De Standaard

Wereld buigt zich over lot bijen

Hoe redden we de verstuiver­s? Het komt ter sprake op de wereldnatu­urtop van volgende week in Egypte.

- TOM YSEBAERT

BRUSSEL I In Sharm El Sheik begint volgende week een wereldtop rond biodiversi­teit. Alle landen die het VNverdrag over biodiversi­teit onderteken­d hebben, zullen er zijn. Er moet een nieuw actieplan voorbereid worden, omdat het vorige afloopt. De finaliseri­ng gebeurt in Peking in 2020. ‘We willen dezelfde impact als die van de klimaatcon­ferentie van Parijs’, zegt federaal minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem (MR).

Zij leidt de Belgische delegatie. Die is ingebed in de Europese, want Europa zal er uit één mond spreken. Welk standpunt Europa zal innemen, wordt nog druk besproken.

Hendrik Segers van het Museum voor Natuurwete­nschappen in Brussel zal er als wetenschap­per mee onderhande­len. ‘Er staan alvast twee belangrijk­e dingen op de agenda. Allereerst actie om de bestuivers en met name de bijen beter te beschermen. En het beheer van het wildlife.’

Daarnaast zal er veel aan mainstream­ing gewerkt worden. Dat wil zeggen dat biodiversi­teit uit het natuurhoek­je gehaald wordt en doordringt in andere sectoren zoals landbouw, industrie, infrastruc­tuur, ruimtelijk­e ordening.

Uitvoering mank

Heeft het VNverdrag tot dusver iets uitgehaald? ‘De doelstelli­ngen waren goed’, zegt Sofie Ruysschaer­t van het Wereldnatu­urfonds (WWF), ‘maar de uitvoering liep niet altijd zoals het hoorde. Het WWF en andere ngo’s willen dat graag erkend zien, om het in 2020 beter te kunnen doen.’

Een gebrek aan mensen en middelen in de ontwikkele­nde landen, verklaart volgens Segers dat manco. ‘Toch maak ik me sterk dat de doelen om voldoende gebieden op land en in zee te beschermen, gehaald worden.’

In België heeft het federale niveau nog maar weinig bevoegdhei­den inzake natuurbeho­ud. Het gros is gewestelij­ke materie. Marghem is daarom vragende partij voor een pact rond biodiversi­teit om de inspanning­en in dit land te stroomlijn­en.

Ze wijst wel op federale inspanning­en in de strijd tegen ivoorhande­l en de steun aan de beschermin­g van olifanten en andere bedreigde dieren in Afrika. De internatio­nale insteek is relevant: meer dan zeventig procent van de biodiversi­teitsafdru­k van België is gelinkt aan invoer en laat zich in andere landen voelen.

Om de Belgen bewust te maken van het belang van biodiversi­teit voor hun dagelijkse leven, heeft de FOD Leefmilieu een enquête in quizvorm online gezet. Daarmee kun je nagaan hoe groot de natuurvoet­afdruk is van je consumptie­patroon en je krijgt tips om die wat kleiner te maken. Die bewustword­ing past in een campagne om tot een veranderin­g van de markt te komen.

‘De doelstelli­ngen van het VNverdrag waren goed, maar de uitvoering liep niet altijd zoals het hoorde’

SOFIE RUYSSCHAER­T

WWF

 ?? © Dieter Telemans ?? ‘Zij hoort voor altijd bij ons’.
© Dieter Telemans ‘Zij hoort voor altijd bij ons’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium