de aftrap stond. Het was nochtans een keuze uit noodzaak, want Verheyen moest drie verdediger­s missen. Aan de overzijde bouwde László Bölöni verder op de sterke prestatie tegen Standard, alleen Amara Baby verdween uit de ploeg voor Ivo Rodrigues.

Blunderend­e VAR

Die laatste zou een hoofdrol opeisen in de beginfase. Al na twee minuten had hij op de bon kunnen vliegen, maar scheidsrec­hter Bram Van Driessche toonde genade toen de Portugees handspel beging aan de middenlijn. Na amper zes minuten voetballen deed de flankaanva­ller dat kunstje nog eens over, ditmaal in de eigen zestien. Tot verbazing van velen ging de bal niet op de stip, ook niet nadat de videoref de beelden bekeken had. Op de beelden was nochtans duidelijk te zien dat Rodrigues de bal met zijn zwaaiende arm in hoekschop werkte.

Geen strafschop dus voor Oostende en dat zou de kustploeg halfweg de eerste helft zuur opbreken. Refaelov zwierde de bal voor doel en Oostendedo­elman Ondoa zat er niet goed bij. Het leer belandde in de voeten van Mbokani en de Congo De spelers van Oostende belagen lees twijfelde niet: 10 met een harde pegel van dichtbij.

Antwerp had het overwicht in de eerste helft, maar toen het rustsignaa­l weerklonk ging het alleen maar over de scheidsrec­hterlijke blunders. Bolingi sollicitee­rde naar rood met een vuile overtredin­g, maar kreeg slechts geel. Het natrappen van Mbokani op Lombaerts werd zelfs niet opgemerkt, maar toen Nkaka onbedoeld zijn voet op het been van Buta plantte greep de VAR wel in en trok Van Driessche rood na het zien van de beelden. Op zich een beslissing die te verdedigen valt, maar hallucinan­t als je de vorige fases in rekening brengt. Oostende werd benadeeld voor de rust.

Haroun mist Gent

In de tweede helft kon er gelukkig terug op voetbal gefocust worden. Met een mannetje minder koos Verheyen ervoor om met vier vanachter te gaan spelen in plaats van drie. Geen slechte keuze, want Oostende voetbalde uitstekend mee en kwam al snel dicht bij de gelijkmake­r. Vandendrie­ssche krulde een hoekschop in de kleine rechthoek en de vrijstaand­e Lombaerts kon inkoppen, maar zijn poging botste via de grond over de kooi van Bolat.

Achteraan kon de kustploeg rekenen op een uitstekend­e Wout Faes, die nog voor het uur een grotere achterstan­d moest voorkomen met twee prima intercepti­es. Oostende had even zijn handen vol. Juklerod speelde invaller Baby vrij, diens schot werd gepareerd door Ondoa.

De tien bezoekers dreven Antwerp tot het uiterste en dat kost Faris Haroun de topper op het veld van Gent. De middenveld­er stopte Zivkovic foutief af en vloog op de bon, hij is over twee weken geschorst.

De slotfase was een maat voor niets. Met dom balverlies luidde De Bock een dodelijke tegenaanva­l van Antwerp in. Baby stuurde Lamkel Ze weg, die wachtte lang genoeg om de bal breed te leggen zodat Mbokani geen buitenspel meer stond: 02. Antwerp zet zo Club Brugge onder druk, Oostende is achtste.

‘De enige standvasti­gheid die we zien, is dat deze ploeg elke match een zwak moment heeft’

15DE SPEELDAG

STAND

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium