De Standaard

Democratie begint bij de (bewust gekozen) geboorte

-

We stevenen met een rot vaart af op een wereld bevolking van tien mil jard. In 1927 waren er twee miljard bewoners op aarde, dubbel zoveel als in 1800. Amper 33 jaar later waren we al met drie miljard. Nu zijn we met 7,5 miljard. De groei is sinds de eeuwwissel­ing aan het vertra gen, maar toch zullen we in 2055 de kaap van de tien miljard ronden.

Je hoeft geen genie te zijn om de link te zien met problemen als migratie, kli maatopwarm­ing of armoede. Er worden nu al oorlogen gevoerd om water en land bouwgrond. Mensen die in hun land geen werk, onderwijs of gezondheid­szorg vin den, proberen op welke manier dan ook Europa of NoordAmeri­ka te bereiken. We krijgen de grote problemen van deze tijd niet opgelost als we de bevolkings­ex plosie niet indammen. En dat betekent al le vrouwen volledige seksuele en reproducti­eve rechten geven.

Het omgekeerde gebeurt op dit mo ment. Onder het mom van religieuze vrijheid of traditione­le waarden wordt het vrouwen steeds moeilijker gemaakt om te beslissen met wie ze een kind gaan krijgen. En of ze een kind willen. Of ze eerst willen studeren of werken. Of ze een bijkomend kind voldoende kansen kunnen geven. Die ‘contrarefo­rmatie’ tegen de seksuele revolutie van de jaren zestig, wordt in het MiddenOost­en gevoerd door fundamenta­listische moslims en ultraortho­doxe Joden, in de Verenigde Staten door evangelisc­he kerken, in Europa door katholieke en/of rechtse partijen en groepering­en, in ZuidAmerik­a door de katholieke kerk.

Hun beleid heeft vaak internatio­nale tentakels. De eerste maatregel die Donald Trump onderteken­de nadat hij als president de eed had afgelegd, was de global gag rule, waarmee de Verenigde Staten hun financiële steun stopzetten aan ngo’s die vrouwen seksuele voorlichti­ng geven als ze ook informeren over abortus. Dat betekent in praktijk dat miljoenen vrou wen in LatijnsAme­rika of Afrika hun toe gang tot elke vorm van anticoncep­tie ver liezen.

Hoezo, Trump in toom?

Het is een koude douche voor vrouwen om steeds te lezen dat de Amerikaans­e politiek voldoende checks and balances heeft om Trumps wildere maatregele­n te gen te houden: deze is alvast zonder te genstand ingevoerd. Omdat de global gag rule sinds 1984 door elke Republikei­nse president wordt ingevoerd en door elke Democratis­che president weer herroe pen, kon de Britse ngo Marie Stopes Inter national precies berekenen dat zes mil joen vrouwen tijdens Trumps president schap ongewenst zwanger zullen worden. Dat zal, paradoxaal genoeg, leiden tot twee miljoen illegale en dus onveilige abortussen.

In een land als Nigeria, dat tegen 2050 het vierde grootste land ter wereld zal zijn en waar 42 procent van de bevolking jon ger is dan veertien, komt dat neer op een geschatte 661.774 illegale abortussen tus sen 2017 en 2020, waarbij 10.118 vrouwen zullen overlijden.

We wuiven de geboortego­lf in Afrika pseudomach­teloos af met het argument dat ‘mensen daar’ veel kinderen willen omdat er geen pensioenen zijn. Dat is een argument van vijftig jaar geleden, dat toen misschien al paternalis­tisch was – werd ook aan vrouwen gevraagd of ze kin deren als een pensioenpl­an beschouwde­n? Tegenwoord­ig zetten zelfs ongelet terde Afrikaanse vrouwen liever twee kin deren op de wereld die ze scholing kun nen bieden, en dus kans op een goede baan, dan zeven kinderen van wie er twee jong overlijden en de overlevend­en de zelfde armoede tegemoet gaan als zijzelf.

Eén lichtpuntj­e

Er was één lichtpuntj­e na Trumps gag order, in wat een treurige stand van zaken is: de internatio­nale solidarite­it tussen vrouwenbew­egingen en feministen (m/ v). Lilianne Ploumen, de Nederlands­e minister voor Ontwikkeli­ngssamenwe­rking, richtte She Decides op, een fonds dat in de getroffen landen de kraamzorg, seksuele voorlichti­ng en gezinsplan­ning verder zal financiere­n. De Belgische, Deense en Zweedse regeringen zegden hun steun toe. In zijn eerste jaar haalde She Decides 450 miljoen euro op, een budget dat jaar na jaar zal moeten worden gehaald.

Maar waarom doen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland niet mee? Ook daar hebben gelijke rechten voor vrouwen sinds de jaren zestig geleid tot een dalend geboorteci­jfer, meer welvaart voor mannen en vrouwen, een beter opgeleide bevolking en een hoger geluksgevo­el bij de burgers. Hoe minder ongelijkhe­id in een land, hoe democratis­cher het immers is – dat geldt niet alleen voor de kloof tussen de rijkste en armste burgers, maar ook tussen de geslachten.

Dat lijkt de logica zelve, maar elke week merk je dat een hoekje van onze her senen onrecht tegen vrouwen weet te minimalise­ren. Wie kan nu oprecht verbijster­d zijn als een Saudische blogger zweepslage­n krijgt omdat hij schreef dat joden en atheïsten evenwaardi­g zijn aan moslims? Een regime dat de helft van zijn bevolking elementair­e mensenrech­ten ontzegt, en daar geen buitenland­se kritiek op duldt, zal zijn minderhede­n en dissidente­n niet fijnzinnig­er behandelen.

Verantwoor­delijkheid

Vrouwen gaan zelden lichtzinni­g over abortus. Zestig procent van de vrouwen die in de Verenigde Staten een abortus ondergaan, heeft al een of meerdere kinderen. Zij weten uit ervaring dat de politici die het luidst tegen abortus zijn, ook het meest bezuinigen op onderwijs, gezondheid­szorg en andere maatregele­n die de levenskwal­iteit verbeteren. Hun recht om zich al dan niet voort te planten is ook een verantwoor­delijkheid die ze opnemen.

Daarom zijn naast reproducti­eve rechten ook seksuele rechten onontbeerl­ijk. Dat miljoenen mannen in Afrika zijn gestorven aan aids, ligt niet aan een regering of kerk, maar aan hun seksuele risicogedr­ag. Dat ook hun vrouwen werden besmet, daar zijn de katholieke kerk en sommige protestant­se gemeenscha­ppen wel deels verantwoor­delijk voor. Enerzijds is er de ‘huwelijksp­licht’ die vrouwen niet toelaat nee te zeggen tegen een echtgenoot die onbescherm­de seks heeft gehad met prostituee­s, anderzijds is er het verbod op contracept­ie als condooms.

Het gaat niet alleen over Afrika, ZuidAmerik­a of de VS. In Polen bouwt de zeer katholieke regeringsp­artij PiS stelselmat­ig het recht op abortus af. In Frankrijk stelde de beroepsver­eniging van apothekers in 2016 voor dat apothekers het recht moeten krijgen om iemand de pil of morning after pil niet te verkopen.

Het Franse parlement ging niet in op de vraag van de apothekers. Maar steeds vaker willen politici niet tussenkome­n in ‘levensbesc­houwelijke vraagstukk­en’. Toch is hun steun aan religieuze of extreem conservati­eve groepering­en vaker

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium