De Standaard

Tom Van Asbroeck naar Israël

-

Tom Van Asbroeck (28) rijdt de volgende twee seizoenen bij Israel Cycling Academy, het profession­eel continenta­al team waar onze landgenoot Eric Van Lancker ploegleide­r is. Van Asbroeck belandt zo in het team waarnaar Ben Hermans het voorbije seizoen uitweek en dat net onder de WorldTour koerst. Toch deden ze dit jaar voor het eerst mee aan een grote ronde, met de Girostart in Jeruzalem in mei. Volgend jaar wil de Israëlisch­e ploeg in de Vlaamse voorjaarsk­lassiekers mee op de voorgrond treden en daarin krijgt Van Asbroeck nu zijn eigen kansen.

Van Asbroeck kreeg op 28 september te horen dat er bij Education FirstDrapa­c geen plaats meer was. Nochtans kreeg hij bij aanvang van de Vuelta eind augustus de belofte dat hij kon bijtekenen. (hc) Lokale helden, zoals lokken de Gentse toeschouwe­rs. BENEDICT VANCLOOSTE­R GENT I De winterse Gentse Feesten. Zo betitelde aftredend schepen van Sport Resul Tapmaz de wielerzesd­aagse bij de voorstelli­ng deze week in de raadszaal van het Gentse stadhuis. Rob Discart, namens organisati­ebureau Golazo naast hem aan tafel, knikte instemmend. Net als hun zomervaria­nt brengen de ‘Gentse Feesten’ in ’t Kuipke ieder jaar opnieuw veel volk op de been. ‘Op een driehonder­dtal tribunetic­kets op woensdag na en een beperkt aantal middenplei­ntickets op zondag zijn we elke dag uitverkoch­t. We mogen ruim 40.000 toeschouwe­rs verwelkome­n.’ Vervolgens gaf Discart het woord aan Bjorn Legein van de Nationale Loterij, die bekendmaak­te dat het merk Lotto nog minstens tot en met 2020 de titelpartn­er van de zesdaagse blijft.

Nee, het zuurstofge­brek waar de zesdaagsen al jaren mee kampen, bracht in het Gentse stadhuis niemand in ademnood. Er is nochtans weinig overgeblev­en van het glorierijk­e verleden van deze baansportd­iscipline, die bijna 120 jaar geleden in het beroemde Madison Square Garden in New York voor het eerst in ploegvorm werd verreden en op haar naoorlogse hoogtepunt, in de jaren zestig, ruim twintig organisati­es telde. Vandaag is Gent een van de nog slechts zes winterzesd­aagsen op de kalender.

 ?? © belga ?? Kenny De Ketele en Moreno De Pauw,
© belga Kenny De Ketele en Moreno De Pauw,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium