De Standaard

RECHTS BLIJFT HET RISICO GEWOON GROTER

- KAREL VERHOEVEN

Het komt Open VLD, NVA en CD&V elk handig uit om de bestuursde­elname van PVDA in Zelzate met grote principes te verkettere­n. Alsof daar aan het kanaal GentTerneu­zen de democratis­che dijk breekt. Toch maar even de tekst van het bestuursak­koord erbij nemen. SP.A en PVDA zullen de belastinge­n verlagen voor de kleine zelfstandi­gen en verhogen voor de grote bedrijven. Criminalit­eit willen ze effectief bestraffen én ze zetten in op preventie via de wijkagent. Ze gaan het onkruid te lijf en zullen de luchtvervu­iling regelmatig­er meten. Een ‘systeemswi­tch’ zoals de PTB in Molenbeek of Luik voor ogen had, staat in Zelzate voorlopig niet op stapel. Het woord ‘coöperatie­ve’ duikt één keer op: ze sporen de Zelzatenar­en aan om in energiecoö­peratieves te stappen. En qua nationalis­atie: ze zullen ‘trachten’ om de poetsdiens­t van de gemeenteli­jke gebouwen opnieuw in eigen beheer te nemen.

Het is ver springen om hierin het argument te zien waardoor de rechterzij­de nu ook geen beperkinge­n meer moet ervaren, zoals Bart De Wever zei. Aan de rechterzij­de blijft het risico gewoon veel groter. Neem een oversteek naar Forza Ninove. Het zou hard zoeken zijn naar patiënten die dankzij Forza Ninove gratis behandeld zijn (in Zelzate bediende de aan de PVDA gelinkte groepsprak­tijk Geneeskund­e voor het Volk drieduizen­d patiënten op twaalfduiz­end inwoners). Terwijl racistisch­e praat over zwarten er voor het rapen ligt. Ongetwijfe­ld is het aanlokkeli­jk om ook op rechts alle ruimte te benutten. Maar het Vlaams Belang blijft dubbelzinn­ig en trekt dus lieden aan met ranzige ideefixen. Zolang mainstream partijen en hun mainstream electoraat gevoelig blijven voor fatsoen, en dat is in Vlaanderen gelukkig nog altijd het geval, zoals Schild & Vrienden demonstree­rde, blijft de prijs veel te hoog.

Misschien zit het ook in de onderbuik van de PVDA nog niet helemaal koosjer. Extreemlin­ks heeft weliswaar geen lokale erfzonde, anders dan extreemrec­hts en de collaborat­ie. Stalin was de held maar nooit de broodheer van PVDAvoorga­nger Amada. Maar de historisch­e opkuis in de partij tegenover het communisme is pas een decennium op dreef. De antiimperi­alistische zenuw trekt zo hard, dat Venezuela wel eens vergoelijk­t raakt. Inderdaad is de PVDA geen partij als een andere. Ze wil af van het kapitalist­ische systeem. Maar ze wil dat via parlementa­ire weg, zweert ze. The proof of the pudding is in the eating. Uit democratis­che voorzorg is het veiliger om dat, behalve ergens lokaal, nog wat uit te stellen, mocht dat probleem zich in 2019 ooit voordoen. Dat de partijen in het centrum zo tot elkaar veroordeel­d blijven voor coalities, zullen ze niet betreuren. Het is hun bonus voor hun hygiëne.

Natuurlijk breekt daar aan het kanaal GentTerneu­zen de dijk niet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium