De Standaard

In Zelzate sneuvelde geen cordon

NVA en Open VLD sturen aan op een cordon sanitaire rond de radicaal linkse partij PVDA. ‘Doorzichti­g’, vindt politicolo­og Carl Devos.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S © belga

‘Dit lijkt intellectu­eel gezien nergens op.’ Politicolo­og Carl Devos (UGent) staat verbaasd te kijken naar de reacties van Open VLD en NVA, waarbij ze rond de rond PVDA – net als rond het Vlaams Belang – een cordon sanitaire willen optrekken. Volgens NVAvoorzit­ter Bart De Wever is er ‘absoluut’ een cordon doorbroken in Zelzate, waar de PVDA met SP.A het nieuwe gemeentebe­stuur gaat vormen. Open VLDvoorzit­ster Gwendolyn Rutten vindt dat extreemlin­ks en extreemrec­hts ‘elkaars spiegelbee­lden’ zijn en dus op dezelfde manier behandeld moeten worden.

Alleen zijn er over een cordon sanitaire rond PVDA, in de zin van een afspraak tussen de partijen om nooit met een partij samen te werken, nooit akkoorden gemaakt. Het was ook niet nodig, aangezien de partij geen of amper verkozenen had. De partij is ook nooit veroordeel­d voor aanzetten tot haat of racisme.

‘Doorzichti­g’

De groei van de PVDA en vooral van zijn Franstalig­e tegenhange­r PTB, de jongste jaren, heeft de situatie veranderd. Centrumrec­hts zit daardoor met een concurrent­ieel nadeel. Zij hebben aan hun rechterzij­de geen coalitiepa­rtner, centrumlin­ks kan altijd nog met radicaal links in zee.

Dat is in Zelzate bewezen: de lokale liberale partij, de grootste bij de jongste verkiezing­en, belandt in de oppositie omdat de SP.A aan haar linkerzijd­e een partij vond waarin ze zich nog meer kon vinden. In Antwerpen waarschuwd­e burgemeest­er De Wever in de aanloop naar de verkiezing­en voor een ‘monstercoa­litie’ waarin ook PVDA zou zitten.

En dus probeert centrumrec­hts van links dezelfde schutskrin­g af te dwingen als degene die op rechts bestaat. ‘Dat is zeer doorzichti­g, maar zal er bij de achterban wel ingaan als zoete broodjes’, denkt Devos. ‘Ik kan begrijpen dat zij niet met de PVDA willen besturen, maar er een cordon van maken, is iets van een andere categorie. Dan leg je een morele claim dat die partij slecht is voor de democratie of de mensenrech­ten. Zielig hoor, ik zie het niet. Oké, in hun partijprog­ramma staat nog dat ze zich communiste­n noemen, maar ik denk niet dat echte communiste­n dit zouden pikken. Dit is een radicale, populistis­ch linkse partij, dat wel.’

Het grote probleem van de PVDA is de associatie met dictatoria­le regimes, van Stalin en Mao over het Cuba van Castro tot Venezuela. Maar het aantal keren dat PVDAvoorzi­tter Peter Mertens die sympathieë­n publiek heeft afgezworen, is niet meer te tellen.

Ook bij de voorstelli­ng van de

nieuwe coalitie in Zelzate stelde PVDAschepe­n Geert Asman zich gematigd op. Hij had het onder meer over de nood aan ‘zorgzame financiën’ en ‘kwalitatie­ve dienstverl­ening’, niet bepaald extremisti­sche uitspraken.

Breuk

De PVDA heeft tien jaar geleden al een duidelijke breuk met haar aangebrand­e maoïstisch­e verleden gemaakt. En ze heeft dat duidelijke­r gekund dan het Vlaams Belang, waar alle pogingen om fatsoenlij­k rechts te worden regelmatig doorkruist worden, in de eerste plaats door Filip Dewinter. Daarbij valt op te merken dat Open VLD en NVA wel clementie tonen voor Vlaams Belangpoli­tici die hun radicale gedachtego­ed hebben afgezworen. NVA nam tientallen voormalige Vlaams Belangers op in zijn rangen. Open VLD stemde nog maar pas in met een coalitie in Grimbergen met een voormalige Vlaams Belanger.

Vlaams Belang wordt nog altijd achtervolg­d door zijn verleden. Onlangs was er nog een incident in het Vlaams Parlement, toen vier voormalige parlements­leden van Vlaams Belang een Groenparle­mentslid van allochtone afkomst uitlachten toen hij een banaan aan het eten was. Voorzitter Tom Van Grieken kon er niet snel genoeg bij zijn om de vier buiten te werken.

‘Met een cordon leg je een morele claim dat die partij slecht is voor de democratie of de mensenrech­ten. Zielig hoor, ik zie het niet’

CARL DEVOS Politicolo­og UGent

 ??  ?? Geert Asman (l.) wordt in Zelzate de eerste PVDAschepe­n van het land, met SP.Alijststre­kker Brent Meuleman als burgemeest­er.
Geert Asman (l.) wordt in Zelzate de eerste PVDAschepe­n van het land, met SP.Alijststre­kker Brent Meuleman als burgemeest­er.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium